Matcha thee | De krachtpatser van het groene theerijk

Over ''gewone'' thee heb ik al het een en ander geschreven, maar over Matcha groene thee nog niet. Zo drink je groene thee voor een goede gezondheid, heb ik een ervaring opgedaan met detox thee bij mijn overleden moeder met maagkanker en drink je groene thee tegen kanker. Wil jij weten wat de gezondheidsvoordelen van het drinken van thee zijn? Zie dan dit artikel. Matcha (groene) thee is weer een ander soort thee dan kombucha thee met weer andere gezondheidsvoordelen. Zowat iedereen heeft gelezen of gehoord wat de gezondheidsvoordelen van groene thee zijn, zoals dat het antioxidanten bevat en aanhoudende energie triggert. Maar heb je al eens gehoord van matcha groene thee? Oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft het langzaam het westen veroverd. Alle niet-kruidenthee komt eigenlijk van hetzelfde type plant, Camellia Sinensis, een struik die oorspronkelijk uit Zuid-China komt. “Groene” thee is groen omdat het niet zoveel is verwerkt als zwarte thee, waardoor het zijn natuurlijke groene kleur behoudt. Het belangrijkste is dat groene thee al zijn voedingsstoffen intact kan houden. Tegenwoordig drinken miljoenen mensen elke dag matcha-thee om te profiteren van een breed scala aan gezondheidseffecten. Steeds meer mensen bestellen nu ook matcha thee online. Op deze website kun je het bestellen! Matcha, een vorm van groene thee, heeft alle goede dingen die gewone groene thee heeft, inclusief specifieke polyfenol-fytonutriënten die catechines worden genoemd. Het verschil is dat matcha veel meer catechines (en andere voedingsstoffen) bevat dan gewone groene thee. Wat matcha onderscheidt, is het feit dat het is gemaakt met hele bladeren. Het wordt ook anders gemaakt dan andere theesoorten. Matcha-makers gaan door met het oogsten en bereiden van groene theebladeren voor matcha op dezelfde basis zoals ze dat al honderden jaren doen.

Vijf redenen waarom jij Matcha thee eens zou moeten proberen

1. Het bevordert de gezondheid van de hersenen

De fytonutriënten in matcha kunnen de geest kalmeren en tegelijkertijd de alertheid stimuleren. Het is aangetoond dat het drinken van deze thee de stress in het lichaam verlaagt. Matcha bevat ook matige hoeveelheden cafeïne, wat kan helpen bij concentratie en focus. L-Theanine en cafeïne hebben bewezen een winnende combinatie te zijn voor de gezondheid van de hersenen.

2. Het helpt bij gewichtsverlies

Matcha bevat van nature geen calorieën. Uit een Japans onderzoek uit 2017 bleek dat bij consumeren van matcha groene thee het bruine vetweefsel wordt afgebroken. Dit is het type vet dat ervoor bedoeld is je lichaam warm te houden in koude omstandigheden. Dit is zeer hardnekkig vet dat niet zomaar verbrand wordt. Uit een studie, die in het American Journal of Clinical Nutrition staat, bleek dat deelnemers hun energieverbruik van ongeveer 10% tot 43% per dag hoger is dan normaal zonder de thee.

3. Het balanceert bloedsuiker

Matcha bevat licht verteerbare voedingsvezels. Het verhogen van de hoeveelheid voedingsvezels helpt niet alleen de darmen in het algemeen, maar het is ook aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt. Voldoende dagelijkse inname van vezels is ook essentieel om de zaken soepel te laten verlopen.

4. Het helpt je hart

Een rapport uit 2008, gepubliceerd in het Kobe Journal of Medical Sciences, toonde aan dat de consumptie van gemalen groene thee de gevoeligheid van plasma en LDL voor oxidatie verminderde. Oftewel het lichaam zal minder roesten tijdens en na het drinken van groene thee, dit geldt ook voor het hart want dat is een spier.

5. Het bevordert ontgifting

Een (dagelijkse) detox is tegenwoordig heel belangrijk. Wil je weten welke 10 manieren er zijn om je lichaam dagelijks te ontgiften? Zie dat dit artikel. Matcha bevat chlorofyl. Chlorofyl is wat planten hun groene kleur geeft, maar het is ook een ontgifter en leverbeschermer. Het kan bepaalde enzymen verhogen die de levergezondheid kunnen bevorderen. Studies die teruggaan tot het midden van de jaren negentig suggereren dat het toevoegen van chlorofyl aan het dieet het risico op leverschade veroorzaakt door aflatoxine kan verlagen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square