Een dag vasten: een vakantie voor je vermoeide, overwerkte, en onder-gewaardeerde lichaam

Een dag niet eten

Het klinkt de meeste mensen vreemd in de oren, een dag niet eten? hoe kan dat nou, je lichaam heeft toch elke dag de benodigde voedingsstoffen nodig? Niets is minder waar. Vasten blijkt namelijk behoorlijk veel voordelen te hebben. Bij deze manier van leven kun je denken aan periodiek vasten, waarbij je in een tijdsbestek van 8 uur eet en 16 uur van de dag niet eet. Daarnaast heb je nog vasten, waarbij je een hele dag in de week niet eet. Beide kennen grote voordelen, maar wanneer je een hele dag niet eet, dan is er sprake van een zogenoemde vakantie voor je lichaam en in het bijzonder de spijsvertering. Sommige mensen gebruiken op zo'n dag supplementen, maar lang niet iedereen. Wanneer jij een dag niet gaat eten kun je hier voordelig jouw vitamines bestellen.

De voordelen van vasten op een rijtje:

 • Het spijsverteringsstelsel zal tot rust komen

 • Je reinigt en ontgift je lichaam

 • Je zult je eetpatroon doorbreken die voorheen waarschijnlijk niet optimaal was

 • Je zult je mentale helderheid vergroten

 • Je zult (vastzittende) emotionele patronen reinigen en genezen

 • Het zal zorgen voor een gevoel van fysieke lichtheid en zorgen voor een hoger energieniveau

 • Het zal innerlijke stilte verhogen, wat een positieve invloed heeft op spiritueel vlak en het stress-niveau in het lichaam

 • Je zult een betere lichaamshouding krijgen

 • Je zult beter slapen

 • Je weerstand zal beter worden

 • Je zult beter kunnen plannen omdat je meer gefocust bent

 • Je zult creatiever worden

 • Je zult je beter kunnen ontspannen

 • Je zult overtollig gewicht verliezen als dat nodig is

 • Je insuline gevoeligheid wordt bevorderd

 • Het is goed voor je immuunsysteem

 • Het is goed voor het cholesterol en triglyceridegehalte

Vasten is ook een wapen tegen bepaalde ziektes

Er is bewijs dat vasten ook helpt tegen de spierziektes Multiple Sclerose en tegen epilepsie. Daarbij is er de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar periodiek vasten, waarbij eveneens is geconstateerd dat er veel minder ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam plaatsvinden. Je lichaam went aan wat het binnen krijgt. Als je elke dag veel (geraffineerde) koolhydraten eet, dan zal je lichaam hieraan wennen en om de twee uur roepen om eten. Dit heeft mede te maken omdat het lichaam vraagt naar voedingsstoffen. Als er hiervan niet genoeg binnen komen, dan zal het lichaam blijven vragen naar nieuwe voeding. Als je je lichaam aanwent om elke 16 uur van de dag niet te eten en bijvoorbeeld 8 uur per dag wel, dan past het metabolisme zich hieraan aan en verbrand het meer vet in de tijd dat je geen eten binnenkrijgt. Zelf doe ik ook aan vasten, iedere week een dag niet eten en ik probeer zoveel mogelijk het periodiek vasten vol te houden.

Mijn ervaring

Zelf eet ik wel eens vaker een dag niet. Dit doe ik omdat ik me daar goed bij voel. Periodiek vasten is mij daarnaast ook niet vreemd. Daarnaast probeer ik mijn gezondheid zo veel mogelijk te verbeteren en ga ik graag de uitdaging aan. Welke uitdagingen ik aanga vind je op het bijbehorende Youtube-kanaal. In onderstaande video zie je hoe het mij verging om een dag niet te eten (vasten):

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square