De vermoedelijke reden dat mijn moeder maagkanker heeft gekregen

Chronische stress en kanker

Er wordt steeds meer duidelijk over de correlatie tussen stress en kanker. Ik vind dit logisch en wel om de volgende reden. Otto Warbug, onderzoeker en ontdekker van de oorzaak van kanker, concludeerde dat kankercellen zich voeden met glucose, oftewel suiker. Bij een overmaat aan chronische stress maakt het lichaam continu glucose aan. Dit doet het lichaam bij kortdurende stress om je direct van energie te kunnen voorzien. Echter is langdurige stress dodelijk voor je lichaam. Het put je gehele vitamine- en mineralenvoorraad uit en zorgt voor een vermindering van energie. Dr Rath van de Dr Rath Health Foundation geeft daarbij te kennen dat kanker altijd veroorzaakt wordt door een overmaat aan gifstoffen (waaronder suiker) en een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Dit is dus precies wat er gebeurt bij stress. Op een gegeven moment raken de gezonde cellen vol met glucose en is er geen ruimte meer voor zuurstof en essentiële voedingsstoffen. De cel-ademhaling verslechtert en de gezonde cel gaat zich anders gedragen.

 

Drie vormen van chronische stress

Er zijn drie vormen van chronische stress namelijk: fysieke, chemische en emotionele stress:

- Fysieke stress treedt op bij langdurende lichamelijke klachten.

- Chemische stress treedt op bij een steeds achteruitgaande gezondheid door vervuilde voeding en andere omgevingsfactoren.

- Emotionele stress treedt op bij langdurende negatieve emoties.

 

Voor het lichaam hebben alle bovenstaande stress-reacties hetzelfde effect, namelijk de bekende fight or flight modus. Er wordt voor een lange duur cortisol aangemaakt, waardoor er te veel glucose in het lichaam komt. Hier is niet per se voeding voor nodig. Als dit te lang duurt, dan wordt de kans op kanker vele malen groter. Kankercellen hebben we allemaal in ons lichaam, maar als ons lichaam niet meer in staat is om die kankercellen uit te schakelen, zal het lichaam hier een tumor van maken. Dit is feitelijk gezien een slimme oplossing omdat zo de kanker niet kan uitzaaien. Helaas is uitzaaiing toch nog mogelijk. Stress zorgt er daarnaast ook voor dat het afweersysteem, de vertering van voedsel en het slaappatroon wordt verslechterd. Dit is slecht nieuws want het afweersysteem moet ervoor zorgen dat kanker uit het lichaam wordt