Brandschone challenge | 2 dagen niet eten

Na het experiment van 1 dag niet eten ben ik de volgende challenge aangegaan. Wil je weten wat 1 dag vasten met je doet en hoe het mij verging? Ga dan naar deze blog. In deze blog lees je ook de gezondheidsvoordelen van vasten, zeker de moeite waard om eens naar te kijken. Voor diegene die denken dat vasten ongezond is, vertel ik graag wat meer over de meest gezonde bevolkingsgroep ter wereld, de Hunza's. Zij doen aan periodiek vasten want zij eten meestal voor het eerst rond 12:00 uur 's middags en stoppen met eten in de avond. Zij slaan als het ware hun ontbijt over en werken in de ochtend tot 12:00 uur 's middags. Er zijn momenten dat zij ook langer vasten, zoals bijvoorbeeld 2 dagen. Zij beschikken tenslotte niet altijd over voeding. De Hunza's zien dit als een verbetering van het lichaam en geest. Dit is de reden dat ik de uitdaging aan ben gegaan en mij 2 dagen lang te ontzien van voedsel. Vasten zie ik als een manier om langer te kunnen leven, dit is dan ook een van de geheimen van het Pakistaanse oervolk. Alle overige geheimen van de Hunza's lees je hier. Dat 1 dag niet eten moeilijk voor veel mensen is, dat staat buiten kijf, maar dat dit goed voor je is, blijkt ook waar te zijn. Genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen is ook belangrijk, sommige vinden hun heil in supplementen. Mocht je geïnteresseerd zijn, bestel ze dan hier. Mijn bevindingen van 1 dag niet eten zie je in onderstaande video.


Dag 1 van mijn challenge

Zondag na het avondeten om 18:30 uur ben ik begonnen met vasten. In de avond was het natuurlijk niet zo moeilijk want een avond zonder een hapje voor een keer is geen punt. De dag daarna werd ik wakker en had ik geen honger, ik doe tevens altijd aan periodiek vasten dus het ontbijt sla ik altijd over. In de middag had ik nog steeds geen honger en dat was prettig. 's Avonds begon mijn buik wat te borrelen, maar van honger was eigenlijk geen sprake. Dit is trouwens zeker een manier om je lichaam beter te leren kennen. Al bij al was dit een goede rit van 24 uur, een hele dag niet eten is voor mij eigenlijk geen probleem. Wil jij ook een keer 1 dag niet eten, begin dan met het beperken van je eetmomenten en schakel over naar periodiek vasten. Je eet dan tussen 12:00 uur 's middags en 20:00 uur 's avonds. De rest van de dag eet je niets. Wanneer je lichaam hieraan gewend is, is het niet zo moeilijk om van twee tot drie eetmomenten naar nul eetmomenten te gaan.


Dag 2 van mijn challenge

Na 24 uur niet gegeten te hebben, lag ik in bed met een rommelende maag. Omdat ik al eens vaker 1 dag niet gegeten heb, weet ik dat dit niet komt van de honger, maar door verwerkingsprocessen van het lichaam. Honger kennen we natuurlijk ook helemaal niet in de westerse wereld. Na een goede nachtrust (vasten kan een betere nachtrust teweeg brengen) werd ik wakker en had ik nog steeds geen honger. Ik voelde wel dat mijn lichaam wat lichter aanvoelde en begon te merken dat ik in ketose kwam. Dit merk je aan een verscherping van de zintuigen en een droge mond. Bij ketose schakelt jouw brandstoftank over van glucose (suikerverbranding) naar ketose (vetverbranding) en ga je dus vet verbanden. Dit vindt het brein fijn, want deze floreert op vet. In ketose zijn kan in het begin wat onwennig aanvoelen waarbij je hoofdpijn kan krijgen en misselijk kan worden. Hier had ik geen last van. 's Middags had ik gek genoeg nog steeds geen honger en na 1 uur wandelen nog steeds niet. Zelf wilde ik het 4 dagen volhouden, maar ik wilde eerst eens kijken hoe het was om 2 dagen niet te eten. Om het vasten te stoppen, heb ik een bakje tomaten en twee bananen op. In een documentaire heb ik dan ook gezien dat het goed is om niet te veel te eten na het vasten, de maag moet namelijk weer wennen aan de voedselinname.

Conclusie

Omdat ik veel gelezen heb over vasten en de gezondheidsvoordelen daarvan raad ik het iedereen aan om eens 1 of 2 dagen niet te eten. Daarnaast is het advies om eens periodiek vasten te proberen. Meer informatie over periodiek vasten lees je hier. En inderdaad, je leest weleens verhalen over dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Zelf ben ik daarmee niet eens en de Hunza's die zowat allemaal gezond 100 jaar oud worden ook niet. Mijn ervaring was dat ik helemaal geen honger had, maar let op: dit kan voor iedereen anders zijn, het is maar net wat je gewend bent. Als je gewend bent om zes keer per dag te eten dan zal het veel moeilijker zijn dan wanneer je al periodiek vast en maar twee maaltijden per dag neemt. Durf jij de challenge aan en ga jij ook 24 of 48 uur vasten? Zie hieronder mijn vlog betreffende dit onderwerp.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square