Bomen en de mens | Het verband van het welzijn

Zuurstof

Om even de grootste deur in te trappen faciliteren bomen voor ons zuurstof voor ons welzijn. Bomen ademen daarnaast kooldioxide in, kleden ons straatbeeld aan en bieden ons schaduw. De geur en kleur die de boom voor ons produceert zorgen ervoor dat wij als mens goed gestemd zijn en wij kunnen leven. Even lekker een wandeling maken in het bos is voor niemand onplezant, waarbij we met grote hoeveelheden gezonde zuurstof inademen. Zonder bomen zouden wij niet bestaan dus koester deze grote groene giganten.

Bomen-neukers

De term bomen-neukers klinkt je wellicht vreemd in de oren maar er zijn wel degelijk mensen die zowat getrouwd lijken met een boom. Ze omarmen de boom alsof het hun partner is en reiden er stevig tegenaan. De een noemt het een boom-knuffelaar en de ander gewoon een boom-neuker. Het is maar net hoe je het bekijkt. Sommige mensen zeggen bij een vrouw iets van ''als het maar ademt en er een gat in zit'', nou dat kan bij een boom dus ook. Dit klinkt ons een beetje ongepast in de oren, maar goed we leven nou eenmaal in een vreemde wereld. Net zoals een vrouw kan een boom bijzondere (helende) eigenschappen hebben, waardoor de geest helder en opgewekter kan worden. Daarnaast kan een boom je troost geven als je het moeilijk hebt.

 

Wat kan de boom allemaal voor ons betekenen?

Hieronder zie je een lijstje met aspecten die bomen voor de welzijn van ons als mens kunnen betekenen (mede mogelijk gemaakt door deze website):

 • Alcoholische dranken van rijpe vruchten en schors in bepaalde biersoorten en andere alcoholische versnaperingen (sommige worden godendrank genoemd)

 • Speciale kruiden en schors tegen ziekte voor mens en dier

 • Planten(extracten) in regenwouden die gebruikt worden tegen ziektes als diabetes en aids

 • Hout als klederdracht en kettingen / ringen

 • Manden gevlochten van wilgentakken

 • De wilg als middel tegen pijn

 • Wilgenpreparaten tegen koorts (asperine)

 • Taxus, de wintergroene boom met de zachte, donkergroene naalden, tegen prostaatkanker

 • Kaneelbast tegen ontstekingen darminfecties en verkoudheid

 • Kruidenthee van de bast en de wortel van een boom

 • De eik als bekend huishoudmiddel tegen diarree, eczeem, witte vloed, angina en mondslijmvliesontsteking, aambeien en spataderen

 • De linde als geneeskracht met anti-oxiderende werking die het DNA beschermd

 • De linde als zweetoplosser en urine-afdrijven