Onze waanzinnige opvatting over vet

Verzadigd vet is slecht voor je, pas daarmee op! Het Diabetes Fonds kan dit beamen, ik ben het hier niet mee eens. Over deze opvatting word ik eerlijk gezegd een beetje verdrietig. Er is een moment gekomen dat vet de boosdoener voor de achteruitgang van onze gezondheid werd gezien. Waar is het mis gegaan en wie is de boosdoener? Tegenwoordig zouden we beter moeten weten. Wanneer ik lekker met de beentjes omhoog op de bank lig en naar de televisie zit te kijken, zie ik reclames met mooie vrolijke vrouwen die vertellen dat ze nu weer wat nieuws op de markt hebben gebracht. Wat geweldig, alleen een beetje jammer dat ze het vet eruit hebben gehaald. Gezonde vetten uit ongepasteuriseerde zuivel, onbewerkte rauwe noten en dierlijke producten lijken voedingsmiddelen waar ons brein op floreert. Noten en andere lekkere producten kun je trouwens hier gemakkelijk en goedkoop bestellen, doe er jouw voordeel mee. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld noten zoveel prachtige gezondheidsvoordelen voor de mens. Soms stoppen ze dan weer suiker of zoetstof in het voedingsmiddel. Het Diabetes Fonds heeft te kennen gegeven dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat je van zoetstoffen mogelijk overgewicht krijgt. Het woord ''mogelijk'' wil ik liever niet horen want dat komt niet echt zeker over. Maar goed, zij blijken in mijn ogen wel gelijk te hebben; zie onderstaande video.

Word je van vet dik?

Je zou kunnen discussiëren over het feit of overmatig buikvet gezond is. Dit omdat de jagers en verzamelaars vroeger niet altijd evenveel eten tot hun beschikking hadden en soms veel moesten gaan eten. Echter zit het lichaam zo in elkaar dat bewerkte koolhydraten dik maken en vet wat minder, dit is een aanname. Je zou kunnen stellen dat gezond vet niet dik maakt, maar let er wel op dat dit dusdanig veel energie in het lichaam opwekt dat je er niet teveel van moet eten. Het is dan niet zo gemakkelijk al die energie kwijt te raken. Hoeveel moet je dan eten? Dat kun je enkel en alleen zelf bepalen vanuit ervaring en intuïtie. Vroeger bestonden er namelijk geen diëtisten en voedingsplannen en moesten ze dit ook zelf ervaren. Het mag duidelijk zijn dat geraffineerde suiker niet hetgeen is waar je van afvalt en een blokjesbuik van krijgt, wanneer je veel traint.

Een gezond voedingspatroon met vet

Zelf was ik fan van het ketogeen dieet, omdat dit mij veel energie gaf. Dit ''dieet'' bevat veel gezonde vetten uit onbewerkte rauwe noten, biologische kokosolie en voedingstoffen uit zuivel, groente en fruit. Zelf ben ik van mening dat dit een positief effect heeft op het metabolisme, waardoor ik minder honger ervaar. Er is veel discussie over welk voedingspatroon nou het beste is. Waarschijnlijk zijn er meerdere goede diëten, op basis van waar je vandaan komt en hoe je leeft. In China eten ze weer heel anders dan op de noordpool. De een eet meer vis en de andere meer walnoten. Het lichaam zal zich wel aanpassen, we hebben tenslotte zoveel geweldige planten tot onze beschikking! Op deze aardkloot hebben ook nog te maken met jungleliefhebbers, die enkel en alleen vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Dat gaat mij wat te ver, want ik ben dol op kaas van rauwe melk. Extreem vet, maar ontiegelijk gezond, de hersenen maken hier een feest van. Weet jij trouwens wat de aardbei zo bijzonder maakt? Hoe goed is jouw Engels?

Suiker versus vet

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square