Amandelen | Hoezo gezonde noten?

Noten passen absoluut binnen een gezond en gevarieerd dieet. In noten vind je dan ook een mooi pakketje aan voedingsstoffen, waaronder magnesium. Voedingsvezels uit voeding zijn daarnaast ook heel belangrijk en amandelen staan dan ook in de top 12 voedingsmiddelen met de meeste vezels. Naast magnesium en vezels vind je ook vitamine E in amandelen, hoe belangrijk deze vitamine voor je is, lees je in deze blog. Door het eten van noten kun je zelfs gewicht verliezen en amandelen zijn hiervoor uiterst geschikt ondanks het vetgehalte. Amandelproducten zijn hier voordelig te bestellen. Amandelen worden op grote schaal verbouwd in veel delen van de wereld. De amandel is eigenlijk een boomsoort, oftewel het zaadje van de boom, welke inheems is in Iran en de landen daaromheen. Je kunt amandelen in verschillende soorten verkrijgen, namelijk ongepeld, gepeld en geblancheerd. Amandelen hebben veel in hun pacht, ze zouden namelijk onder andere goed zijn voor de spijsvertering, het haar en de huid. Ze zijn maar klein, maar sommige zien dit als het perfecte voedsel. Hieronder staan de voordelen van het eten van amandelen voor onze gezondheid opgesomd.


Amandelen zijn goed voor de spijsvertering

Zoals ik al aangaf beschikken amandelen over veel vezels welke het maag-darmkanaal in beweging houden. Tevens zorgen ze voor preventie van constipatie. Ook de gezonde bacteriën in de darmen hebben baat bij de inname van amandelen. Dit bevordert de voedselvertering en zorgt ervoor dat bepaalde ziektes buiten de deur worden gehouden.


Amandelen zijn goed voor de huid

Er worden niet voor niks lotions gemaakt van amandelen. Amandelen of amandelmelk zijn een uitkomst voor een droge en schilferige huid. De gezonde vetten uit amandelen zijn hier verantwoordelijk voor, deze houden de huid soepel en gezond. Daarnaast wordt je huid stralender door vitamine A en vitamine E uit amandelen. Een etherische olie van amandelen is een goed idee voor de huid.


Amandelen zijn goed voor het hart

Een tijdje geleden heb ik een lijst gemaakt met de beste voedingsmiddelen voor een optimale hartgezondheid. Hier staan amandelen niet bij, maar dat wil niet zeggen dat deze noten geen geneeskrachtige effecten hebben op het hart. Sterker nog de hoeveelheid vitamine E uit amandelen is krachtig gebleken tegen hartziekten. Resultaten uit een onderzoek van Journal of Nutrition geven aan dat een hoge consumptie van vitamine E verband houdt met een verlaagde kans op hartaandoeningen.


Amandelen verkleinen de kans op snacken

Het is altijd verstandig om koekjes, snoepjes of ships te vervangen door noten en in dit geval amandelen. Amandelen onderdrukken namelijk de onbedwingbare track in ongezond voedsel. Daarnaast vullen ze ook nog eens goed.


Amandelen zijn goed voor het haar

Amandelen zijn ideaal voor dof en droog haar en geven extra glans. Koop hiervoor haarproducten met amandelolie. Voor de versterking en de textuur van het haar geven de gezonde vetzuren uit amandelen net dat tikkeltje extra.

Amandelen zijn goed voor de gezondheid van de lichaamscellen

Amandelen zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten en antioxidanten. Antioxidanten beschermen de cellen tegen schade en vroegtijdige veroudering. Zo zorgen amandelen, net zoals vele andere noten, ervoor dat de lichaamscellen gezond blijven.


Amandelen zijn goed voor het cholesterol

Voor het verlagen van het cholesterol op een natuurlijk wijze zijn amandelen uiterst geschikt. Zo kunnen deze noten het slechte cholesterol verlagen. Ze zijn overal verkrijgbaar en redelijk betaalbaar dus om jouw gezondheid een boost te geven eet je wat vaker amandelen.


Amandelen verkleinen de kans op diabetes

Helaas lijden er te veel mensen onder de ziekte diabetes. Een ontbijt beginnen met zuivel en/of een volkorenontbijt met granen en amandelen is dan ook een goed idee. Wanneer je ontbijtgranen met amandelen combineert zou dit de opname van koolhydraten in de granen vertragen. Het is bewezen dat dit bufferende effect van de eiwitten en vetten in amandelen het risico op het ontwikkelen van een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes verlaagt.


Amandelen geven je een vol gevoel

Noten geven je al snel een verzadigd gevoel en dat geldt ook voor amandelen. Dit komt onder andere door het hoge aandeel aan eiwitten. Daar komt nog bij dat amandelen een hoge voedingswaarde hebben en calcium, vitamine E, fosfor en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Het is een idee om wat vaker gesneden stukjes amandel over gerechten te strooien zodat je wat meer plantaardige eiwitten binnenkrijgt.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square