Gaan over gegevens
Natuurlijke behandeling tegen kanker 1:
Het ketogeen dieet

''If you are in ketoses most of the time, you will be cancerfree for life''

Aldus Dr. Mike Vanderschelden, een gepassioneerde voorstander van natuurlijke genezing. Hij is een zeer populaire voedings- en bewegingsdeskundige. Hij staat bekend om het implementeren en beheersen van veranderingen in levensstijl, zoals vasten, voeding en lichaamsbewegingstechnieken om optimale menselijke prestaties te maximaliseren. Als regelmatig spreker blijft hij zich bezighouden met belangrijke kwesties, waarbij hij benadrukt dat er veel meer voor de gezondheid is dan voor de behandeling van ziekteverschijnselen. Zijn motivatie is om jou de beste zorg te bieden in combinatie met relevante en nauwkeurige gezondheidsinformatie. Hierdoor kun jij jouw doel bereiken om het beste- en gezondste leven te leiden dat mogelijk is!

Toen ik bovenstaande citaat van Dr. Mike hoorde wist ik niet wat ik meemaakte. Als dit werkelijk zo is dan mogen we ons allemaal wel eens flink achter de oren krabben. In de laatste vijftig jaar is er biljoenen euro's gespendeerd aan kankermethodes en medicijnen en we zijn niet eens dichterbij de genezing van kanker gekomen. Daarnaast zijn de behandelmethodes niet eens beter dan vijftig jaar geleden. Je zou zeggen dat hoe meer geld er in onderzoek wordt gestoken, hoe minder mensen kanker zouden moeten krijgen. De populatie groeit ieder jaar dus vanzelfsprekend krijgen meer mensen dan kanker maar we kijken naar percentages. De statistieken zeggen alles:

 • In 1900 werd 1 op de 20 mensen gediagnosticeerd met kanker

 • In 1940 werd 1 op de 14 mensen gediagnosticeerd met kanker

 • In 1970 werd 1 op de 10 mensen gediagnosticeerd met kanker

 • Op dit moment wordt 1 op de 3 mensen gediagnosticeerd met kanker

Ondanks dat dit een sterke toename is, is het besteedde geld aan onderzoek ook flink aan het toenemen. Zoals hierboven al gezegd is zijn we niet eens dichterbij een genezing of wat dan ook. Oftewel: De kankerindustrie is BIG BUSINESS. Er wordt bij onderzoek niet gekeken naar preventieve behandelingen of methodes want daar is geen geld in te verdienen. Er is wel degelijk winst te behalen bij preventieve methodes, want zoals Dr. Mike aangeeft is er onderzoek gevonden waarbij kanker misschien alleen al te behandelen is door het voedingspatroon aan te passen, ofwel een aanpassing van de brandstof van jouw lichaam! Maar dit kost zowat niets dus niet veel dokters bevelen dat aan. Wat je op deze pagina leest is een sterk onderbouwd verhaal waar ik zeker in geloof. Zijn we dan eindelijk op een punt beland waarbij we concreet resultaat kunnen boeken in de genezing van kanker?

The real cause of cancer

In 1931 won Otto Heinrich Warburg de nobelprijs voor het vinden van de oorzaak (ofwel oplossing) van kanker. Hij noemde het, ''Het Warburg effect ''. Hij onderzocht mensen met kanker onder PET-scans en ondervond dat op de gebieden waarbij de aanwezigheid van het glucose-metabolisme het hoogst is, de plek is waar kanker voorkwam. Hoe meer glucose, hoe slechter de diagnose. Dus de gevonden oorzaak van kanker is het metabolisme van glucose. Kankercellen blijken een totaal ander energetisch metabolisch systeem te hebben dan normale cellen. Ze hebben maar 1 bron van energie en dat is glucose. Normale cellen daarentegen kunnen de energie halen op meerdere manieren zoals glucose, ketonen en vet. Zoals je wellicht al hebt gelezen op deze website is dat het lichaam twee verbrandingsbronnen kent, namelijk glucose en ketose. Dit is een belangrijk gegeven in de onderbouwing van dit artikel.

Dr. Dominic D'agostino en zijn team

Bovengenoemde kankeronderzoeker deed samen met zijn team een onderzoek onder muizen met een ver stadium van uitgezaaide kanker. Zij zette de muizen op een koolhydraat-loos dieet en wat bleek: binnen vier maanden was de kanker totaal teruggedraaid. De muizen bleken niet alleen kankervrij te zijn maar ook nog eens gezonder!

Gezonde cellen V.S. kankercellen

Gezonde cellen:

 • Flexibiliteit van de stofwisseling. Kan zowel glucose als vet (als er geen glucose voorradig is) gebruiken als energie. Vet zal veranderen in ''Ketose-lichaampjes''. Daarnaast kan het ook energie halen uit proteïne maar dat is maar een heel klein percentage van het geheel.

 • Ketonen hebben een schone verbranding en glucose heeft een ''vuile'' verbranding. Het verschil zit het hem in de hoeveelheid vrije radicalen die vrijkomen bij de verbranding. Het lichaam is simpelweg veel productiever bij de verbranding van ketonen.

Kankercellen:

 • Geen flexibiliteit van de stofwisseling. Kankercellen kunnen enkel voeding verkrijgen van glucose, oftewel suiker. Denk daarbij niet aan alleen suiker maar ook bijvoorbeeld aan een product rijk aan koolhydraten zoals brood wat zich converteert in het lichaam naar glucose. Dit voedt al je cellen, inclusief de kankercellen.

''If you eliminate carbs, you will starve your cancer''

Bovenstaande citaat van Dr. Mike duidt op het: ''Ketogenic Diet''. Het lijkt zo simpel maar helaas adviseert geen enkele kankerspecialst dit aan een kankerpatiënt. Dit is heel gek want Warburg won notabene de nobelprijs voor deze ontdekking. De ultieme kankertherapie is volgens hem het ''Ketogenic diet and intermittent fasting''. Waarom wordt dit dan niet gepromoot? Dit is simpel, het is en blijft een biljoenen-business en hiermee valt geen geld te verdienen.

Thomas Seyfried - leider in voedingstherapie bij kanker

Seyfried beweert dat wanneer je je calorie-inname vermindert en op een ''Ketogenic diet'' overstapt, je de glucosewaarden vermindert en je de ketose-lichaampjes verhoogd. Je zult dan je vet gaan verbranden als energie. Dit zal zorgen voor cel-dood van kankercellen. De verspreiding van kanker wordt dan gestopt en de huidige kankercellen worden gedood. Wederom is dit zo omdat er geen brandstof (glucose) voor kankercellen in het lichaam voorradig is. Wanneer je een kankercel geen voeding geeft, sterft het uit.

Wat mag ik eten in het ketogeen dieet?

In het ''ketogeen dieet'' eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag (10 tot 15%). Zorg er dan voor dat je deze koolhydraten eet uit een product dat veel vezels bevat zoals groente en fruit. Fruit dien je volgens Dr. Mike niet teveel te eten want dat zet het lichaam om in glucose. Fruit dat je bijvoorbeeld veilig kan eten zijn bramen, frambozen en bessen. Het advies van Dr. Mike is echter om fruit helemaal te schrappen als je kanker hebt. Dit geldt uiteraard niet als je geen kanker hebt. Ik ben het hier persoonlijk niet mee eens. Fruit bevat veel vezels en heeft magnifieke gezondheidsvoordelen en anti-kankerstoffen in zich. Fruit heeft in mijn ogen geen negatieve effecten op de stofwisseling en kanker is een stofwisselingsziekte. Meer hierover vind je in dit artikel. 50 tot 70% van je calorieën haal je uit vetrijke producten zoals noten, kokosolie, kaas, volle zuivelproducten, pitten, boter en avocado's. De rest van de calorieën eet je in de vorm van groente, fruit, eiwitrijke producten zoals eieren en kwark en vlees, vis en gevogelte. Wanneer je lichaam er klaar voor is zal het overschakelen naar ketose, wat je immuunsysteem een boost zal geven. Wetenschappelijk is bewezen dat het immuunsysteem een zeer belangrijke rol speelt in het gevecht tegen kanker (zie: Immuuntherapie).

Twee manieren om in ketose te komen

 • Eet voor een lange duur niets (ten minste 16 uur op een dag)

 • Zorg ervoor dat de inname van koolhydraten laag is

Wanneer je deze twee manieren combineert zul je er niet alleen voor zorgen dat de kans op kanker en alle andere chronische ziektes kleiner wordt, het zal je gehele gezondheid een boost geven! Tot slot houden kankercellen niet van extreme veranderingen in het lichaam zoals het uitstellen van eten, het verhitten van het lichaam en het geven van meer zuurstof dan normaal.

Waarom wordt deze therapie dan niet aanbevolen bij kankerpatiënten?
 • De huidige behandelmethodes chemotherapie en bestraling worden direct in slecht daglicht gezet met alle (financiële) gevolgen van dien

 • De voedingsindustrie zal op de kop liggen

 • De medische wereld zal een knal krijgen

 • Het is gratis (er kan geen provisie voor worden gekregen)

Maar er is niet genoeg onderzoek naar gedaan?

Onderzoek kost geld en moet worden terug verdiend, als ze echt bij veel mensen onderzoek zouden doen en deze methode slaat goed aan dan zou dit betekenen dat ze gratis advies moeten gaan geven. Dan kan er geen geld verdiend worden, zal de voedingsindustrie op de kop liggen, worden de huidige behandelmethodes in een slecht daglicht gezet en zal de medische wereld een knal krijgen.
Een voorbeeld van een man die deze methode heeft nageleefd nadat hij te horen kreeg dat hij botkanker had en nog maar drie maanden te leven had is dat van Dr. Fred Hatfield, olypisch, kampioen bankdrukken. Drie doktoren hebben hem verteld dat hij nog maar drie maanden te leven had en dacht, ik heb niks te verliezen en ging zelf op onderzoek uit. Wat je daarin ook leest is dat de therapie zowel op muizen als op mensen (Dr. Fred Hatfield dus) werkt. Wat bleek is dat Hatfield zijn kanker totaal heeft weten terug te draaien en leeft nu een gezond en gelukkig leven. Een citaat van Dr. Dominic D'Agostino: ''It's not just lab mice. Dr. D'Agostino has also seen similar success in people - lots of them.'' Hieruit blijkt dat er wel degelijk onderzoek wordt gedaan bij meerdere mensen, maar dit wordt niet grootschalig in de media gebracht. Zie bron. Tot slot heeft Het National Center for Biotechnology Information (NCBI) in 2007 een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat dit dieet effectief is tegen hersenkanker.

Wat voor indruk heeft deze natuurlijke behandeling tegen kanker bij jou achter gelaten? Deel je mening!