De blauwe bes | Een pakketje aan gezondheidsvoordelen!

Ben jij van plan binnenkort eens blauwe bessen te gaan eten? Dan belooft dit veel goeds voor jouw gezondheid! Deze blauwe gezondheidsknaller is favoriet van velen van ons. Het nut van de blauwe bes heb ik al eens eerder beschreven op deze website, maar waarom is de blauwe bes zo gezond? Blauwe bessen, ofwel bosbessen, zijn een tikkeltje zoet, klein en zeer voedzaam. Ze worden ook weleens gekenmerkt als superfood, net zoals zuurkool. Superfoods bevatten veel vitamines en andere gezonde stoffen die je ook steeds meer ziet in (blauwe bes)supplementen, ik raad je aan deze hier te bestellen mocht je geïnteresseerd zijn. Blauwe bessen hebben het vermogen om ziektes te bestrijden en liggen het hele jaar in de supermarkt. Of je ze nu bevroren koopt of vers, dit maakt qua gezondheidsvoordelen niks uit want blauwe bessen uit de diepvries worden direct van het land vers ingevroren. Wil je jouw huid jeugdig en gezond houden? Dan mag men zeker meer aandacht besteden aan het verband tussen voeding en een gezonde huid. Blauwe bessen kun je zeker inschakelen om huidproblemen op te lossen en te gaan voor een stralende huid. Hieronder staan een aantal gezondheidsvoordelen van de blauwe bes opgesomd, het merendeel heeft te maken met de huid.


De gezondheidsvoordelen van blauwe bessen

Blauwe bessen bestrijden vroegtijdige veroudering

Net zoals in veel fruit vind je in de blauwe bes veel antioxidanten. Hierdoor worden celbeschadigende vrije radicalen in het lichaam bestreden. Daarnaast bevatten blauwe bessen veel gezonde plantaardige stoffen die ook wel anthocyanen worden genoemd. Deze hebben sterke antioxiderende kenmerken waarvan de paarsblauwe tint afkomstig is. Het bestrijden van vrije radicalen gaat gemakkelijker als je jong bent, dit neemt naarmate je ouder wordt af. Hierdoor komen er naarmate je ouder wordt meer vrije radicalen in het lichaam die schade aanrichten aan de lichaamscellen en dan met name de huidcellen. Risicofactoren voor de toename van vrije radicalen zijn: UV licht van de zon of van de zonnebank, rook van sigaretten of sigaren, een slecht voedingspatroon en andere vervuiling. Wanneer de balans tussen antioxidanten en vrije radicalen uit balans is, beginnen huidcellen te verzwakken en tekenen van veroudering te vertonen. De twee belangrijkste eiwitten die je huid structuur geven zijn elastine en collageen, wanneer de brandstof van je lichaam niet optimaal is dan levert dit schade aan deze eiwitten op. Dit zie je terug door rimpels, fijne lijntjes en huidverslapping. Wil je dit tegengaan dan moet je veel antioxidanten binnenkrijgen, zoals die in blauwe bessen. Hierdoor veroudert de huid minder snel en zorgt dit voor een betere huidkwaliteit. Vrije radicalen worden zo opgevangen en genezing wordt bevorderd. Eet dus meer groenten en fruit, zoals blauwe bessen, die rijk zijn aan antioxidanten om vroegtijdige veroudering te verminderen.


Blauwe bessen verbeteren de bloedsomloop

Wanneer je de hartgezondheid en de bloedsomloop wilt verbeteren, neem dan een dieet vol met blauwe bessen. Dit resulteert dan in een betere huidgezondheid. Er wordt bloed door je hele lichaam rondgepompt door het hart. Dit zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen en worden tevens gifstoffen geëlimineerd. Risicofactoren voor een verslechtering van de huid zijn: UV straling, snijwonden, kneuzingen en vervuiling. De huid heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig om te genezen en te herstellen. Door de inname van blauwe bessen zorgen deze ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en de huid worden gestuurd. Dit zorgt voor een verbetering van de toevoer waardoor een snellere en efficiëntere celvernieuwing mogelijk is en uiteindelijk een gezondere huid als resultaat heeft. Voor een verjonging van de huid eet jij blauwe bessen!


Blauwe bessen stimuleren natuurlijk collageen

De collageensynthese kan door de anthocyaan uit blauwe bessen worden ondersteunt. Uit onderzoek blijkt dat de afbraak van collageen kan worden tegengegaan en de algehele productie van collageen wordt gestimuleerd door blauwe bessen. Het consumeren van blauwe bessen heeft ook als resultaat dat de collageenproductie in de botten wordt verbeterd. Door het vitamine C gehalte uit de blauwe bes wordt de productie van collageen gestimuleerd. Dit is belangrijk voor een gezonde en sterke huid. Je kunt stellen dat zo de huid beschermt wordt tegen beschadiging omdat het als een natuurlijke antioxidant werkt.

Blauwe bessen bieden ondersteuning aan wondgenezing

Het klink gek maar wanneer jij je gesneden of verband hebt, dan biedt de blauwe bes oplossing. Deze prachtige paarsblauwe vrucht helpt jou de wond dan sneller genezen. Wondgenezing wordt ondersteund door vitamine C en K en blauwe bessen bevatten beide vitamines. Wanneer de huid beschadigt, praat je over een ontsteking en oxidatieve stress. Het hoge gehalte aan antioxidanten van blauwe bessen kan helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, waardoor het genezingsproces mogelijk wordt versneld. Omdat bacteriële infecties niet gewenst zijn is niet het advies om blauwe bessen op de wond te smeren, eet ze gewoon op.


Blauwe bessen verminderen acne-gerelateerde ontstekingen

Blauwe bessen zijn zoet, bevatten veel vezels en zijn een bron van koolhydraten die traag worden opgenomen in het lichaam. Dit zorgt voor het verminderen van de acne-gerelateerde ontsteking. Hoog glycemisch voedsel wordt juist geassocieerd met hogere percentages acne. Door de vezels en de antioxidanten die blauwe bessen bevatten, wordt de gerelateerde zwelling en huidverkleuring verminderd. Het aanbrengen van blauwe bessen op de huid kan acne juist verergeren dus het is verstandiger om ze gewoon op de eten.


Blauwe bessen zorgen voor gezonde darmen

Een gezond darmmicrobioom wordt opgebouwd uit vezels, tenminste vezels spelen een bepalende rol in de gezondheid van de darmen. Bij het darmmicrobioom spreek je van een groep bacteriën die in je darm leven. Wist je dat er een verband is tussen darm- en huidgezondheid? Zo heb je bijvoorbeeld de bacteriële dysbiose, een onbalans van bacteriën in de darmen, die verband houdt met acne, psoriasis, eczeem, rosacea en vroegtijdige veroudering van de huid. Voor een gezond microbioom en een mogelijk gezonde huid is de blauwe bes met de vele vezels uiterst geschikt.


Blauwe bessen verbeteren de gezondheid van de huid

Wanneer je dit leest verrast dit je vast niks na wat je al gelezen hebt in deze blog, maar er is echter veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen voor de huid van de blauwe bes. De voordelen van het opnemen van blauwe bessen en andere bessen in huidverzorgingsproducten zijn hoog. Dit komt door het welbekende stofje: anthocyanine. Zo wordt bij het aanbrengen van huidcrème met daarin extract van blauwe bessen aanzienlijk de wondgenezingstijd verkort. Door de vele antioxidanten wordt vroegtijdige veroudering tegengegaan.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square