Fenegriek | Een relatief onbekend maar super zaad


Welkom bij deze korte blog over een onbekende plant uit de vlinderbloemenfamilie, fenegriek. Het wordt ook wel gebruikt als keukenkruid. Waarom? Voor de smaak, maar zeker ook voor de gezondheidsvoordelen dat het te bieden heeft. Je bent misschien niet bekend met fenegriek, maar nieuw onderzoek geeft aan dat je deze plant wel moet leren kennen. Fenegriek (ook bekend als methi), is een peulvrucht die over de hele wereld wordt gebruikt vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen. Een recente studie gepubliceerd in het Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences onthulde veel voordelen, waaronder een ontgiftend effect, als antioxidant, anticarcinogeen en immunologisch. Bovendien toonde een eerdere studie uit 2009 in het tijdschrift Cancer Biology & Therapy aan dat fenegriek giftig was voor kankercellen en de groei van borst-, pancreas- en prostaatkankercellijnen remde. Het resulteerde tot kankerceldood (apoptose). Fenegriek kun tegenwoordig ook gemakkelijk online te verkrijgen. Bestel het hier. Wat je net las blijk volgens Amerikaanse media nog niet alles te zijn.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat fenegriek kan worden gebruikt als antidiabeticum, ontstekingsremmer, ademhalingshulp, lactatiehulp en kan zelfs helpen bij het verlichten van menstruatiepijn. Hoewel de bladeren een stevige voedingsboost bieden, inclusief vitamines zoals calcium en zink, zijn de zaden het meest veelzijdig en kunnen worden gebruikt in thee, curry's of zelfs in kruidenmixen. De Romeinen gebruikten het vroeger om hun wijnen op smaak te brengen. Zo ver gaat het gebruik van deze plant al terug in de tijd dus. Je kunt de zaden zelfs in water weken. Het drinken van water waarin fenegriekzaden zijn gedrenkt, helpt bij het verzachten en oplossen, accumuleren en verharden van massa's celafval in het lichaam. Fenegriek wordt gebruikt om verkoudheid, bronchiale klachten, griep, astma, obstipatie, sinusitis, pleuritis, longontsteking, keelpijn, laryngitis, hooikoorts, tuberculose en emfyseem te verlichten. Niet alle ongemakken zeggen mij iets, maar volgens onderzoek is dit in ieder geval naar voren gekomen. Ken jij fenegriek al? En consumeer je het weleens? Je gezondheid vaart er wel bij!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square