Voeding dat ontstekingen veroorzaakt

Een ontsteking is meestal de oorzaak van een (chronische) ziekte. Oftewel: een chronische ontsteking is een verwoestende gezondheidstoestand die verantwoordelijk is voor veel van de meest productieve ziekten waarmee de moderne mens te maken heeft, waaronder kanker. Het is daarom mooi om te weten dat bepaalde voedingsmiddelen juist wél en juist niet ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Vandaar deze leerzame blog, doe er je voordeel mee. Een ontsteking sluipt er meestal in en is in het begin vaak niet op te merken. Het is dan ook heel ingewikkeld totdat een ernstiger gezondheidstoestand de kop opsteekt, dan is er een kritische interventie vereist. Miljoenen chronisch zieke mensen met ontstekingsproblemen zijn wanhopig op zoek naar remedies, dit omdat het vaak niet bij de bron wordt aangepakt, maar men symptomen behandelt. Één van de manieren om ontstekingen buiten de deur te houden of te verminderen, is door de inname van omega-3-vetzuren via de voeding te verhogen en de inname van omega-6-vetzuren te verlagen. Kokosolie is ook heel goed om gezonde vetten binnen te krijgen. Bestel hier jouw potje! Er is een overvloed aan andere voedings- en levensstijlfactoren die van invloed zijn op het lichaam wat betreft ontstekingen. Hieronder staan dan ook de voedingsmiddelen die juist wel ontstekingen veroorzaken (wetenschappelijk aangetoond), deze zou je juist moeten vermijden, waar nodig. Er zijn zelfs mindsets en denkprocessen waarop je je dagelijks concentreert en die lichamelijk schade kunnen veroorzaken. Aan het eind van de blog zie je leefstijlaanpassingen die je zou kunnen doen om ontstekingen in het lichaam te vermijden of verminderen.

Voeding dat ontstekingen veroorzaakt

1. Geraffineerde suiker

Waarom zou geraffineerde suiker geen gif zijn? Hier heb ik al eens over geschreven, maar dit bevestigt maar weer wat suiker met het lichaam kan doen. Het witte goedje draagt ​​bij aan gewichtstoename, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit omvat veelgebruikte ingrediënten zoals fructose-glucosestroop, suiker, glucosefructosestroop en zelfs verdampt suikerrietsap. Dit is allemaal geraffineerde suiker. Het consumeren van geraffineerde suiker draagt ​​ook bij aan een toename van geavanceerde glycatie-eindproducten, of AGE's, een soort schadelijk eiwit dat het immuunsysteem probeert af te breken door ontstekingsreacties tot stand te brengen.

2. Granen

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat granen ‘antinutriënten’ bevatten, zoals lectines en mineraalbindende fytaten, die een ontstekingsreactie in het lichaam uitlokken. Traditionele methoden voor het bereiden van granen, zoals weken en fermenteren, helpen deze stoffen te verwijderen, maar moderne methoden meestal niet. Antinutriënten in graankorrels verhogen de darmpermeabiliteit en veroorzaken malabsorptie van zowel macro- als micronutriënten. Deze triggers veroorzaken een ontstekingsreactie die na verloop van tijd systemische immuunschade tot gevolg heeft, wat kan leiden tot aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBS), chronische vermoeidheid, artritis, astma en andere gezondheidsproblemen.

3. Tarwegluten

Moderne tarwe is zeer geraffineerd en werkt vaak in op de ontstekingsreactie van ons lichaam. Bij veel mensen veroorzaken tarwegluten en andere tarwecomponenten zoals lectine een allergische reactie van immunoglobuline die na verloop van tijd betrokken is bij ernstige gezondheidsproblemen zoals astma, coeliakie, rhinitis en contacturticaria. Het verwijderen van tarwegluten uit iemands dieet verbetert de belangrijkste factoren die niet alleen samenhangen met gewichtstoename, maar ook met vetzuuroxidatie en lipolyse. Simpel gezegd; een glutenvrij dieet helpt de homeostase van de bloedsuikerspiegel te verbeteren en de expressie van pro-inflammatoire moleculen en receptoren door het hele lichaam te minimaliseren.

4. Genetisch gemodificeerde organismen

Biotechnologie is tegenwoordig overal: in voedsel, medicijnen en zelfs in kleding. De meeste soja-, maïs-, koolzaad-, katoen- en suikercomponenten en hun derivaten zijn nu gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen en onafhankelijk onderzoek heeft bevestigd dat deze stoffen een nachtmerrie zijn. De chemicaliën waarmee ze worden bespoten, veroorzaken een ontsteking van de maag en darmwand en in onafhankelijk onderzoek is herhaaldelijk aangetoond dat ze schade oplopen in vitale organen.

Drie levensstijl factoren die een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken

1. Stress

Chronische stress kan je immuunsysteem letterlijk zo veranderen dat je immuuncellen denken dat ze een of ander trauma of infectie bestrijden, zelfs als dat niet het geval is. Wanneer deze immuuncellen in deze veranderde toestand de bloedbaan binnenkomen, lokken ze een ontstekingsreactie uit die letterlijk de genetische expressie verandert, wat mogelijk kan leiden tot een chronische ziekte.

2. Gebrek aan slaap

Rust is belangrijk voor zowel stressvermindering als systemische genezing. Als je niet genoeg slaapt, gaat je lichaam in overdrive door veel van dezelfde ontstekingsreacties vrij te geven die geassocieerd zijn met een slecht voedingspatroon. Minstens acht uur per dag slapen, is het advies.

3. Angst en depressie

Angst en depressie worden vaak in verband gebracht met ontstekingen in de hersenen. Daarna komt de chronische ontsteking, die niemand wil.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square