10 manieren om je immuunsysteem een boost te geven

Wanneer je een goede gezondheid nastreeft is het belangrijk dat het immuunsysteem zo goed mogelijk zijn werk doet. De sleutel hierin is een goede darmgezondheid, dit omdat het overgrote deel van het immuunsysteem wordt bepaald in de darmen. De een zegt dat dit rond de 80% is en de ander rond de 90%, dat is veel! De darmgezondheid en het immuunsysteem zijn dus nauw met elkaar verbonden. Voeding speelt een grote rol bij het verkleinen op de kans op ziekte. Ook supplementen spelen hierbij een rol. Deze kun je hier bestellen mocht je daar behoefte aan hebben. Zodra je de relatie tussen deze twee begrijpt, kan het gemakkelijk zijn om een perfecte gezondheid te bereiken en ziektes te voorkomen. Het immuunsysteem is een enorm netwerk van cellen en organismen dat zich door het hele lichaam uitstrekt. Het vindt niet enkel plaats in slechts één deel van het lichaam. Hieronder vind je een lijst met items waarmee je onder andere je darmgezondheid kan verbeteren, de overige punten helpen je een beter leven te krijgen.

Top 10 manieren om je immuunsysteem een boost te geven

1. Probiotica

Een diversiteit aan darmbacteriën is de sleutel tot een gezond darmsysteem en een robuust immuunsysteem. Een belangrijk onderdeel daarvan is om ervoor te zorgen dat je voldoende nuttige bacteriën binnenkrijgt in de vorm van probiotica. Probiotica vind je in verschillende soorten gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals: yoghurt, bepaalde soorten kaas en zuurkool.

2. Prebiotica

Prebiotica zijn bronnen van oplosbare vezels die nuttige bacteriën gebruiken als 'voedsel'. De twee soorten prebiotica, inuline en oligofructose, zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals biologische zoete aardappelen, asperges, knoflook, prei, uien en volkoren tarwe.

3. Vitamine C

Vitamine C is heel erg krachtig, verder spreekt dit voor zich. Meer weten over de voordelen van deze vitamine, zie hier een artikel.

4. Blijf gehydrateerd

Een mens kan slechts 3 to 4 dagen zonder water, het is dus belangrijk genoeg te drinken en dan bij voorkeur gefilterd water.

5. Verlaag stress

Een beetje stress is normaal en gezond. Een mens is gemaakt op korte stressors. Dat gezegd hebbende, hebben talloze onderzoeken bewezen dat chronische stress indirect kan leiden tot een lagere immuunfunctie door onevenwichtigheden in het zenuwstelsel. Stress verhoogt ook de cortisolspiegels, die na verloop van tijd kunnen leiden tot ontstekingen en veranderingen op genetisch niveau.

6. Hyperthermie

Hyperthermie verhoogt tijdelijk de lichaamstemperatuur en dit kan ook het immuunsysteem versterken. Het mechanisme voor hoe dit werkt, wordt gezien door stoffen in het lichaam die Heat Shock Proteins (HSP's) worden genoemd. Gezonde HSP's spelen een rol bij het beschermen van cellen tegen schade veroorzaakt door stress.

7. Beweging

Studies hebben de afgelopen jaren keer op keer bevestigd dat het bewegen van uw lichaam op vele manieren een diepgaand effect kan hebben op de immuungezondheid. Volgens een studie uit 2016, uitgevoerd door de University of British Columbia in Canada, kan de aerobics oefening de diversiteit van darmbacteriën met 20% verhogen.

8. Eet groene groente

Voorbeelden hiervan zijn boerenkool, broccoli, kool en spruitjes.

9. Eet minder suiker

Geraffineerde suiker is funest voor het darmstelsel, meer hierover vind je in dit artikel.

10. Eet gezond vet en laat transvet liggen

Verzadigd vet kan heel gezond zijn en consumeer deze dan ook, transvet is minder gezond voor het darmstelsel. Meer hierover vind je in dit artikel.

Naast deze top 10 zijn er nog wat manieren om het immuunsysteem te verbeteren, hieronder staan ze opgesomd:

  • Drink bottenbouillon

  • Eet minder (periodiek vasten en bijvoorbeeld een dag niet eten)

  • Slaap vast en voldoende

  • Krijg genoeg essentiële mineralen binnen

  • Zorg voor een voldoende vitamine D inname (door de zon of supplementen)

  • Drink groene thee

  • Voed jezelf met voldoende kruiden zoals kurkuma, meer hierover vind je in dit artikel

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square