De Aziatische superfruit dat ziektes bestrijdt

In dit artikel wordt er een heel onbekend soort fruit uitgelicht. Zelf had ik er nog nooit van gehoord, tot op de dag van vandaag. Het gaat hier om de ''karela''. Zelf denk ik dat bijna niemand in Nederland dit soort fruit kent. Deze Aziatische vrucht, ook bekend als "bittere meloen", staat al eeuwen bekend als een gezonde superfood met tal van voedingsvoordelen. Je kunt deze superfood in supplementvorm online bestellen, ga dan snel naar deze website. Onderzoekers hebben ontdekt dat karela ziektes zoals kanker op afstand kan houden. De uitkomst van het onderzoek was dat extracten van de bittere meloen in dierstudies tot 50% vermindering van tumorgroei leidde. Het onderzoek moet nog bij mensen worden uitgevoerd, maar de vooruitzichten tot dusver zijn veelbelovend. En het is niet de eerste studie die deze geweldige vrucht als een middel tegen ziektes beschouwt. Professor Ray groeide op in India, waar bittere meloen een vast onderdeel is van veel diëten. Terwijl ze haar doctoraat behaalde aan de Universiteit van Calcutta, begon ze de vrucht te bestuderen die al lang deel uitmaakte van de Indiase volksgeneeskunde. Ze begrijpt de waarde van het gebruik van de overvloed van de natuur om ons lichaam te helpen genezen van allerlei ziektes. Hierbij citeer ik Ray: ''Natuurlijke producten spelen een cruciale rol bij de ontdekking en ontwikkeling van talrijke geneesmiddelen voor de behandeling van verschillende soorten dodelijke ziektes. Daarom wordt het gebruik van natuurlijke producten als preventieve geneeskunde steeds belangrijker. ” Het mooie is dus dat zo'n kleine vrucht als de bittere meloen ziektes buiten de deur kan houden!

Het onderzoek van Ray

Ray vertelt in het onderzoek het volgende in jargon taal: We hebben ontdekt dat extract van bittere meloen kanker lijkt te bestrijden door de immuunrespons te moduleren. Hierbij weten we dat de beste manier om je lichaam te genezen is om het immuunsysteem te versterken. Bitter meloenextract bleek ook de glycolyse en het lipidenmetabolisme te remmen. Bovendien veroorzaakt het endoplasmatisch reticulum en door oxidatieve stress veroorzaakte celdood bij mondkanker''. Ray legde uit dat de metabole profielen van kankercellen verschillen van normale cellen vanwege de aërobe glycolyse (Warburg-effect) en lipogenese. Maar extract van bittere meloen kan zowel het glucose- als het lipidenmetabolisme moduleren, waardoor het een potentiële superster wordt bij de behandeling van orale kankers. Zij zet een hoop moeilijke termen achter elkaar maar het komt erop neer dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Ray beschouwt het als een van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten, zeggende: ''sommige mensen eten dagelijks een appel. Ik eet liever een bittere meloen per dag. "

De kracht van karela voor de gezondheid

Karela heeft ook chemopreventie van prostaatkankers aangetoond, met een unieke twist. Ray is van mening dat de chemopreventieve voordelen mogelijk verband houden met de voedingswaarde van alleen karela. Prostaatkanker is de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij mannen, maar het blijkt dat het juiste dieet dat allemaal kan veranderen. En aangezien bittere meloen selectieve toxiciteit heeft aangetoond (wat betekent dat het kankercellen worden aangevallen zonder gezonde cellen aan te tasten) en geen grote bijwerkingen heeft bij mensen of dieren, is er weinig risico voor patiënten die ervoor kiezen om deze verbazingwekkende vrucht aan hun dieet toe te voegen. Eeuwenlang heeft de Ayurvedische geneeskunde bittere meloen aanbevolen voor de behandeling van diabetes en gerelateerde complicaties. Maar er is zoveel meer dat deze krachtige vrucht kan doen. Bittere meloen (die lijkt op een soort buitenaardse komkommer) levert meer dan 90% van de ADH van vitamine C, bijna 50% van vitamine A, 8% vezels en meer. Het kan je ook helpen om gezond af te vallen, omdat er slechts 17 calorieën en 2 gram vezels in een enkele portie zitten. Bovendien is in onderzoeken aangetoond dat het overtollig buikvet vermindert. Eet jij de karela weleens?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square