Alles wat je moet weten over limoenen

Limoenen zou je in één adem kunnen noemen met citroenen, ze hebben dezelfde vorm. Wanneer je praat over een citrusvrucht dan praat je over een limoen. Limoenen worden vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen en niet voor niks. Ze zijn een veelgebruikt ingrediënt in de Mexicaanse, Vietnamese en Thaise keuken. Je vind ze voornamelijk in tropische gebieden op deze aardkloot en ze worden daar het gehele jaar gekweekt. Als je ze vergelijkt met citroenen zijn ze vaak kleiner en minder zuur. De meest populaire variant van de limoen is de Perzische limoen, dit is een Tahitiaanse variant die vaak gebruikt wordt om in te koken. Een plaats waar ik zelf ook ben geweest is Key West, daar wordt de limoen vaak mee geassocieerd met het kweken ervan. Dit was echter in het verleden, tegenwoordig wordt daar geen limoen meer gekweekt. Tegenwoordig worden limoenen in subtropische klimaten, zoals Mexico, India en Egypt gekweekt. Wist je dat de limoen een hoog aandeel heeft aan voedingsstoffen en dan met name vitamine C? Het kan 32 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C leveren. De voedingsstoffen in limoenen kunnen het hart ondersteunen, het risico op astma verminderen en een gezonde huid bevorderen. Wil jij limoenproducten aanschaffen? Bestel ze dan op deze goedkope website. Limoenen worden gebruikt om dranken en cocktails op smaak te brengen. Zelf gebruik altijd limoensap om mijn corona op smaak te brengen. Hieronder lees je de gezondheidsvoordelen van limoenen.


De gezondheidsvoordelen van limoenen

Om leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen tegen te gaan is het verstandig om zoveel mogelijk (soorten) fruit en groenten te consumeren. Bepaalde ziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeingen en de algehele mortaliteit kunnen worden tegengegaan door het eten van plantaardig voedsel zoals limoenen. Daarnaast zorgt de consumptie van limoenen ervoor dat de huid en het haar worden verbeterd. Tevens zorgt de limoen voor meer energie en een lager totaalgewicht. De hoge hoeveelheid aan vitamine C uit limoenen acteert als een antioxidant, wat schadelijke vrije radicalen tegengaat.


Limoenen zijn goed voor de hartgezondheid

Het risico op cardiovasculaire problemen kan worden verkleint door de inname van genoeg vitamine C, maar het vezelgehalte uit limoenen speelt ook een rol. Uit een muizenstudie bleek dat limoenen de kracht hebben om vette strepen in kransslagaders te verminderen. Deze strepen zijn indicatoren voor de vorming van tandplak en hart- en vaatziekten. Een verhoogd risico op een beroerte is een lage inname van vitamine C.


Limoenen werken antibacterieel en schimmelwerend

Het is bekend dat limoensap antibacteriële schimmelwerende eigenschappen heeft, aldus een studie van het Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Limoenen werken tegen astma

Door voldoende gezonde voedingsstoffen tot je nemen verlaag je de kans op astma. Mensen met astma hebben vaak te maken met een verlaagde consumptie van vitamine C. Onderzoekers denken hierom dat er een verband is tussen de inname van vitamine C en het verkrijgen van astma. Vitamine C heeft de kracht om astmasymptomen door luchtverontreiniging te weren uit het lichaam.


Limoenen verhogen de ijzeropname

In de wereld vind je het meest een ijzertekort onder de mensheid. Door voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, wordt het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen gemaximaliseerd, vooral wanneer ijzer wordt ingenomen uit plantaardige ijzerbronnen.


Limoenen versterken het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een belangrijk mechanisme in het lichaam, het zorgt ervoor dat ziektes buiten de deur worden gehouden. Vitamine C en andere antioxidanten zijn hier verantwoordelijk voor. Dit geldt ook voor een griep of een verkoudheid. Vitamine C helpt het immuunsysteem om meer cellen te produceren en verbetert ook het vermogen van die cellen om microben te doden en het lichaam te beschermen tegen ziekten. Veel groenten en fruit zijn voornamelijk belangrijk in de wintermaanden want dan liggen ziektes eerder op de loer.


Limoenen zorgen voor een gezondere huid

Er zijn veel voedingsmiddelen die zorgen voor een gezondere huid, zo ook uit de limoen. Vitamine C uit de limoen heeft dan ook veel cosmetische voordelen. Voorbeelden hiervan zijn het tegengaan van huidbeschadiging door de zon en vervuiling, rimpels en de algehele textuur van de huid. Voor het collageengehalte is vitamine C ook goed. Dit geldt voor de opbouw en onderhoud van de huid. Ook het haar heeft baat bij de inname van vitamine C.


Limoenen vechten tegen een beroerte

Volgens de American Heart Association kan het eten van grotere hoeveelheden citrusvruchten het risico op ischemische beroerte voor vrouwen verlagen. Dit heb ik ook al eens vermeld bij de inname van citroenen. De vrouwen uit dit onderzoek zouden 19% minder kans hebben op een beroerte dan de groep die geen citrusvruchten at.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square