Het geheim van de gezondste bevolkingsgroep op aarde

De Hunza's

Omdat men tegenwoordig veel twijfelt over wat nou gezond is en wat niet, lijkt het logisch om te kijken naar de voedingsstijl van de gezondste bevolkingsgroep op aarde. De meest gezonde bevolkingsgroep, de Hunza's uit Pakistan, hebben een voedingspatroon ontwikkeld waarmee ze moeiteloos 100 tot 120 jaar oud worden. Zij blijken daarbij nauwelijks ziek te worden en nooit verkouden te zijn. Er schijnen zelfs Hunza's geweest te zijn die de 140 jaar hebben aangetikt. Moeten wij deze manier van leven gaan overnemen? Naar mijn idee kunnen we hier zeker van leren, maar geheel overnemen lijkt me heel lastig. Wij gebruiken bijvoorbeeld supplementen om aan voldoende vitamines en mineralen te komen, dat zullen de Hunza's niet doen. Supplementen koop je voordelig hier. Het geheim achter deze voedingsstijl is gebaseerd op vijf kenmerken: de voeding, vastenperiode, weinig stress, veel beweging en de eetmomenten.

De voeding

De voeding van de Hunza's bestaat uit veel gedroogd fruit (voornamelijk abrikozen met een hoog aandeel van vitamine B17), zelfgeoogste granen (waaronder boekweit, volkoren tarwe en gerst), noten, zaden, bonen, groenten en een kleine hoeveelheid zuivel. Zij leven voor een groot deel op vegetarische wijze. De voeding is daarbij nauwelijks bewerkt en vaak rauw: puur natuur dus. Sommige voedingsmiddelen verhitten zij kort om het te kunnen eten. Vlees eten de Hunza's amper. Dit Pakistaanse oervolk drinkt de gehele dag zuiver water en op zijn tijd zelfgemaakte wijn.

De vastenperiode

De Hunza's zijn verplicht te vasten. Dit omdat er tussen de nieuwe oogst en het opraken van de voorraad, even geen voedsel ter beschikking is. Zij zien dit als een voordeel, omdat zij van mening zijn dat vasten het lichaam reinigt en geestelijke helderheid biedt. De spijsvertering komt tot rust, waardoor het lichaam aan alle andere processen kan werken. Het lichaam zal nu de energie moeten halen uit de reserves en het lichaamsvet.

Weinig stress

Yoga en ademhalingsoefening zijn bij de Hunza's niet vreemd. Zij rusten meerdere keren per dag uit om stress te vermijden. In de omgeving waar zij wonen is sowieso geen prestatiedruk, wat ten goede komt van het stressniveau en de mentale gezondheid. Daarnaast zijn mannen en vrouwen gelijk, waardoor de Hunza's op een harmonieuze manier met elkaar omgaan. De bekende 'fight of flight'' modus kennen zij niet.

Veel beweging

Aangezien de Hunza's landbouwers zijn, zullen ze veel moeten bewegen. In de bergen leggen zij dagelijks zo'n 12 tot 15 kilometer af. Zij leveren een grote inspanning, wat hun voldoening geeft in het leven.

De eetmomenten

De Hunza's hebben niet zoveel eten tot hun beschikking als wij, wat helemaal niet zo verkeerd hoeft te zijn. Het lichaam blijkt zuinig om te gaan met essentiële voedingsstoffen, wat erop duidt dat men niet zo vaak hoeft te eten. Zij eten dan ook maximaal twee keer per dag. Dit heeft uiteraard te maken met hun leefstijl. Of de gezondheid wordt bevorderd door minder vaak te eten, is de vraag, maar wanneer er niet zoveel voedsel tot hun beschikking is, is het aantal eetmomenten van de Hunza's logisch.

Conclusie

Voeding en leefstijl blijken een groot aandeel te hebben in het gezond ouder worden. Ziektes, voeding en leefstijl lijken hand in hand te gaan. Zou de manier van leven van de Hunza's een leerschool voor ons moeten zijn?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square