Cranberries | Een ware superfood

De cranberry zou je kunnen zien als een heerlijk snoepje, maar dan in tegenstelling tot normaal snoep eentje met gezondheidsvoordelen. In de Nederlandse taal heten cranberries eigenlijk veenbessen, maar vaak wordt de Engelse benaming gebruikt, vandaar dat ik dat ook doe, cranberries klinkt leuker. Cranberries kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, er kan zelfs saus van worden gemaakt. De bekendste vorm van cranberries is de sap daarvan. Daarnaast zie je ze ook terug komen in vulling voor deserts, taarten en in ovenschotels. Ze zijn eigenlijk heel voedzaam, het is tenslotte iets wat de natuur voor ons gemaakt zonder giftige stoffen erin. Blijkbaar zijn cranberries in Amerika het hoofdbestanddeel van het Thanksgiving-diner. In Noord-Amerika is de eerste cranberry geboren, waardoor deze vrucht hier zijn oorsprong vind. Ze groeien nu op ongeveer 58.000 hectare landbouwgrond in het noorden van de Verenigde Staten, Chili en Canada. Een bepaalde groep mensen noemen cranberries een ware superfood omdat zij zeggen dat ze beschikken over een hoog gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten. Er is nogal wat onderzoek naar cranberries gedaan en een ontdekking was dat deze vruchtjes urineweginfecties kunnen bestrijden en tegengaan. Daarnaast zouden ze strijden tegen kanker, het immuunsysteem verbeteren en de bloeddruk verlagen. Wat zo'n klein besje toch wel niet kan doen, fascinerend. In cranberries vind je voedingsstoffen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, vitamine C, vitamine A, vitamine E, vitamine K, vitamine B-1 (thiamine), vitamine B-2 (riboflavine), vitamine B-3 (niacine) en vitamine B-6. Vitamine C acteert als een natuurlijke antioxidant en kan heel krachtig zijn. Wil jij cranberrie producten kopen? Bestel deze dan hier. Hieronder lees je waar cranberries zoal goed voor zijn.


De gezondheidsvoordelen van cranberries

Van alle deskundigen op het gebied van voeding krijgen we te horen dat we een dieet moeten nemen met daarin veel groenten en fruit. Bij fruit moet je dus denken aan cranberries, die bepaalde gezondheidsvoordelen kennen. Allereerst las je zojuist over de voedingswaarde van cranberries, waarin af te leiden is dat ze veel vitamines en antioxidanten bevatten. Blaas- en nieraandoeningen werden vroeger behandeld met cranberries door de indianen. In Engeland gebruikten de kolonisten ze om een ​​slechte eetlust, maagklachten, bloedaandoeningen en scheurbuik te behandelen. Tegenwoordig gebruiken we het voor onderstaand.


Cranberries gaan infecties tegen

Cranberries zouden een goede behandeling zijn tegen infecties. Zo zouden professionals cranberries aanbevelen aan vrouwen met terugkerende infecties. Het hoge gehalte aan het antioxidant proanthocyanidinen in cranberry's helpt voorkomen dat bepaalde bacteriën aan de urinewegwanden blijven plakken. Op deze manier helpt dit antioxidant in cranberries de infectie te voorkomen. Er is echter een hoge concentratie van het cranberry-extract nodig om bacteriële hechting te voorkomen.

Cranberries verlagen het risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten kunnen volgens geleerden door cranberries worden voorkomen. Je praat dan over een verminderd risico op deze ziekten. Hier zijn de polyfenolen in veenbessen verantwoordelijk voor. Cranberries zouden het vermogen hebben om de body mass index (BMI) te verlagen en de niveaus van high-density lipoproteïne (HDL), of 'goed' cholesterol, te verbeteren. Ook bleek uit onderzoek dat de bloedsuikerspiegel verbeterde, ontstekingen verlaagde en verhoogde niveaus van HDL-lipoproteïne zichtbaar waren.


Cranberries vertragen de progressie van kankercellen

Kanker tegengaan willen we allemaal en gelukkig zijn er fruit en groenten op deze aardkloot aanwezig. Veenbessen oftewel cranberries hebben het vermogen om de progressie van kanker te vertragen, aldus een onderzoek uit 2016. Ze ondervonden dat bepaalde verbindingen in cranberries gunstige effecten vertoonden tegenover kankercellen. Deze zouden kankercellen doden, de groei van kankercellen vertragen en ontstekingen verminderen. Je moet weten dat zowat alle chronische ziektes beginnen bij een ontsteking en daar hoort kanker ook bij. Daarnaast zouden cranberries echte strijders zijn omdat ze mechanismen kunnen beïnvloeden die de groei en verspreiding van kanker bevorderen.


Cranberries zijn goed voor de mondgezondheid

Een antioxidant in cranberries zorgt voor een gezondere mond. Dit doet dit antioxidant doordat het voorkomt dat bacteriën zich aan het oppervlak van tanden binden. Dit is onderzocht door het Center for Oral Biology en Eastman Department of Dentistry van het University of Rochester Medical Center in New York. Cranberry-snoepjes zijn eigenlijk vaak niet zo'n goed idee voor een betere mondgezondheid, deze bevatten vaak veel suiker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square