Quercetine: waar zit het in en waar is het goed voor?

Quercetine, wie heeft daar nog nooit van gehoord? Zelf ken ik het wel, maar velen van jullie niet, daarom is het tijd voor een blog over deze voedingsstof. Hierbij een stukje tekst over oxidatieve stress. Ben je benieuwd wat oxidatie is, hierover heb ik al eens geschreven in deze blog. Oxidatieve stress is een aandoening die wordt gekenmerkt door schade door vrije radicalen in het lichaam die cellulaire instabiliteit en chronische ontstekingen veroorzaakt. Deze toestand van hoge oxidatieve stress speelt een belangrijke rol bij de vorming van kankercellen en andere chronische ziektetoestanden. Het beheersen van oxidatieve stress met antioxidanten in de voeding is een belangrijke strategie om ziekten te voorkomen en de kwaliteit van leven te optimaliseren. Quercetine is een krachtige antioxidant waarvan is aangetoond dat het een diepgaand effect heeft op het verminderen van oxidatieve stress en het voorkomen en omkeren van de ontwikkeling van kankercellen. Quercetine is een flavonoïde fytonutriënt die te vinden is in veel fruit en groenten. Het geeft als het ware de kleurschakelingen weer. Flavonoïden zoals quercetine zijn zeer belangrijke antioxidanten die oxidatieve stress onderdrukken, ontstekingen verminderen en het lichaam beschermen tegen de ontwikkeling van chronische ziekten en kanker. Het is fantastisch dat quercetine tegenwoordig ook in supplementvorm verkrijgbaar is. Deze website kun jij dus goed gebruiken voor het bestellen van jouw quercetine-voedingssupplementen.

Hoe beschermen antioxidanten zoals quercetine het lichaam tegen schade?

Vrije radicalen zijn atoomverbindingen die hongeren naar elektronen en zullen er alles aan doen om een ​​elektron te stelen van andere, stabielere atomen. Antioxidanten hebben een extra elektron en zijn in staat om dit reserve-elektron van hun buitenste atoomring te doneren aan een vrije radicaal, waardoor een stabiele verbinding ontstaat. Met name quercetine heeft een zeer lage reactiviteit en heeft een sterk verlangen om zijn reserve-elektron af te staan ​​om het lichaam te beschermen. Als resultaat van zijn genereuze vermogen om te delen, wordt quercetine niet alleen gekarakteriseerd als een antioxidant, maar heeft het ook antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen die gezondheidsvoordelen bieden.

Zestien voedingsmiddelen die quercetine bevatten

In veel hoogwaarde voedingsmiddelen wordt cuercetine aangetroffen. Hier heb je zelf gemakkelijk toegang tot. Hieronder staat een lijst met de zestien voedingsmiddelen:


 • Vlierbessen

 • Rode en witte uien (de gezondheidsvoordelen van de rode uit vind je hier)

 • Bessen, waaronder veenbessen, bosbessen, frambozen en bramen

 • Rode druiven (de gezondheidsvoordelen van de druif vind je hier)

 • Tomaten (hoe donkerder het rood, hoe hoger de concentratie)

 • Appels en peren

 • Groene en zwarte thee (drink groene thee voor een goede gezondheid)

 • Donkere kersen

 • Kruiden zoals peterselie, salie en dille

 • Rode wijn en cranberrysap

 • Ongezoet cacaopoeder

 • Een verscheidenheid aan paprika's, waaronder ancho, serrano en hete, groene en gele paprika's

 • Boerenkool

 • Gele bonen

 • Spinazie

 • Romeinse sla

Hoe cuercetine de bijwerkingen van kankerbehandelingen tegengaat

Kanker is tegenwoordig een van de snelst groeiende chronische ziekten en er is maar weinig in de wereld van conventionele kankerbehandeling dat zich bezighoudt met antioxidanten en oxidatieve stress. De meeste kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling beschadigen ook het zenuwstelsel en hebben vaak voorkomende bijwerkingen zoals perifere neuropathie, hoofdpijn en chronische pijn. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat quercetine kan helpen deze neuropathische schade en de ongewenste bijwerkingen die ermee gepaard gaan te verminderen. Quercetine en zijn flavonoïde partner rutine werken samen om neuronen in het ruggenmerg te beschermen die een rol spelen bij sensorische informatie en pijn perceptie. Het bevat dus kankerbestrijdende eigenschappen. Cuercetine kan de ontwikkeling van bepaalde kankersoorten voorkomen. De volgende kankers hebben baat bij de inname van het meest krachtige antioxidant:

 • Leukemie

 • Longkanker

 • Borstkanker

 • Neuroblastoom

 • Coloncarcinoom

 • Eierstokkanker

 • Endometriumkanker

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square