De magische kracht van tijm

Tijm is een gezonde kruid dat in het Engels ook wel Thymus vulgaris wordt genoemd. Tevens heeft het een fascinerende en lange gebruiksgeschiedenis. Over tijm heb ik al eens geschreven in deze blog. Hier vind je de top 10 gezondste culinaire kruiden. Vroeger droegen ridders in de 11e en 12e eeuw een sjaal met een geborduurd stokje tijm eraan. Het zou de drager ervan moed geven. Moderne wetenschappers van nu gebruiken tijm, gemengd met speciale vetten, om nanodeeltjes te maken die een verbinding in tijm meer dodende kracht geven tegen kankercellen! Overal ter wereld is tijm een populair kruid voor in de keuken. Het bevat veel krachtige fytochemicaliën, antioxidanten, mineralen en vitamines. Daarnaast is deze magische kruid een geweldige bron van vitamine C, A, B2, B6 en B9. Het bevat ook de mineralen ijzer, koper, calcium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Bestel jij weleens tijmproducten online? Deze website is een echte aanrader. Er zijn meer dan 300 soorten tijm.

Tien weetjes over tijm

 1. Tijm betekent geur in het Grieks. "Thumos" is het Griekse woord voor geur. De plant heeft blijkbaar een hele rijke geur.

 2. De geneeskrachtige eigenschappen van tijm dateren uit ongeveer 1550 voor Christus. Ze zijn dus al lang bekend.

 3. Tijdens het balsemen en het mummificatieproces gebruikten de Egyptenaren tijm als een van de kruiden.

 4. Tijm werd door middeleeuwse kruidkundigen gebruikt om wonden te beschermen tegen infectie en om bronchiale infecties te genezen. Het werd daarnaast gebruikt om onder het kussen te stoppen om nare dromen af te weren en een diepere slaap te krijgen.

 5. Tijm werd als heilig beschouwd door Druïden. Depressies zouden verzacht worden en er zou bescherming zijn tegen negativiteit.

 6. Tijm werd voor de patiënten van Hildegard van Bingen (kruidkundige) gebruikt tegen de pest, lepra en luizen. Ze bleek daarmee voor 100% gelijk te hebben gehad.

 7. Tijm werd vroeger, in de 18e eeuw, gebruikt voor het verlichten van stress en zenuwaandoeningen. Het staat bekend onder de benaming ''baume tranquille''.

 8. Het wonderkruid zou tijdens de Krimoorlog beschermen tegen gele koorts, luizen en andere ziekten doordat het op de kleding van de soldaten werd gesproeid.

 9. Tijm kan worden gebruikt als een hemostatisch middel. Het zou de bloedstroom stoppen.

 10. Tijm blijkt te beschikken over een van de hoogste niveau's van antioxidanten onder alle kruiden.

De elf gezondheidsvoordelen van tijm

Tijm beschikt over veel gezondheidsvoordelen. Deze worden hieronder opgesomd. Consumeer jij wel eens tijm?

 1. Het is antibacterieel, antimicrobieel en schimmelwerend.

 2. Het werkt tegen kanker.

 3. Het werkt ontstekingsremmend.

 4. Het werkt antinociceptief, oftewel het blokkeert pijn.

 5. Het werkt antiparasitair (tegen parasieten en schimmels).

 6. Het werkt tegen artritis.

 7. Het ontgift aflatoxinen.

 8. Gaat haaruitval tegen (niet erfelijke haaruitval).

 9. Het gaat insecten tegen.

 10. Het zorgt voor een betere conditie van de huid.

 11. Het werkt ontspannend (tegen stress).

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square