Een bacterie is in staat genen aan- en uit te zetten

September 9, 2019

Ieder mens krijgt vanaf de geboorte bepaalde genen mee. Deze bepalen eigenschappen zoals de haarkleur en de kleur van de ogen. Deze kenmerken liggen vast en kunnen niet worden gewijzigd. Echter zijn er ook genen die tijdens een mensenleven wel veranderd kunnen worden. Bij een onderzoek uit 2013 over infectieziektes, is gebleken dat bacteriën hiervoor verantwoordelijk zijn. Zij gebruiken hiervoor fasevariatie, wat zoveel betekent als een slimme truc om een succesvolle infectie te maken en tegelijkertijd zuinig om te gaan met energie. Hierdoor zet een bacterie de expressie van bepaalde genen aan- en uit. Dit resulteert in een grote verscheidenheid aan eigenschappen bij de mens. Dit interessante wezentje doet dit om het voortbestaan tijdens een infectie te waarborgen. Wanneer deze indringer het lichaam is binnen gekomen, zal hij zich gaan nestelen in lichaamsweefsel of een orgaan. Nu zal er, bij gewenste omstandigheden, een vermenigvuldiging plaats gaan vinden. Wanneer dit gebeurt, dan praat je over een infectie in het menselijk lichaam.

De verdediging van het lichaam tegen ziektes

Voordat de bacterie een infectie kan veroorzaken, dient deze zich te frommelen door alle hindernissen en afweerreacties. Een voorbeeld van een blokkade is lichaamsslijm. Hierdoor kan de indringer zich niet hechten aan geslachtsorganen en de luchtwegen. De maag daarentegen, is beschermd door maagzuur, dit zuur maakt het deze ziekteverwekker zeer lastig om te overleven. Witte bloedcellen hebben weer een ander bewakingsmechanisme in de vorm van een uitscheiding van agressieve stoffen. In een gezond lichaam is het eigenlijk zeer lastig voor de bacterie om een infectie te veroorzaken. Dit verklaart volgens mij het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen nooit ziek worden, zij hebben een fantastisch afweermechanisme omdat het lichaam in een gezonde staat verkeert. Desalniettemin gebruiken de indringers fasevariatie als wapen om infecties te veroorzaken.

 

Genexpressie

Genexpressie betekent het niveau waarop omgevingsfactoren invloed hebben op de genen van de mens. Velen denken dat al onze genen vastliggen en hier geen invloed op uitgeoefend kan worden. D