Alcoholvrij bier | De ins en outs

Gewoon bier kent gezondheidsvoordelen bij matige consumptie. Twijfel jij nog steeds of bier wel goed voor je is? Check dan deze blog. Alcohol bevattend bier drinken veel mensen, maar alcoholvrij bier wordt steeds populairder de laatste tijd. Voor de mensen die alcohol willen vermijden, alcoholverslaafden, mensen die bob zijn of diegene die gevoelig zijn voor alcohol dan is alcoholvrij bier misschien wel de uitkomst. De smaak komt in het hedendaagse alcoholvrije bier steeds dichterbij gewoon bier. Daarbij bevat het een stuk minder, tot helemaal geen alcohol (afhankelijk van de biersoort). Bier bevat vitamines en dat geldt ook voor alcoholvrij bier. Steeds meer mensen gebruiken supplementen naast hun voeding, hiervoor verwijs ik je graag naar deze website. Je hoort steeds vaker de term 0,0% en dat betekent dat het veilig is voor een grote doelgroep. Voor zwangere vrouwen is het echter vaak geen uitkomst, omdat veel bieren toch nog wel wat alcohol bevatten. Volgens de wet mogen niet-alcoholische bieren tot 0,5% alcohol per alcoholische versnapering bevatten, maar veel merken beweren 0,0% alcohol aan te bieden. Er bestaan verschillende manieren waarop alcoholvrij bier wordt gemaakt, maar de meest populaire vorm is die waarbij het alcohol uit de bier wordt verwijderd in het proces. Een methode is het verwarmen van het bier, maar dit kan de smaak aanzienlijk veranderen. Soms wordt bier verwarmd in een krachtig vacuüm dat het kookpunt verlaagt om de smaak te behouden. Een andere methode is om de alcohol eruit te persen met een filter dat zo fijn is dat alleen water en alcohol er doorheen kunnen. Deze vloeistof wordt vervolgens weer toegevoegd aan de resterende ingrediënten. Als de alcohol uit het bier is noemt men het ''plat'' waarbij vervolgens koolstofdioxide moet worden toegevoegd. Tot slot wordt er suiker toegevoegd voor de smaak.

Je kunt alcohol bevattend bier en alcoholvrij bier met elkaar vergelijken op het gebied van de voedingsstoffen dit erin zitten. Normaal bier bevat iets meer calorieën, meer eiwit (klein verschil) en ongeveer de helft van de koolhydraten die alcoholvrij bier bevat. De reden waarom er twee keer zoveel koolhydraten in alcoholvrij bier zit, is omdat er meer suiker aan wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren zodra de alcohol verwijderd is. In beide biersoorten vind je een klein aantal aan vitamines en mineralen, waaronder fosfor, magnesium en B-vitamines. Je vind alcoholvrije bieren in vele soorten en maten, welke je kunt onderverdelen in twee categorieën. De eerste categorie is alcoholvrij bier dat helemaal geen alcohol mag bevatten. Deze herken je aan de bekende 0,0 formule. De andere categorie is alcoholvrij bier, dat tot 0,5% alcohol kan bevatten. Spijtig genoeg komt het nog wel eens voor dat er meer alcohol in alcoholvrij bier zit dan op het etiket staat. Zo bleek bij een onderzoek onder 45 alcoholvrije bieren dat bijna 30% daarvan meer alcohol bevatte dan vermeld. Uit hetzelfde onderzoek bleek zelfs dat 6 bieren die beweren 0,0% alcohol te bevatten rond de 1,8% alcohol in zich hebben. Om het nog mooier te maken blijkt het alcoholpeil in het bloed in bepaalde zeldzame gevallen sterk verhoogd kan worden na het drinken van alcoholvrij bier. Dit heeft tot gevolg dat mensen positief testen op alcohol in het lichaam door het testen van de urine of de adem. Dit heeft als conclusie dat men zich niet moet blindstaren op 0,0 en zich realiseren dat dit hoger kan zijn. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een hoger promillage bij bieren die minder dan 0,5% alcohol in zich hebben.

Mag ik alcoholvrij bier drinken tijdens de zwangerschap?

In Amerika kennen ze de American College of Obstetrics and Gynecology. Volgens deze organisatie is het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap een belangrijke oorzaak van geboorteafwijkingen. Zij raden dan ook logischerwijs af om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Zo bestaat er het foetaal alcoholsyndroom, wat zoiets is als gezichtsafwijkingen, groeiachterstand en gedrags- en mentale handicaps. Er is geen veilig niveau van alcoholgebruik vastgesteld voor zwangere vrouwen, waardoor men al weleens denkt dat alcoholvrij bier best eens kan. Niks is minder waar want zoals hierboven in deze blog beschreven bevat alcoholvrij bier vaak toch wat alcohol. Sommige bieren die als alcoholvrij bier wordt gekenmerkt zouden zelfs tegen de 2% alcohol bevatten! Het is niet precies bekend hoeveel alcohol er moet worden geconsumeerd om een ​​ongeboren baby te beïnvloeden, dus de veiligste keuze is om tijdens de zwangerschap niet-alcoholisch bier te vermijden.


Is alcoholvrij bier veilig om te drinken voor een goede gezondheid?

Vraag jij je af of alcoholbier eigenlijk wel goed voor je is? Voor mensen die hun alcoholconsumptie willen beperken is het de ideale optie. Zoals hierboven beschreven moeten zwangere vrouwen en iedereen die herstelt van alcoholisme, dit vermijden. Uit een zes maande durend onderzoek onder negentig mensen met een alcohol gerelateerde leverziekte blijkt dat diegene die alcoholvrij bier dronken, minder de behoefte hadden om zich te vergrijpen aan alcoholische versnaperingen. Om je calorieën te minderen drink je geen alcoholvrij bier want door de toegevoegde suikers bevat het zowat evenveel calorieën als gewoon bier. Omdat alcoholvrije bieren vaak wat alcohol bevatten is de kans aanwezig op een alcoholvergiftiging. Het is echter zeer onwaarschijnlijk om van dit soort bier dronken te worden, dus de kans op alcoholvergiftiging is zeer klein. Tot slot kent bier wat gezondheidsvoordelen, dat geldt ook voor alcoholvrij bier. De natuurlijke ingrediënten zoals hop zorgen hiervoor.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square