Kan vitamine C je kans op maagkanker verkleinen?

Vitamine C is een essentiële voedingsstof

Voor mij is dit een zeer belangrijke kwestie, gezien ik mijn moeder heb verloren aan maagkanker. Het verleden heeft mij geleerd dat een intraveneuze vitamine C injectie goed kan werken tegen kanker, dus het antwoord op bovenstaande vraag kun je met ''ja'' beantwoorden, of ligt het wat gecompliceerder? We gaan erachter komen! In onderstaande video wordt door de brandstof van je lichaam in ieder geval gepresenteerd dat vitamine C kankercellen doodt, dat is een mooi gegeven. Vitamines, waaronder vitamine C, zijn organische stoffen die voornamelijk in planten voorkomen en in kleine hoeveelheden essentieel zijn voor onder andere de gezondheid, groei en voortplanting. Het is is noodzakelijk om vitamines regelmatig te nuttigen omdat ze niet in voldoende hoeveelheden door het lichaam zelf worden aangemaakt. Daarom wordt vitamine C beschouwd als een "essentiële" voedingsstof, waardoor je het dus volledig via voeding of middels supplementen zou moeten binnenkrijgen. Vitamine C supplementen bestel je hier gemakkelijk online.

De theorie achter vitamine C

In je lichaam fungeert vitamine C als een essentiële cofactor bij veel enzymatische reacties. Een cofactor is een verbinding die nodig is om een ​​enzym optimaal te laten functioneren en 'essentieel' betekent dat veel enzymen zonder vitamine C hun werk niet kunnen doen. Enzymen zijn biologische eiwitten die de snelheid en efficiëntie van honderden chemische reacties in de cellen in het lichaam drastisch verhogen. Zo is vitamine C een essentiële cofactor voor de enzymatische reacties waardoor collageen, een vezelachtig eiwit dat de structurele basis is van huid, pees, bot, kraakbeen en al het andere bindweefsel, en andere biologisch belangrijke stoffen in je lichaam worden aangemaakt. Vitamine C is cruciaal voor de groei en reparatie van de weefsels van het lichaam, voor het maken van huid, pezen en bloedvaten, voor het sneller genezen van wonden en voor het gezond houden van botten en tanden. Daarnaast is vitamine C ook een krachtige antoxidant en gaat het oxidatie in het lichaam tegen. Oxidatie draagt bij aan veroudering en chronische ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker. Meerdere onderzoeken tonen aan dat hogere inname van vitamine C uit ofwel voeding of supplementen verband houdt met een lager risico op hart- en vaatziekten, waaronder zowel hartziekten als beroertes.

De link tussen vitamine C en maagkanker

Uit verschillende onderzoeken in Amerika wordt duidelijk naar voren gebracht dat er een nauw verband bestaat tussen ziekte en voeding. Dat is maar goed ook anders was deze website niet zo betrouwbaar. Zo kan het eten van vleeswaren geconserveerd met nitraten en nitrieten het risico op maagkanker juist vergroten. Bewijs uit meerdere onderzoeken suggereert sterk dat het risico op maagkanker toeneemt bij consumptie van alcohol, traditionele zoutconserven en gegrild, gerookt en verwerkt vlees. Dit is wat de dokter mijn moeder ook vertelde alleen vertelde ze haar in het ziekenhuis dat voeding en maagkanker totaal losstaat van elkaar, totale waanzin dus! Zoals je in de volgende alinea kan lezen acteert vitamine C heel anders op jouw lichaam. Het blijkt echter wel, volgens recent bewijs, dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C veel te laag is en dat er een veel hogere inname van vitamine C nodig is om het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten te verlagen. Papaya's, paprika's, guaves, donkere bladgroenten, broccoli, aardbeien, frambozen, kiwi's, citrusvruchten zoals sinaasappels, limoenen en citroenen, erwten en tomaten zijn allemaal rijk aan vitamine C.


Laat voeding jouw medicijn zijn

Veelbelovend is het feit dat een hoge inname van fruit en groente het risico op deze soort kanker flink verkleint. Laat voeding jouw medicijn zijn, zeg ik dus altijd. Om terug te komen op bovenstaande vraag, is er bewijs uit uit het laboratorium- en dierstudies dat vitamine C de meest waarschijnlijke kandidaat hiervoor is voor het tegengaan van maagkanker. Daarnaast kan het consumeren van vezels, lycopeen en selenium mogelijk ook het risico op deze verschrikkelijke ziekte verminderen. Specifiek wordt aangenomen dat vitamine C de vorming van kankerverwekkende N-nitroso-verbindingen in de maag blokkeert. Hoewel hogere vitamine C-voeding in tal van onderzoeken in verband is gebracht met een lager risico op maagkanker, is het nog niet duidelijk hoe vitamine C-inname via voeding zich verhoudt tot bloedspiegels als het gaat om het risico op maagkanker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square