7 dagen lang leven op enkel groente, fruit en noten

Een week leven zoals onze voorouders deden

In het kader van ''hoe word ik 100?'' ben ik de volgende brandschone challenge aangegaan: een week lang enkel en alleen groente, fruit en noten tot me nemen. De reden dat ik doe is om jullie te inspireren gezonder te gaan leven. Hoe dan? Je kunt nu namelijk exact zien wat dit dieet met mijn lichaam deed, zodat je ook daadwerkelijk bewijs hebt dat het veranderen van je leefstijl en voeding grote effecten heeft op de gezondheid, welzijn en gemoedstoestand. Daarnaast ben ik altijd in voor de zogenoemde BIO-HACK waarbij je je lichaam en geest letterlijk op een gezonde manier hackt. Ik heb deze challenge zelf verzonnen. In deze blog zijn alle zinnen dik-gedrukt die wat mij betreft het belangrijkst zijn. Bij voldoende groente, fruit en noten kunnen ook extra vitamines in supplementvorm horen. Deze website biedt ze goedkoop aan.


De challenge!

Zondag 14 juli ben ik begonnen met de challenge. Elke dag ben ik naar de supermarkt gegaan om verse groente, fruit en/of noten te halen. Iedere dag was voor mij weer een andere dag met verschillende gezondheids-effecten. Ik moet je eerlijk bekennen, het was een echt een waanzinnige beleving! In deze blog lees je alle achtergrond informatie, het is aan jou of je dit ook daadwerkelijk allemaal door wilt lezen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de paragraaf met de resultaten en gezondheidseffecten door te lezen, onderaan de pagina. Zie hier wat deze week met mij heeft gedaan in onderstaande korte video:

De voorbereiding

Zonder voorbereiding is deze challenge voor de meeste echt niet te doen. Je moet daarbij denken aan het aanpassen van je voedingspatroon in de breedste zin van het woord. Een tijd geleden at ik veel koolhydraten en ongezond voedsel, totdat ik daar helemaal klaar mee was. Ik ben periodiek gaan vasten waarbij ik enkel tussen 12:00 uur en 20:00 uur ben gaan eten. Ik ben van drie maaltijden naar twee maaltijden per dag gegaan en heb de snacks vaarwel gezegd. Daarna ben ik eens een maaltijd per dag gaan eten en daarna wel eens een hele dag niks (vasten). Ik heb zelfs wel eens twee dagen niks gegeten en dat ging behoorlijk goed. Is een dag niet eten wel gezond? Wat een dag vasten met mij deed zie je in deze video. Tot slot heb ik ook eens de 3-daagse detox smoothie kuur gedaan, hoe mij dit verging zie je hier.

De adaptatie van jouw lichaam

Dat een goede voorbereiding, ofwel afbouw van voeding, belangrijk is staat vast. Dit heeft te maken van de adaptatie van jouw lichaam op de voeding die je de afgelopen tijd hebt ingenomen. Ben jij gewend zes maaltijden per dag te eten met daarbij ook nog eens veel koolhydraten, dan roept jouw lichaam om de twee uur om voedsel. Als er eens sprake is van een dieet met weinig voedingsstoffen zal het lichaam maar blijven roepen totdat het verzadigd raakt. Wanneer je gewend bent veel en vaak (bewerkt) voedsel te eten dan zul je deze challenge niet vol houden. Wil je de adaptatie van jouw lichaam aanpassen, dan kan dat maar dat gaat niet zonder ''bijwerkingen''. Wanneer je je voeding en leefstijl aanpast zul je te maken krijgen met afkickverschijnselen (bijvoorbeeld van de koolhydraten) en detox-effecten. Hierbij moet je o.a. denken aan moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, zenuwachtigheid en diarree. Echter is dit nou eenmaal hoe het lichaam hiermee omgaat. Zijn de klachten voorbij dan zul je hier op een positieve manier veel van merken. Het is voor ieder mens anders hoe het lichaam reageert op zulke heftige leefstijl- en voedingswijzigingen. Dit is afhankelijk van jouw huidige voedingspatroon.

Noten, groente en fruit

Waarom kies ik voor noten, groente en fruit? Hiervoor heb ik gekozen omdat dit de enige voedingsmiddelen zijn die niet door de mens misbruikt zijn. Het zijn volwaardige voedingsmiddelen die dus niet bewerkt zijn. Met deze middelen kan je lichaam ook echt iets, onthoud ''Niet vullen maar voeden''. Wanneer je deze challenge aangaat zul je moeten kiezen voor ongebrande, rauwe, zoutloze noten en vers fruit en verse rauwe groente. Er wordt dus een week lang niet gekookt, gebakken of gebraden. Alles moet rauw en vers zijn. Diepvries-spinazie is daarnaast ook toegestaan gezien de versheid (direct ingevroren vanaf het land).

Eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels

Krijg je in deze challenge wel genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen? Revolutionair gezien is dit een logisch dieet omdat onze voorouders ook een soortgelijk dieet volgde. Als je kijkt naar de hoeveelheid voedingsstoffen, dan zitten er in noten veel gezonde vetten en eiwitten. In groente en fruit zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. Het lichaam gaat heel zuinig met deze voedingsstoffen om, dat is de reden dat ik niet kies om elke dag groente te eten. Wist je trouwens dat het lichaam vitaminen en mineralen moet opofferen om voeding te verteren? Eet je dus enkel voeding met een hoog volume aan goede voedingsstoffen en laat je de ''lege'' voedingsstoffen staan dan is dat een win-win situatie!

Geen bewerkt voedsel

Om eens te ervaren hoe het is om een week lang geen bewerkt voedsel binnen te krijgen is deze challenge ideaal. Alle rommel uit de supermarkt zal zich na loop van tijd opstapelen in het lichaam en kan dan voor ontstekingen gaan zorgen. Daarnaast kunnen bacteriën en andere ongedierte rustig hun gang gaan in een suikerrijke, vervuilde en zure omgeving. Een detox is dus voor iedereen aan te raden, hoe dik of dun je ook bent. Ik was dan ook heel benieuwd of mijn lichaam inderdaad zo vervuild is geraakt van het bewerkte voedsel.

Wat drink je in deze week?

Wat ik heb gedronken is water, thee, koffie en alcohol. Dat laatste is niet verstandig maar het valt niet mee om in de vierdaagseweek niet te drinken ;). Het is dus zeker af te raden alcohol te nuttigen tijdens zo'n heftige week. Aangezien ik als doel had om een week lang in ketose te verkeren heb ik me voorgenomen veel vet tot me te nemen. In de dagen dat ik geen noten at heb ik biologische cocos-olie aan mijn koffie en thee toegevoegd. De smaak wordt er niet anders op maar het wordt een beetje vettig, best aangenaam. Cocosolie bevat veel gezond vet en zorgt ervoor dat je je jouw brein voedt met hetgeen het nodig heeft. Het brein bestaat tenslotte voor 70% uit vet. Koffie zorgt er voor dat de stofwisseling wordt versnelt, dit willen we graag want deze challenge is erop gericht om de stofwisseling te verbeteren. Waarom? Omdat deze week ook in het teken staat van de detox. Er zal dan energie worden vrijgemaakt uit lichaamseigen vetreserves en het vet zal gifstoffen en ongedierte afvoeren in de vorm van ontlasting.

Beweging

Bij een gezond voedingspatroon hoort een daarbij gepast bewegingspatroon. Door de aanpassing van mijn voedingspatroon ben ik erachter gekomen dat bewegen ineens veel gemakkelijker gaat. Ik kon het simpelweg veel langer volhouden. Meer hierover zie je in de video (de vlog) bovenaan deze blog.

De weekindeling

Ik heb ervoor gekozen om de week te beginnen met op de eerste dag enkel en alleen noten te eten. Dit om zo snel mogelijk een vet-verbrandende machine te worden. Zodra je alleen producten met veel vet tot je neemt dan schakelt het lichaam over naar vetverbranding in plaats van glucoseverbranding. Meer hierover vind je terug op deze website in het menu bovenaan in de kopjes ''Het geheim'' en ''Afvallen''. Ook staat er een filmpje op het youtube-kanaal over ketose en glucose. Ik hoef niet zozeer af te vallen maar ik wil kijken hoeveel energie er te behalen valt met deze methode. Iedere dag ben ik tussen 08:00 uur en 09:00 uur opgestaan en ben tussen 12:00 uur en 02:00 uur naar bed gegaan. Tussen 12:00 uur en 20:00 uur at ik mijn voedsel in de vorm van twee maaltijden.

Dag 1: Rauwe ongebrande en zoutloze noten

Dag 1 stond in het teken van de geweldige noot. Ik koos daarbij voor een bakje ongebrande cashew noten van 170 gram en een bakje noten melange (amandelen, paranoten, hazelnoten en pecannoten) van 175 gram. Het klinkt wellicht raar om een dag enkel en alleen noten te eten. Realiseer je je daarbij wel dat noten veel calorieën bevatten. Twee bakjes noten komt neer op 2200 calorieën die dag, oftewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Gedurende de dag begon mijn energielevel op te lopen. ''S middags ben ik na de eerste maaltijd gaan wandelen. Wat ik merkte is dat het wandelen me dusdanig goed af ging dat ik voor de verandering maar eens vier uur achter elkaar ben gaan lopen in plaats van een uurtje. Het energielevel begon gedurende de dag nog meer op te lopen. Na deze wandeling was ik gek genoeg dan ook totaal niet moe. Toen ik thuis kwam heb ik even gewacht met eten om zo de vetverbranding wat langer door te laten gaan. Ik had dan ook het gevoel dat ik al in ketose verkeerde. Rond 19:00 uur heb ik mijn tweede bakje noten opgegeten. Daarna voelde ik nog steeds de constante energiestroom in het lichaam. Rond 12 uur wilde ik naar bed maar de drang om te bewegen was te groot. Het lichaam was duidelijk bezig energie te halen uit de eigen vetreserves en geloof me, dit is een onuitputtelijke bron, ook al ben je niet dik! Ik heb nog wat tv gekeken en rond 02:00 uur ben ik gaan slapen.

Dag 2: Groente

Dag 2 werd ik fris wakker met een ongekend energielevel. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt! Ik ben direct om 09:00 uur gaan wandelen en wederom een wandeling gemaakt van vier uur. Ik voelde die vier uur wandelen van de dag daarvoor gek genoeg niet. Het blijkt dat wanneer je energie haalt uit (lichaams-)vet dat er dan veel minder vrije radicalen in het lichaam ontstaan en dat er zogenoemde lichaamsbeschermende ketonen ontstaan. Deze zorgen ervoor dat het lichaam sneller hersteld, wat een slimme oplossing van het lichaam is! Na de wandeling at ik een een bakje cherrytomaten van 250 gram. Zo had ik meteen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente te pakken. Uiteraard lijkt dit heel weinig maar het energielevel was dusdanig hoog dat honger onderdrukt werd. Het is dan ook wetenschappelijk aangetoond dat het hongergevoel bij een koolhydraat-arm dieet lager is. Deze ervaring bevestigd dat. Na het eten moest ik nog wat zaken afhandelen en dat ging goed omdat er geestelijk ook veranderingen aan het plaatsvinden waren. De staat waarin ik verkeerde is te omschrijven als rustig, intens gefocust, kalm, vredig en relax. Deze staat is de gedurende de week alsmaar toegenomen. Dipjes bestonden voor mij niet, enkel wanneer ik aan iets naars dacht, maar dit probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Rond 16:00 uur at ik mijn tweede maaltijd die bestond uit een rode paprika en een kwart komkommer. Daarna ben ik naar de zomerfeesten gegaan. Ik voelde me goed en heb daarna nog eens vijf uur gewandeld/ gestaan. Na een biertje of twee en wat water ben ik weer naar huis gegaan. Rond 02:00 uur wilde ik slapen maar merkte dat mijn lichaam dusdanig bezig was met energie produceren en detoxen dat ik niet kon slapen. Ik dacht een hongergevoel te kunnen merken maar dit was achteraf een verwerking van voedsel in het spijsverteringskanaal. Een knorrend gevoel is dus niet altijd een hongergevoel. Vroeger dacht ik 's nachts niet te kunnen slapen vanwege honger, nu weet ik dat dat komt omdat het lichaam energie haalt uit je lichaamsvetreserves. Eet je dan een maaltijd, dan stopt de vetverbanding en gaat het lichaam hierin energie steken. Het gevolg hiervan is dat je moe wordt en kan gaan slapen. Uiteindelijk heb ik die nacht maar een paar uurtjes geslapen. Na dag 2 begon ik te merken dat ik me wat lichter begon te voelen.

Dag 3: Fruit

Na deze korte nacht werd ik gek genoeg toch fris wakker en was ik niet eens moe. Ik ben 's ochtends om 08:00 uur naar de vierdaagselopers wezen kijken en heb daarna boodschappen gedaan. Heerlijk dagje met alleen maar fruit, wat een verwenning! Denk jij ook dat veel fruit jou dik maakt? Hier is over te discussiëren, maar hier wil ik wel graag meer over te weten komen. In dit artikel op mijn website wordt mijn favo fruitsoort, de banaan, in een positief daglicht gezet. Het blijkt dat wanneer je veel bananen eet, je niet aankomt maar juist afvalt. Dat is gek! Voor meer informatie, zie hier het fantastische artikel.

Na de boodschappen ben ik weer vier uur gaan wandelen omdat mijn energielevel nog steeds sky high was! Na de wandeling heb ik twee bananen en twee peren op. Gek genoeg was ik daarna meer dan verzadigd, een hongergevoel bestond niet meer. In de middag moest ik weer wat privé-zaken afhandelen maar ik begon wel te merken dat dit best een heftige leefstijlverandering is. Ik merkte dit in de vorm van een rommelende buik en een wat wazig gevoel. Echter deed dit de pret niet drukken. In de avond heb ik wederom twee bananen en twee peren op en dat voelde goed. Daarna ben ik weer naar de zomerfeesten in Nijmegen gegaan en heb ik daar wat meer gedronken dan twee bier. Voordat ik begon met drinken voelde ik me super, helaas na een bier of tien niet meer. Dit is dus zeker, logischerwijs, niet aan te raden tijdens zo'n dieet.

Een grappig en vies feitje bij deze dag is dat er gasvorming ontstond die geurloos was. Dit is hoogstwaarschijnlijk een teken van de opruiming van je lichaam.

Dag 4: Groente en fruit

Na een nachtrust van een uur of zes werd ik heel gaar wakker. Alcohol is zeker niet verkeerd maar in deze fase zeker wel. Het energielevel was gekelderd en ik voelde me misselijk. Ik had daarnaast last van mijn voeten en spieren en dat zal wel gekomen zijn door de vele beweging die dagen ervoor. Uiteraard werkt alcohol ook niet mee voor het herstel van je lichaam. Wanneer je vier uur wandelt en dan ook nog eens een uur of zes loopt en staat dan zal het lichaam wel een signaal geven. Ik heb wat uitgeslapen en ben om 12:00 uur mijn eerste maaltijd gaan eten in de vorm van een smoothie. Dit betrof mijn favo smoothie namelijk de Popeye spinazie, banaan smoothie. Deze smoothie bestaat uit twee bananen en 250 gram diepvries spinazie.

Om 13:00 uur ben ik gaan wandelen met een kennis. Aangezien ik mijn benen enorm voelde hoopte ik niet dat we een lange wandeling gingen maken. Het viel achteraf wel mee, we liepen maar twee uurtjes. Van 15:00 uur tot 18:00 uur hebben we gezellig gekletst en koffie gedronken. Ik merkte in die tijd dat het alweer veel beter met me ging. Waar mijn kater voorheen de hele dag en avond duurde, was deze nu al rond 16:00 uur voorbij. Dit heeft in mijn ogen alles te maken met een verbeterde lichaamsconditie. 'S avonds bruiste ik weer van de energie en ben nog eens mijn favo smoothie gaan maken en at nog twee peren. Voor de rest een prima avond en nacht met zes uur slaap. Voordat ik in slaap viel was er wel weer sprake van een flinke gasvorming wat niks anders betekend dan detox.

Dag 5: Noten en groente

'S ochtends werd ik wakker met een fris gevoel, wel een beetje moe maar dat lijkt me logisch gezien de turbulente dagen. De pijn aan de benen was bijna weg maar de tenen voelde ik nog wel. Ik ben direct naar de supermarkt gegaan om weer wat brandschone brandstof in te slaan. Dit keer twee bakjes noten (noten melange en cashew noten). Ik at van beide de helft (1000 calorieën) en ben wat gaan werken aan mijn website. Geen dag is hetzelfde en dat voelde ik ook. De grote energie-vloed was voorbij. Het leek erop of het lichaam gewend was geraakt aan de leefstijl waardoor de nieuwe adaptatie geboren was. Het zou ook goed kunnen zijn dat het lichaam nog even moest herstellen. In de middag ben ik naar het dorp gelopen en heb daarna nog een halve bak nootjes gegeten. In de avond om 18:00 uur heb ik 200 gram rauwe wortelen op. Eigenlijk had ik helemaal geen honger maar goed ik wilde graag groente binnen krijgen. In de avond ben ik met mijn broer naar het dorp gegaan en hebben we alcoholvrij bier gedronken. Ik merkte in de kroeg dat ik me echt lekker voelde en had een soort van veranderde focus. Het leek erop of mijn zintuigen werden versterkt. Rond een uur of 00:00 uur was ik kapot en ging ik slapen.

Dag 6: Noten en fruit

Na acht uur heerlijk slapen ben ik weer naar de supermarkt gegaan. Absoluut een dag om naar uit te kijken want fruit en noten is toch wel echt verwennerij! Ik heb die dag een zak appels, drie bananen een een doosje frambozen van 125 gram gekocht. Ik had nog een half bakje noten over dus die had ik als eerst opgegeten. Ik had echt flinke trek dus daarna heb ik de frambozen, een banaan en een appel burgemeester gemaakt. Ik merkte een constante energie-flow en voelde me goed en rustig. Ik lijk toch wel te merken dat mijn lichaam vervuild was en wat dit wel niet met mijn lichaam heeft gedaan. Het is de manier van denken die daarmee ook veranderde. Je begint wat luchtiger tegen zaken aan te kijken en er komt meer mentale helderheid. Dit klinkt een beetje zweverig maar ik weet niet hoe ik het anders moet benoemen. In de middag was het nog tijd voor een wandeling van twee uur en in de avond heb ik rond 18:00 uur vijf appels en een banaan op en in de avond nog een bakje koffie. Rond een uur of 00:00 uur merkte ik dat ik ''honger'' begon te krijgen maar hoe is dit mogelijk na vijf appels en een banaan? Na een uurtje ging dit gevoel dan ook weg en er kwam weer energie voorin de plaats. Ik was dus weer vet aan het verbranden. Hierdoor kon ik natuurlijk niet slapen waardoor ik maar aan deze blog ben gaan werken. De opmerkelijke bijkomstigheid was dat mijn luchtwegen veel verder open gingen staan. Zoveel lucht heb ik in geen tijden meer gehad! Wat ik denk is dat de maag in contact staat met de luchtwegen en er een detox heeft plaatsgevonden. Wat ook opmerkelijk was, is dat mijn tanden niet zo vies waren als ik dacht. En dat na het eten van zes appels, twee bananen, 125 gram frambozen en 100 gram noten. Zo zie je maar weer dat er in deze rollercoaster elke dag weer verassingen zijn.

Dag 7: Noten, fruit en groente

Het moeilijkste van deze challenge was wel de balans tussen energie en slaap. Ik sliep vannacht pas om 04:00 uur en werd om 08:00 uur wakker. Ik werd moe wakker maar toen ik eenmaal opstond ging het goed en was ik gek genoeg weer scherp. Toen ik een warme douch (met op het eind een minuut koud water) had genomen voelde ik me echt top! Wederom een flinke energie-boost. Hoe is dat mogelijk als je zo weinig slaapt? Dat een koude douche goed is voor de weerstand en de stofwisseling, is bekend (zie hiervoor deze video). Vandaag staat er voor de groente 250 gram rauwe wortelen en een komkommer op het menu. Een banaan en een appel als fruit en een doosje cashew noten voor de gezonde vetten en eiwitten. Om 10:00 uur heb ik deze voedingsmiddelen gehaald bij de supermarkt. Ik begin in mijn buik te zien dat ik de afgelopen tijd vet heb verbrand. De afgelopen jaren heb ik veel mijn buikspieren getraind maar deze spieren waren nog niet echt zichtbaar. Na deze week kun je zien dat ik wat droger ben geworden, wat een mooie bijkomstigheid is. En dat in een week met ook alcohol en veel fruit. Ik heb me eigenlijk in tijden niet zo goed gevoeld als nu. Omdat ik erg trek had ben ik niet om 12:00 uur begonnen met eten maar om 11:00 uur. Wat ik heb gemerkt is dat ik rauwe noten ineens veel lekkerder ben gaan vinden. Dit komt omdat de smaakpapillen herstellen van al dat geproduceerde voedsel uit de supermarkt. Door de dag heen tot 20:00 uur heb ik de rest opgegeten. Op deze laatste dag heb ik zo'n twee uur gewandeld en heb ik rustig tv gekeken. Om 00:00 uur ging ik slapen en ik werd om 08:00 uur wakker. Ik werd een beetje gaar wakker en denk dat de detox nog niet geheel afgesloten kan worden. Ik denk dat ik daarvoor eerst de balans tussen energie en slaap moet herstellen. De adaptatie van het lichaam moet in mijn ogen eerst optimaal zijn. Wat mijn voedingsschema de komende tijd gaat worden is nog even de vraag maar ik merk in ieder geval dat mijn energielevel weer goed oploopt!

De resultaten en gezondheidseffecten

Deze week was werkelijk waar een rollercoaster waarbij geen dag hetzelfde was. Om jou van simpele brandschone educatie te voorzien heb ik hieronder de gezondheidseffecten van deze week opgesomd:

- In het begin een onuitputtelijke bron van energie, daarna stabiel energielevel zonder dipjes

- Een frisser begin van de dag

- Een toenemende intense focus

- Een toenemend relax gevoel

- Een versterking van de zintuigen

- Afnemende zure maagklachten

- Minder behoefte aan slaap maar wel een uitgerust gevoel

- Meer behoefte aan beweging

- Een flinke verbetering van de sportprestaties (in mijn geval wandelen)

- Geen spierpijn na een zware inspanning (dit heeft te maken met het feit dat er vrijwel geen glycogeen (glucose) in de spieren aanwezig is en dus de spieren niet verzuren)

- Een flinke verbetering van de luchtwegen

- Een verhoogde weerstand

- Een verkleinde kans op ziekte. Ziekte en energie gaan niet samen en daar komt bij dat als je ziek wordt, je lichaam dan in ketose wil geraken. Ik ben dat deze week zowat de hele week geweest dus het lichaam heeft hier dan minder reden toe

- Een verruiming van de geeft. Je kunt simpelweg beter tegen negatieve gedachten en wordt positiever. Dit heeft te maken met het goede gevoel dat je opbouwt.

- Een beter geheugen. Bij periodiek vasten is aangetoond dat dit het geheugen verbeterd. Dit komt omdat er ketonen in de hersenen worden aangemaakt die zorgen voor de bescherming en aanmaak van nieuwe hersen(stam)cellen.

- Het hongergevoel wordt gereduceerd wat betekend dat je minder trek krijgt in ongezond voedsel

- De smaakpupillen herstellen waardoor je puur en onbewerkt voedsel lekkerder gaat vinden

- Een hongergevoel is niks anders dan de verwerking van voedsel in de maag en het vrijmaken van energie uit lichaamsreserves

- Een beter herstel na een avondje stappen

- Een toename van vetverbranding rondom de middel en de buik

- Schonere ontlasting en aangenamere gasvorming

- Groente, fruit en noten bevorderen vetverbanding

- Een boost van het metabolisme wat in mijn ogen echt DE KEY is voor een optimale gezondheidUitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square