De wonderbaarlijke kracht van koriander

Koriander staat in de top 10 gezondste culinaire kruiden en niet voor niks! Over kruiden heb ik al het een en ander geschreven op deze website, maar over koriander nog weinig. Wil je meer weten over de top 5 meest gezonde specerijen en kruiden, lees dan dit artikel. Wanneer je de geschiedenisboeken induikt dan stuit je op het feit dat mensen over de hele wereld al duizenden jaren genieten van de frisse, citrusachtige smaak en het heldere, pittige aroma van een van 's werelds oudste en meest geliefde kruiden, koriander. Het is een favoriet van velen in de culinaire wereld. Maar wist je dat koriander in de wetenschappelijke literatuur ook goed gedocumenteerd is als geneeskrachtige eigenschappen? Afkomstig uit de Apiaceae-kruidenfamilie, waaronder bekende groenten en specerijen zoals peterselie, wortelen en selderij, is koriander rijk aan therapeutische elementen waarvan de wetenschap suggereert dat ze kunnen helpen om het lichaam krachtig gevoed, vrij van gifstoffen en gezond te houden. Omdat het boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten zit, is koriander een topkeuze als het gaat om het opfleuren van voedsel met geneeskrachtige voeding. Online zijn er korianderproducten verkrijgbaar, bestel ze hier! Koriander, het heerlijke kruid, wordt ook wel Chinese peterselie genoemd. Het is zowel voedzaam als heerlijk. Er is nooit een saai moment qua smaak als koriander aanwezig is. En dankzij het feit dat koriander in de meeste supermarkten zeer goedkoop verkrijgbaar is, kun je een bundel koriander mee naar huis nemen en er veel uithalen door bijvoorbeeld vers bereide guacamole te maken, wat een geweldige manier is om meer ervan in een gezond dieet. Maar hoe zit het met de vermeende gezondheidsvoordelen van koriander?

De wonderbaarlijke kracht van koriander

Koriander: een van 's werelds krachtigste superkruiden

Koriander wordt vaak een superkruid genoemd. Het bevat vitamine A en K, evenals een hoog gehalte aan vitamine C en het sporenmineraal mangaan. Daarnaast beschikt het over andere vitamines en sporenelementen zoals B-vitamines, calcium, ijzer, zink, fosfor, kalium en magnesium. En dat allemaal in dat kleine groene blaadje, fascinerend he? Als het om antioxidanten gaat dan scoort koriander heel hoog. Koriander is zo'n krachtige antioxidant dat het vaak wordt gebruikt als natuurlijk conserveermiddel, de olie helpt oxidatie te remmen en bederf in voedsel te voorkomen. Er zijn ook antibacteriële elementen in koriander aangetroffen waarvan studies hebben aangetoond dat ze bacteriële infecties zoals Salmonella kunnen helpen voorkomen. In een onderzoek van de universiteit van California in Berkeley werd aangetoond dat veel verschillende soorten bacteriële infecties met koriander-extracten worden geremd. Het bleek twee keer zo effectief te zijn in het doden van salmonella dan een algemeen antibioticum dat bekend staat als gentamicine. Koriander zou de kracht hebben om bepaalde gezondheidsproblemen op afstand te houden.

Koriander als detox

We leven tegenwoordig helaas in een giftige wereld en we krijgen zware metalen zoals aluminium en lood in ons systeem. Maar het goede nieuws is dat de wetenschap enkele krachtige stoffen heeft ontdekt die mogelijk kunnen helpen, waaronder mogelijk koriander. Het is aangetoond dat bij regelmatige consumptie van koriander het lichaam wordt gereinigd. Het doet dit door het lichaam te helpen bij zijn natuurlijke eliminatie van zware metalen door ze te binden aan en te elimineren uit zowel het spijsverteringskanaal als alle andere weefsels waar ze zich mogelijk hebben opgehoopt. De verwijdering van lood uit het lichaam is door middel van muizenstudies aangetoond. En dit al na enkele weken gebruik van het superkruid. Ook kwik, dat tot de meest gruwelijke van de bekende giftige zware metalen behoort, zou worden geëlimineerd door koriander.

Houd je buik blij met koriander

Koriander wordt al lang gebruikt als een natuurlijke remedie tegen maagklachten, waaronder een opgeblazen gevoel en gas, brandend maagzuur en maagkrampen. Koriander heeft ook een andere voorsprong op veel andere kruiden: het kan helpen bij de natuurlijke productie van spijsverteringsenzymen door het lichaam, het helpt de afbraak van voedsel te versnellen en ondersteunt de snelle en grondige opname ervan in het spijsverteringskanaal. Bij het eten van pittiger voedsel kan koriander ook helpen om ze af te koelen en beter verteerbaar te maken. Degenen die lijden aan chronisch opgeblazen gevoel, krampen en gegeneraliseerde buikpijn kunnen ook baat hebben bij het consumeren van meer koriander, net als degenen die onlangs voedselvergiftiging hebben opgelopen. De lijst gaat maar door, met studies die aantonen dat alles, van neurologische ontstekingen en huidproblemen tot urineweginfecties en hart- en vaatziekten, kan worden verbeterd door voldoende koriander te consumeren. Consumeer jij weleens koriander?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square