Spinazie - De groene krachtpatser!

Popeye

Popeye is een bekend personage dat doet geloven dat spinazie je extra kracht geeft. Uiteraard weten wij allen dat kracht ons enkel toekomt in de sportschool of bij een andere krachtsport. Daarentegen heeft spinazie wel helende werkingen op het menselijk lichaam. Hier wordt De brandstof van je lichaam heel vrolijk van! Meer hierover vind je in dit artikel.

Vitaminen

Spinazie is werkgelijk een vitamine bom. Zelf eet of drink ik twee maal per week spinazie. Dit doe ik door het te mixen in een smoothie. Ik meng ongeveer 200 gram ingevroren spinazie blokjes met twee bananen en een scheut water. Dit is echt een verwenning voor de smaakpapillen. Het bevat vitamine K, dit is niet de K van Kracht maar een vitamine die belangrijk is voor de bloedstolling en de botstofwisseling. Daarnaast zit er veel vitamine A in dat werkt voor de instandhouding van de weerstand en ter anti-infectie. Ook dient vitamine A voor de gezondheid van de huid en tandvlees, het zicht en speelt het een rol bij de groei van het lichaam. Tot slot zit er foliumzuur (vitamine B11) in, wat goed is voor de weerstand, de gemoedstoestand, het geheugen en de concentratie. Vitamines bestel je tegenwoordig ook online, op deze website kun je ze goedkoop bestellen.

Nitraat uit spinazie gevaarlijk bij hoge consumptie?

Een tijdje geleden deed het voedingscentrum ons geloven dat een hoge consumptie van nitraatrijke groente als spinazie, dit gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het advies was om maximaal twee keer per week zo'n nitraatrijke groente te eten. Gelukkig zijn ze daarvan terug gekomen. Volgens het voedingscentrum wordt nitraat omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Gelukkig weten we nu dat dit niet het geval is en zelfs anti-kankereffecten heeft!

De genezende werking van spinazie

Spinazie is een absolute winnaar in de strijd tegen bepaalde ziektes en ongemakken. Welke dit zijn zie je hieronder opgesomd:

 • Het gaat aderverkalking tegen

 • Het werkt tegen oxidatie

 • Het versterkt het immuunsysteem

 • Het reguleert de bloeddruk

 • Het gaat cardiovasculaire aandoeningen tegen. Dit heeft te maken het feit dat spinazie de spieren versterkt

 • Het gaat Staar tegen

 • Het voorkomt Astma, door de magnesium die het bevat

 • Het bevordert de spijsvertering

 • Het werkt tegen kanker. Wetenschappers hebben aangetoond dat spinazie voornamelijk effectief zou zijn tegen borstkanker en prostaatkanker. Dit omdat spinazie veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten bevat. Zoals ik al eerder op deze website heb beschreven werken deze nutriënten tegen ziektes als kanker.

Verse spinazie versus ingevroren spinazie

Popeye eet spinazie uit blik, dit is natuurlijk niet zo verstandig. Spinazie kun je het beste zo vers mogelijk eten, omdat dan de vitaminen zoveel mogelijk behouden blijven. Wat echter een feit is, is dat bevroren spinazie net zo gezond is. Dit komt omdat de verse spinazie direct van het land wordt ingevroren. Dit maakt voor mij de keuze makkelijk om voor bevroren spinazie te gaan. Tot slot is het altijd een beter idee om groente als spinazie rauw te eten. Bij het koken van spinazie gaan altijd voedingsstoffen verloren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square