Kokosolie | Held of schurk?

Zelf bak ik vaak in kokosolie omdat ik vind dat dit geweldig bakt. Daarnaast ben ik van mening dat dit heel gezond is. Verder zet ik weleens koffie met daarin wat kokosolie, voor de snelle energie. Zijn kokosnoten dan niet gevaarlijk en ongezond maar wel heel erg lekker? De wonderbaarlijke kracht van kokosolie heb ik hier al eens beschreven, graag wil ik nog dieper op deze kwestie ingaan. Wil jij kokosolie ook eens proberen, surf dan snel naar deze website. Het witte goedje is wel heel erg vet, hoe kijken wij daar tegenaan in onze hedendaagse samenleving? In 1960 werd aangenomen dat kokosolie de duivel was met meer verzadigd vet dan reuzel of boter, waardoor het een "cholesterolverhogend" product was dat hartaanvallen zou veroorzaken en bij de inname daarvan in slagaderverstoppingen zou resulteren. Velen van ons hebben gehoord dat kokosolie ongezond is omdat het zoveel van het welbekende verzadigde vet bevat. Maar volgens Thomas Brenna, professor aan de Cornell University, die de literatuur over kokosolie uitgebreid heeft beoordeeld, is een aanzienlijk deel van zijn stigma te herleiden tot één belangrijke factor: "De meeste onderzoeken met kokosolie werden gedaan met gedeeltelijk gehydrogeneerde kokosolie (virgin kokosolie), die niet chemisch is behandeld, wat iets anders is vanuit het oogpunt van de gezondheidsrisico's''. Uit de onderzoeken bleek niet dat verzadigd vet (in kokosolie) schadelijk is, maar ze gaven aan dat ''gehydrogeneerde'' kokosolie schadelijk is. Het feit is dat alle gehydrogeneerde oliën slecht zijn, omdat ze chemisch zijn veranderd. Dit heeft dus niks te maken van het volledige ''gezonde'' kokosolieproduct.

De geschiedenis

In de jaren vijftig merkte Ancel Keys op dat hartaandoeningen verband leken te houden met gehydrogeneerde oliën ofwel transvetten. Sommige van ons zien kokosolie dan ook als transvet, dit is volledig onterecht. De plantaardige olie-industrie probeerde vervolgens de negatieve publiciteit om te buigen door "verzadigde" vetten (zoals kokosolie) aan te wijzen als boosdoener. Kokosolie werd de decennia daarna naar beneden gehaald door de plantaardige olie-industrie. Om het nog erger te maken begon de soja-industrie het gebruik van tropische oliën, met name kokosolie, te veroordelen. Wetenschap en een goede gezondheid stonden op de tweede plaats bij winst, zoals ze bij meer dan één gelegenheid hebben gedaan. In 1981 bestudeerden onderzoekers populaties waarbij de energie-inname van kokosolie het grootst was. De resultaten (gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition) toonden aan dat beide populaties een positieve vasculaire gezondheid vertoonden. Er waren geen aanwijzingen dat de hoge inname van verzadigd vet bij deze populaties een schadelijk effect had. Transvetten zijn juist de boosdoeners bij hartaandoeningen, niet verzadigde vetten. Dit is ook bewezen bij de ''Franse paradox''.

Kokosolie is een held!

Kokosolie is rijk aan laurinezuur, dat in je lichaam wordt omgezet in monolaurine (de stof die wordt aangetroffen in moedermelk en die de immuniteit van een baby versterkt). Veel onderzoek heeft uitgewezen dat laurinezuur door mensen wordt gebruikt om virussen en verschillende bacteriën en microben zoals gisten, schimmels, bacteriën, parasieten en schimmels te vernietigen. Kokosolie bevat geen transvetten en ongeveer 2/3 van het verzadigde vet in kokosolie bestaat uit middellange ketenvetzuren. Daarentegen bestaan ​​de meest voorkomende plantaardige- of zaadoliën uit langketenige vetzuren, die de alvleesklier en de lever belasten, voornamelijk als vet in het lichaam worden opgeslagen en de bloedvaten met cholesterol verharden. Kokosolie heeft antimicrobiële eigenschappen, zijn gunstig voor het immuunsysteem en worden gemakkelijk verteerd voor snelle energie. Een van de belangrijkste voordelen van kokosolie is het vermogen om je stofwisseling te stimuleren. Kokosolie versnelt effectief een trage stofwisseling en bevordert zo gewichtsverlies. Zelfs bij dieren zou kokosolie ze magerder maken. Het werkt dus vetafdrijvend. Mensen worden zich echter steeds meer bewust van hoe kokosolie de gezondheid en de levensduur echt ten goede komt. Het reinigt, herstelt beschadigde cellen, bevordert gewichtsverlies en verbetert de cardiovasculaire functie. Volgens Dr. Bruce Fife is "kokosolie de gezondste olie op aarde." Kokosolie is dus geen schurk maar een held!


Kokosolie is hier te bestellen:


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square