Oxidatie en gezondheid

September 6, 2019

Uitleg oxidatie

Oxidatie is een reactie tussen zuurstof en een andere stof. Voorbeelden hiervan zijn: het bruin worden van een appel of het roesten van een spijker.

Zuurstof in of buiten het lichaam speelt een dubbele rol. Aan de ene kant is het onmisbaar om te kunnen leven en aan de andere kant is het verantwoordelijk voor afbraakprocessen. Je hebt dus gewenste- en niet gewenste oxidatie:

  • Gewenste oxidatie: wanneer voedingsstoffen in onze lichaamscellen verbranden is dit een afbraakproces van voedingsstoffen, hierbij is zuurstof nodig waarna energie en warmte ontstaan. Dit vinden we fijn.

  • Niet gewenste oxidatie: wanneer er bijvoorbeeld oxidatie van vetzuren in ons lichaam ontstaat zorgt dit niet enkel voor de afbraak van vetzuren, maar laat het ook schadelijke (vrije) radicalen ontstaan. Dit vinden we niet fijn.

 

Veroudering is een vorm van roesten

Als er te vaak in een korte tijd teveel vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn, dan leidt dit tot veroudering. Het lichaam roest dan als het ware.

 

Oorzaken oxidatie

  • Roken

  • Straling

  • Bewerkte voeding

  • Vaccinaties (met gifstoffen)

  • Teveel alcohol

  • Teveel sport (overbelasting)

  • Verbranding in de zon

 

Om de samenhang voor jou beter te kunnen begrijpen, is onderstaande afbeelding gemaakt. bovengenoemde oorzaken voor oxidatie in het lichaam en de werking van vrije radicalen zijn hierin te zien. Je ziet dat een antioxidant, de vrije radicaal die is ontstaan voor het eten van bewerkte voeding, onschadelijk maakt voordat het schade aan had kunnen richten.

 

    Antioxidanten

    Oxidatie in ons lichaam kunnen we tegengaan door de inname van antioxidanten uit voeding. Zie bijvoorbeeld onderstaande video over de peer, waarbij je ziet dat de peer een anti-oxiderend effect heeft op jouw zicht. Het werkt tegen blindheid!

    Share on Facebook
    Share on Twitter