Resveratrol | De opmerkelijke kracht van deze voedingsstof

Veel van jullie zullen de naam ''resveratrol'' wel herkennen. Zelf heb ik hierover al eens geschreven in de blog over de gezondheidsvoordelen van de druif. Resveratrol is een "polyfenol" dat voorkomt in de schil van donkere druiven en dat van nature wordt aangemaakt wanneer de plant wordt aangevallen door ziekteverwekkers zoals bacteriën of schimmels. Rode wijn bevat deze stof ook, vandaar dat men weleens adviseert om een paar glazen wijn per week te drinken. Maar wat is een polyfenol? Het komt neer op twee zeshoeken dat in de structuur van de moleculen 'aromatische ringen' bevat. Het worden OH-groepen ofwel 'hydroxyl'-groepen genoemd. Wanneer aromatische ringen en hydroxylgroepen samen zijn, wordt de chemische stof een "fenol" genoemd. Aangezien er meer dan één van deze fenolen aanwezig is, is resveratrol een "polyfenol". Polyfenolen worden vaak geassocieerd met verbindingen die antioxidanten zijn. Dit komt omdat ze kunnen reageren met vrije radicalen om een ​​stabieler molecuul te vormen; een die minder giftig is dan de oorspronkelijke radicaal. Aangezien resveratrol's belangrijkste functie in de natuur is om de vrucht te beschermen tegen ziekteverwekkers, is het alleen maar logisch dat het een krachtige antischimmelactiviteit in het menselijk lichaam zou vertonen. Online is resveratrol gemakkelijk en goedkoop te bestellen in verschillende vormen, hiervoor ga je naar deze website en bestel je het online.

Resveratrol en kanker

Van resveratrol is aangetoond dat het "selectieve toxiciteit" vertoont voor kankercellen, ofwel het valt de kankercel direct aan en laat de gezonde cellen in takt. Reseveratrol is vrijwel niet giftig omdat het na orale inname snel wordt gemetaboliseerd door de lever. Op de plaats van de tumor hecht de resveratrol zich en gebruikt hiervoor een enzym genaamd 'glucuronidase' dat het loskoppelt van het glucuronaat. Hiermee maakt dit het mogelijk om kankercellen aan te vallen. In studies gepubliceerd in het antikankeronderzoek van maart 2004 belemmerden resveratrol en curcumine de groei van tumorcellen wat resulteerde in apoptose (celdood) bij hersenkanker. Daarnaast lijkt resveratrol kankercellen te doden door de de energiebron hiervan af te breken.

Resveratrol en gezondheid

Er is gesuggereerd dat resveratrol ten grondslag ligt aan het fenomeen dat bekend staat als de 'Franse paradox', het onverklaarbare feit dat de Fransen, die hetzelfde cholesterolgehalte hebben als de rest van ons, slechts een derde van de gevallen van hartaandoeningen hebben. Dit omdat de Fransen veel wijn drinken dat sterke concentraties van resveratrol bevat. De World Health Organisation heeft gesuggereerd dat resveratrol de cardiovasculaire risico's tot 40% kan verminderen, omdat het de 'plakkerigheid' van bloedplaatjes blokkeert, oxidatie van LDL's voorkomt, triglycerideniveaus verlaagt en (vooral) de spanningsniveaus vermindert, waardoor de slagaders ontspannen en verwijden. Andere gunstige effecten zijn onder meer toename van de collageensynthese en verbetering van depressie. Tot op heden zijn er geen bijwerkingen of giftige symptomen gemeld bij het gebruik van deze prachtige voedingsstof.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square