IJzer

Wat is ijzer?

IJzer is een spoorelement en tevens mineraal dat een verband heeft met rode bloedcellen in het lichaam. IJzer zorgt ervoor dat hemoglobine gevormd wordt, wat een onderdeel is van de rode bloedcellen. Dit is goed voor de zuurstof toevoer. Een ijzertekort komt het vaakst voor bij vrouwen. Je moet hierbij denken aan vrouwen die borstvoeding geven, zwanger zijn of in vruchtbare leeftijd zitten. Ook jonge kinderen en vegetariërs hebben eerder de kans op een ijzertekort.

 

Wat is een andere naam voor ijzer?

Heemijzer (in dierlijke producten)

Non-heemijzer (in plantaardige en dierlijke producten)

 

Waarbij is ijzer van belang?

Vorming van rode bloedcellen

Longen

Energie

Immuunsysteem

Wat zijn de symptomen van een ijzer-tekort?

Een bleke huid

Snel vermoeid

Rusteloze benen

Snel buiten adem zijn

 

Waar zit ijzer in?

Dierlijke producten: vis, kip en vlees (zoals lamsvlees of rund)

Plantaardige producten: volkorenproducten (zoals brood), noten, peulvruchten en donkere groenten (zoals andijvie, paksoi, spinazie en postelein)

 

Hoeveel ijzer heb je dagelijks nodig? 

Volwassen man: 11 milligram

Volwassen vrouw: 11 milligram

 

Zijn er ijzer supplementen beschikbaar?

ja: bestel ze hier