De verrassende gezondheidsbenefits van zwarte peper

Zwarte peper wordt wereldwijd veel gebruikt als kruid om eten op smaak te brengen. Zout wordt daarentegen ook veel gebruikt en het kent dan ook vele voordelen voor het menselijk lichaam, tenminste als het goede soort zout wordt gebruikt. Zwarte peper staat toch niet in de top 5 meest gezonde kruiden en specerijen, maar dat wil niet zeggen dat zwarte peper niet hoog staat in de lijsten van de gezondheidsbenefits. De zwarte korrel is ook te verkrijgen in een essentiële olie waarbij het een heerlijke (en enigszins verrassende) aroma vrijgeeft. Online kun je zwarte peper bestellen, ga hiervoor naar deze website. De geur is zowel pittig met een vleugje aardsheid, een vleugje versgemalen peperkorrels en onverwachte bloemige noten. Zwarte peper (waarvan de essentiële olie van zwarte peper afkomstig is) is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld en is zowat de bekendste smaakmaker. Zwarte peper is zo gewoon dat de geneeskrachtige eigenschappen ervan vaak niet worden herkend. Wat zonde is dat zeg! Vandaar deze blog waarin de zwarte peper korrel op een voetstuk wordt gebracht. Wist je dat zwarte peper zelfs voor een aantal verrassende nieuwe toepassingen, waaronder als tegengif voor slangengif, wordt gebruikt?

De geschiedenis van zwarte peper

Zwarte peper (Piper nigrum) komt oorspronkelijk uit India. Het is een klimmende, bloeiende wijnstok die tot 32 voet (10 m) hoog wordt. De ronde vrucht van de plant zijn de paprika's die tot 6 mm in diameter kunnen groeien. De vruchten (peperkorrels) van Piper nigrum beginnen allemaal groen en onrijp. Sommige worden op dit punt geoogst en in hun groene staat behandeld of bewaard om die kleur te behouden. Als het fruit aan de wijnstok tot rijpheid mag rijpen, verandert het van groen in een dieprode kleur. Zowel het onrijpe groene fruit als het rijpe rode fruit worden, wanneer ze mogen drogen, zwart. Archeologisch bewijs toont aan dat het gebruik van zwarte peper teruggaat tot minstens 2000 voor Christus. Oude Egyptenaren gebruikten zwarte peper in het mummificatieproces. Er zijn inderdaad peperkorrels gevonden in de gemummificeerde neusgaten van Ramses. Eeuwenlang was zwarte peper even hoog gewaardeerd als goud en zilver en was het goed voor 70% van de internationale specerijenhandel.

Tijdens de donkere middeleeuwen hadden Arabische handelaren een monopolie op de handel in zwarte peper. Om dit monopolie te behouden en de bron van zwarte peper een goed bewaard geheim te houden (en dus de prijs en het prestige van zwarte peper te verhogen), bedachten ze een geweldig verhaal. Het verhaal dat ze vertelden was dat zwarte peper groeide in boomgaarden die werden bewaakt door giftige slangen. Om de zwarte peper te oogsten, moesten de bomen worden verbrand om de slangen te verdrijven. Dit proces (zo zeiden ze) maakte ook het van oorsprong witte fruit zwart! Die mythe werkte lang. In de middeleeuwen namen handelaren uit Genua en Venetië ook zwarte peper aan als een kostbaar goed, waardoor de kosten van dit gewilde kruid in de 15e eeuw met gemiddeld 40% werden opgedreven.

Zwarte peper voor een goede gezondheid en tegen ziektes

Traditionele Chinese geneeskundigen en kruidkundigen gebruikten zwarte peper om veel ziekten te behandelen, waaronder malaria, cholera, dysenterie en andere spijsverteringsproblemen. Zwarte peper werd gebruikt om infecties te bestrijden, pijn te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren, het spijsverteringsniveau te verhogen, de concentratie te verbeteren, de eetlust te stimuleren, als slijmoplossend middel en als afrodisiacum. Zwarte peper heeft een hoog gehalte aan fytochemicaliën (natuurlijke, plantaardige chemicaliën) die bekend staan ​​als monoterpenen en sesquiterpenen. Deze fytochemicaliën staan ​​bekend om hun antioxiderende en immuunstimulerende functies.

De gezondheidsvoordelen van zwarte peper

Hieronder staan de zestien gezondheidsvoordelen van zwarte peper opgesomd:

 1. Het werkt pijnstillend

 2. Het is antibacterieel en werkt tegen schimmels

 3. Het werkt anti-kanker

 4. Het werk ontstekingsremmend

 5. Het werkt als tegengif

 6. Het verlaagt de bloeddruk

 7. Het verlaagt het cholesterol

 8. Het is een hoest onderdrukker

 9. Het verbetert de spijsvertering

 10. Het gaat angst en depressie tegen

 11. Het verlicht de ontwenningsverschijnselen van roken

 12. Het metabolisme van koolhydraten en vetten in skeletspieren worden tijdens acute inspanning verbeterd

 13. Spieren en pezen worden gemakkelijker gerepareerd na inspanning

 14. Het is neuroprotectief

 15. Het werkt prebiotisch

 16. Het beschermt de huid

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square