Stevia | Een gezonde zoetstof?

Over suiker heb ik al eens geschreven, is geraffineerde suiker dan werkelijk waar gif? Meer daarover lees je in dit artikel. Over zoetstoffen staat nog niks vermeld op deze website. Stevia is een populaire zoetstof die iedereen lijkt te begroeten als het nieuwe gezonde alternatief voor suiker. Maar is de hype gerechtvaardigd? De steviaplant is een lid van de madelief- en ambrosiafamilie, ook bekend als candyleaf, sweetleaf en sugarleaf. Het wordt al meer dan 1500 jaar gebruikt door de inheemse Guarani in Brazilië en Paraguay als natuurlijke zoetstof, medicijn en zoete traktatie. Stevia is anders dan andere suikervervangers omdat het eerder afkomstig is van een plant dan kunstmatig is gesynthetiseerd. Aan het eind van de 19e eeuw is stevia ontdekt. Inheemse Guarani-mensen gebruikten het echter al eeuwen om brandwonden, koliek en maagproblemen te behandelen. Ze kauwden ook gewoonlijk op de bladeren als een zoete traktatie. Tegenwoordig wordt de steviaplant op grote schaal gekweekt voor die zoete bladeren, die worden gebruikt om veel commercieel verkrijgbare, niet-calorische, kunstmatige zoetstoffen te maken. Deze zie je steeds vaker terug op websites waarbij verschillende vormen van stevia worden verkocht in bepaalde producten. Deze website is zeker de moeite waard om jouw steviaproduct aan te schaffen! De natuurlijke chemische verbindingen in steviabladeren die verantwoordelijk zijn voor de zoetheid ervan staan ​​bekend als steviol-glycosiden. Stevioside is zoet, maar heeft een bittere dropachtige ''afdronk''. Afdronk wordt vaak gebruikt bij bier, maar je zou het kunnen vergelijken als ''nasmaak''. Of stevia een goede keus is, hangt af van welk product je in de winkel koopt, er zijn zelfs bedrijven die chemische stoffen toevoegen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Stevia's glycosiden werken tegen meerdere ziekten, waaronder kanker, diabetes, hoge bloeddruk, ontstekingen, obesitas en zelfs tandbederf. Veelbelovende studies hebben aangetoond dat stevia en zijn producten en extracten op geen enkele manier schadelijk zijn voor ons. Hieronder staan de gezondheidsvoordelen van stevia opgesomd.

1. Stevia is in potentie krachtig tegen kanker

Het is een bekend feit dat suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Aan de andere kant is aangetoond dat verschillende stevia-extracten en verbindingen die zijn gezuiverd uit stevia, DNA-replicatie in gekweekte menselijke kankercellen voorkomen, wat suggereert dat het kan beschermen tegen kanker. Stevia-extract blijkt een antioxiderende werking te hebben en celdood te veroorzaken in gekweekte cervicale, pancreas- en darmkankercellen. Het is altijd een goed idee om stevia-producten in plant- of hele plantenextractvorm te kopen met zowel steviosides als rebaudiosides, omdat is aangetoond dat deze een hoger antikankereffect hebben dan geïsoleerde en gezuiverde steviosides alleen.

2. Stevia helpt de bloedsuikerspiegel gezond te houden

Veel mensen gebruiken gewoonlijk niet-calorische kunstmatige zoetstoffen als een gezonde vervanger van suiker. Helaas is van veel kunstmatige zoetstoffen aangetoond dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder verminderde glucosetolerantie, een toestand voorafgaand aan diabetes die geassocieerd is met insulineresistentie. Het is echter aangetoond dat stevia de nuchtere bloedsuikerspiegels aanzienlijk verlaagt, insulineresistentie tegengaat en lagere niveaus van schadelijke triglyceriden omlaag haalt in een laboratoriumratmodel van diabetes. In een ander laboratoriumonderzoek verminderde een stevia-extract de voedselconsumptie en de toename van het lichaamsgewicht, samen met een verlaging van de bloedglucose. Tot slot verlaagt stevia het risico op diabetes. Stevia kun je bestellen door op onderstaande banner te klikken.

3. Stevia zorgt voor een gezonde cholestrol

In een onderzoek bij muizen verlaagde de consumptie van stevia-extract hun slechte cholesterolgehalte in het bloed, terwijl de verhouding van LDL tot lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL of "goede" cholesterol) zijn gestegen. Evenzo tonen de resultaten van een onderzoek uit 2009 uit Rajasthan, India, aan dat wanneer vrouwen met een hoog cholesterolgehalte gedurende een maand stevia-extract consumeerden, hun cholesterol ook aanzienlijk daalden naarmate hun HDL-gehalte toenam.

4. Stevia moduleert het immuunsysteem

Een immunomodulator is elke stof die helpt het immuunsysteem te reguleren en de immuunrespons te normaliseren. De bladeren van Stevia zijn een bron van verschillende steviolglycosiden, waaronder stevioside, waarvan is aangetoond dat het de activiteit van het immuunsysteem op verschillende niveaus stimuleert, waaronder het verhogen van het aantal immuuncellen en de niveaus van signaalmoleculen die bekend staan ​​als cytokines. Van Stevia is ook aangetoond dat het antimicrobiële activiteit heeft

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square