De waterkers | Waar we nog maar weinig van weten

De waterkers is een van de oudste bladgroenten die de mensheid kent. Deze oude groente wordt gevonden in zoetwater aquatische omgevingen en wordt vaak gebruikt als garnering. Maar er is een reden waarom deze krachtige kleine plant al eeuwen wordt gebruikt: het is een gezondheidsknaller! Hippocrates, het Romeinse leger en generaties van Europese boeren gebruikten het al. Deze nog wat onbekende groente is een van de meest voedzame en dynamische voedingsmiddelen ter wereld. Ondanks dat het voor 95% uit water bestaat, wordt het door wetenschappers letterlijk gerangschikt als een van de gezondste voedingsmiddelen die er bestaan. Je kunt ze het meest vinden in het seizoen tussen april en oktober. Veel online retailers bieden biologische waterkers aan en sturen het ''superfood'' rechtstreeks naar je deur! De reden waarom de waterkers een superfood is, lees je verder op in dit artikel. Hoewel velen van ons misschien niet bekend zijn met de waterkers, biedt de kruisbloemige groente tal van gezondheidsvoordelen. Of je nu je immuunsysteem probeert te versterken, kanker wilt bestrijden of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, de waterkers is de plant voor jou! Er zijn tegenwoordig ook steeds betere supplementen voor het ondersteunen van het immuunsysteem. Deze kun je hier bestellen. Hieronder staan vijf redenen waarom je de waterkers in jouw dieet zou moeten opnemen.

1. De waterkers zit vol met vitaminen

Als het gaat om vitamines en mineralen, biedt geen enkele plant meer voordeel per ons. Elk blad zit vol met vitamine A, vitamine C, vitamine B6, vitamine K, calcium, ijzer, foliumzuur, magnesium, fosfor en eiwitten. Ondanks dat het slechts 4 calorieën per kopje bevat, is waterkers een ware superster met voedingsstoffen. De waterkers bevat meer calcium dan melk, meer vitamine C dan sinaasappels en meer ijzer dan spinazie. Deze vitamines en mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid en kosten extreem weinig calorieën.

2. De waterkers is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren

De meesten van ons halen onze omega-3 vetzuren uit bronnen zoals vis- of visoliesupplementen. Maar wist je dat bladgroenten zoals waterkers ook een geweldige bron van omega-3 vetzuren zijn? Omega-3-vetzuren zijn een gezond vet en het is aangetoond dat het de hersenen, het hart en het cardiovasculaire systeem beschermt. Een studie gepubliceerd in The BMJ wees uit dat omega-3-vetzuren geassocieerd waren met gezond ouder worden. Onderzoekers ontdekten dat mensen met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren minder snel last zouden hebben van ongezonde veroudering.

3. De waterkers is ontstekingsremmend

De waterkers heeft aangetoond dat het chronische ontstekingen vermindert, wat verband houdt met bijna alle chronische ziekten. Dieetnitraten in de superplant helpen bij het behoud van gezonde bloedvaten, wat cruciaal is voor het verminderen van ontstekingen. Kruisbloemige groenten staan ​​bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, maar de waterkers tilt het naar een hoger niveau. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat waterkers-extract het optreden van weefselschade bij proefpersonen daadwerkelijk verminderde.

4. De waterkers bestrijdt kanker

Glucosinolaten in de waterkers kunnen helpen bij het inactiveren van schadelijke kankerverwekkende stoffen, het beschermen van gezonde cellen tegen schade en zelfs het voorkomen van uitzaaiingen van de tumoren. In studies is aangetoond dat isothiocyanaten, die ontstaan ​​bij het kauwen van glucosinolaten, borst-, prostaat-, huid-, dikke darm- en longkankers voorkomen.

5. De waterkers is natuurlijk ontgiftend

Ten slotte helpt waterkers om de natuurlijke ontgiftingsroutes van het lichaam te verbeteren. Het menselijk lichaam kan veel schadelijke stoffen verwijderen, maar in de ultra-giftige wereld van vandaag is de belasting vaak te zwaar voor het lichaam om het zelf aan te kunnen. De waterkers kan het lichaam een ​​extra boost geven om schadelijke gifstoffen te verwijderen voordat ze ernstige schade aanrichten. De waterkers is daarnaast rijk aan hydratatie en bevordert gezonde alkalische niveaus. Beide zijn belangrijk voor ontgifting. Waterkerssap helpt enzymen te stimuleren die de lever zuiveren, een van de belangrijkste ontgiftende organen van het lichaam.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square