Het geheim achter vanille

Vanille kennen we allemaal. Het is heerlijk in de thee of over taart of andere lekkernijen. Ook om in te koken kan het worden gebruikt. Het menselijk lichaam wordt vaak blootgesteld aan chemicaliën of andere middelen die genetisch materiaal beschadigen. Het moet zichzelf dan aanpassen of omgaan met de effecten van de mutatie, waaronder mogelijk de ontwikkeling van kanker. Zou vanille hierbij kunnen helpen? Kankerverwekkende chemicaliën uit sigarettenrook, plastic, residuen van bestrijdingsmiddelen op voedsel en zelfs schimmels veroorzaken mutaties in onze cellen door DNA-schade te veroorzaken. We stellen ons lichaam ook bloot aan fysieke factoren zoals UV-licht en straling van mobiele telefoons. In wezen verwelkomen we mutagene activiteit in onze cellen die ziekte en kanker veroorzaken. Gelukkig biedt de natuur ons veel natuurlijke verbindingen die ons lichaam kunnen helpen zich aan te passen. Een zo'n natuurlijk wonder is de samengestelde vanilline die afkomstig is van de vanilleboon. Wat hebben we geluk! Onderstaande afbeelding is een vanille cupcake, dat is eigenlijk niet de manier om gezonde vanille tot ons te nemen, maar goed. Het is tegenwoordig gemakkelijk om vanille(poeder) en andere vanilleproducten online te bestellen. Graag verwijs ik je hiervoor dan door naar deze website.

Vanille als antimicrobieel middel

Vanilline is nauw gecorreleerd met het vermogen om als een effectief antimicrobieel middel te werken, en heeft aangetoond dat het het aantal mutaties in cellen vermindert of als een antimutageen middel werkt. Kortom: het verstoord mutaties in het lichaam. Vanilline bleek in één onderzoek 64 genen te beïnvloeden waarvan bekend is dat ze DNA-schade, stress en oxidatieve schade, apoptose ("cellulaire zelfmoord") en celproliferatie veroorzaken. Vanille is betrokken bij DNA-replicatie en DNA-reparatie die de mutagene activiteit remt. Een reden waarom darmcellen tegenwoordig zeer vatbaar zijn voor kanker en waarom darmkanker steeds vaker voorkomt, is een gevolg van de hoge omloopsnelheid van darmcellen. Hoe hoger de snelheid en frequentie waarmee nieuwe cellen oude vervangen, hoe groter de kans dat er een mutatie optreedt. Vanille heeft aangetoond dat het de frequentie van mutaties in coloncellen met 64% vermindert. Een ander gevolg is dat vanilline ook het aantal genen verhoogd dat verantwoordelijk is voor de productie van een zeer effectieve antioxidant die in cellen wordt aangetroffen.

Anti-angiogene eigenschappen van vanille (anti-kanker)

Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten dat kan leiden tot kanker. Vanille werkt tegen kanker. Vanille bevat namelijk eigenschappen die het lichaam in staat stellen de angiogenese te remmen. Waarom dan? De vorming van nieuwe bloedvaten is ook het favoriete wapen dat kankercellen gebruiken bij hun agressieve verspreiding door het lichaam. Vanille kan de snelheid waarmee kanker zich kan verspreiden verminderen of zelfs voorkomen. Nu de incidentie van kanker toeneemt, is meer onderzoek welkom over elk mogelijk anti-angiogeen middel. Onderzoekers hebben ontdekt dat vanille een enzym kan onderdrukken dat cruciaal is in de metabole route om de verspreiding van kankercellen te bevorderen. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat ethylvanilline, een andere aromatische stof die voorkomt in vanillebonen, een natuurlijke remmer is van angiogenese. Ethylvanilline remt de aanmaak van stikstofmonoxide in tumorcellen. Als gevolg hiervan kunnen tumoren niet groeien vanwege een gebrek aan zuurstoftoevoer. Dit belooft heel wat voor de behandeling van kanker. Consumeer jij weleens vanille?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square