8 opmerkelijke voordelen van de sinaasappel!

Wie kent de heerlijkheid van de geur van de sinaasappel niet? Die frisse, pittige geur doet je watertanden en scherpt je zintuigen. De oranje bikkel staat bekend om zijn humeurverhogende, immuunstimulerende, antibacteriële en reinigende eigenschappen. Maar de sinaasappel heeft nog zoveel meer te bieden. Duizenden jaren geleden werd de sinaasappel als sinaasappelolie gebruikt. De mensen in China, India, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee hebben het gebruikt om hoest en verkoudheid te verlichten en voor reinigings- en zuiveringsrituelen. Ze hebben het ook gehanteerd voor een verbeterde spijsvertering, huidproblemen, reiniging en zelfs voor de opheffing van een depressie! Er wordt gezegd dat Christopher Columbus oranje zaden bij zich had tijdens zijn lange reis naar Amerika. De Spaanse ontdekkingsreiziger Ponce de Leon zou in 1513 sinaasappelen in Florida hebben geïntroduceerd. Zie hieronder de 8 opmerkelijke voordelen van de sinaasappel ofwel het sap ervan.

1. Anti-kanker

Er zijn honderden onderzoeken gedaan naar de sinaasappel die het kankerbestrijdende potentieel ervan bevestigen. Een onderzoek uit 1984 bij ratten die een hoge dosis d-limoneen (stof in sinaasappelen) kregen, toonde aan dat ze een vermindering van 72% in borsttumoren hadden. Sinds die studie uit 1984 is er meer dan drie decennia aan onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat d-limoneen effectief is tegen verschillende lijnen van borstkankercellen. Daarnaast is er in een Amerikaanse studie in de Journal of Molecular Nutrition and Food Research van 2009 gerapporteerd dat de fytochemicaliën in sinaasappelschil de groei van menselijke longkankercellen zou kunnen remmen.

2. Schimmelwerend

Uit een Indiase studie uit 2010 bleek dat sinaasappelsap een krachtige en niet-giftige schimmelwerende stof in zich heeft. Giftige en kankerverwekkende stoffen veroorzaakt door schimmels worden hierdoor volledig geremd.

3. Immuunversterkend

Sinaasappels ondersteunen het immuunsysteem doordat ze krachtige antioxidanten bevatten waardoor ze vrije radicalen bestrijden die de gezondheid op zoveel niveaus ondermijnen. Het sap van de sinaasappel helpt de opname van vitamine C verhogen, ondersteunt de ontgiftingsprocessen van het lichaam en al deze dingen gecombineerd staan ​​gelijk aan een sterker immuunsysteem.

4. Antibacterieel

Er bestaan ​​veel onderzoeken die de krachtige antibacteriële aard van sinaasappels en het vermogen ervan om infectieziekten te bestrijden bevestigen. Een Pakistaans onderzoek uit 2015 naar de fytochemicaliën die zijn afgeleid van de schil van sinaasappel, toonde aan dat ze krachtige remmers zijn van 11 verschillende bacteriestammen.

5. Bevordert een goede spijsvertering

Sinaasappels zijn op verschillende manieren nuttig voor de spijsvertering. Omdat het een krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer is, kan het de symptomen van ontstekingsgerelateerde darmaandoeningen, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn verlichten. De sinaasappel heeft ook spierverslappende eigenschappen. Dit verbetert de bloedsomloop, bevordert een betere spijsvertering en verlicht constipatie.

6. Huidreiniging en anti-veroudering

De sinaasappel is goed voor de huid om het zo'n geweldige ontstekingsremmer is. Daarnaast is het een uitstekende antioxidant en is het antibacterieel. Van tieners met acne tot een droge, ouder wordende huid, de sinaasappel zorgt daar allemaal voor. Het helpt bacteriën uit te roeien, stimuleert collageen, vermindert huidrimpels en beschermt tegen UV-schade.

7. Verlaagt de bloeddruk en beschermt het hart

In Japan hebben ze een onderzoek gedaan in 1986 waarbij ze de hypotensieve (bloeddrukverlagende) eigenschappen van flavonoïden gewonnen uit sinaasappelschillen onderzochten. De onderzoekers ontdekten dat deze verbindingen (ook aanwezig in sinaasappelsap) een bloeddrukverlagend effect hadden op de onderzochte ratten. Daarnaast hebben Pakistaans onderzoekers in 2016 bij ratten acht weken lang een hoog cholesteroldieet gegeven, evenals sinaasappel- en grapefruitsap. Hierbij kregen ze interessante resultaten. De ratten die het citrussap kregen, hadden een significante verlaging van het triglyceriden- en cholesterolgehalte.

8. Ontstekingsremmend

De ontstekingsremmende eigenschappen van sinaasappelen zijn bij de meeste bekend. Een onderzoek uit 2015 door Portugese onderzoekers wees uit dat myrceen (een bestanddeel van sinaasappelsap) ontstekingsremmende en andere voordelen heeft bij artrose. Onderzoekers stelden dat myrceen het vermogen had om de vernietiging van kraakbeen en de progressie van artrose te stoppen of op zijn minst te vertragen.

Naast deze 8 gezondheidsvoordelen biedt de sinaasappel nog voordelen zoals: pijnstillend, rustgevend, als antidepressiva en mogelijk Alzheimer verlagend.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square