De geheimen van de hunza's

Voeding en de hunza's

Als we van één bevolkingsgroep willen leren over een gezond voedingspatroon en een sublieme leefstijl dan is dat wel van die van de Hunza's. Deze groep mensen is een Noord-Pakistaans oervolk dat in de bergen leeft. Ze spreken de Hunza-taal, bekend als Burushaski. Zij worden extreem gezond ouder. Wat zijn hun geheimen? Deze lees je in deze blog. Met name hun dieet is fantastisch. Het is een plantaardig dieet en bestaat uit voornamelijk rauw voedsel, inclusief noten, kersen, druiven, pruimen, verse groente, ongepasteuriseerde melk, granen, fruit en zaden waaraan yoghurt wordt toegevoegd. Bij het diner hebben ze een zelf verbouwde gekookte maaltijd met bijna nooit vlees (dit eten ze amper). Dit is goedkoop en produceren ze geheel zelf. Voorbeelden van voeding die zij consumeren zijn: gierst, doperwten, rapen, tuinbonen, sla, boekweit, scheuten en allerlei bessen. Dagelijks eten zij abrikozen met pit, waar vitamine B17 in te vinden is (volgens hen zit hier de meeste voedingswaarde in). Vitamine B17 is een krachtig antioxidant en blijkt zeer goed te werken als bescherming tegen kanker. Ze kraken de pit waarna ze de inhoud daarvan opeten. B vitamines zijn zeer belangrijk voor de mens en ik weet een goede website waarop je die kan bestellen. Bestel deze hier. Abrikozen zijn een hoofdbestanddeel van de Hunza's, die naar verluidt enkele maanden per jaar een dieet volgen dat puur uit abrikozensap bestaat. Hier schuilt één van de geheimen voor een goede gezondheid. Deze voeding blijkt langdurige gezondheidseffecten te hebben. Als je denkt dat zelfgemaakt brood slecht voor je is dan heb je het mis want deze oerstam eet dagelijks chapati, hun dagelijkse brood.


Vasten, geen bewerkte voedingsmiddelen en fysieke inspanning

De Hunza's tikken gemiddeld een leeftijd van 100 tot 120 jaar aan en beweren dan ook langer te leven dan welke bevolkingsgroep op aarde dan ook. Zo zijn er ook uitschieters van mensen die zelfs de 150 jaar aantikken. Verschillende ziektes zoals hart- en vaatzieken en kanker kennen ze daar zowat niet en ze hebben dan ook geen ziekenhuizen. Een ander groot geheim achter gezond ouder worden is vasten. Dit doen zij als er geen oogst is en het lokaal voedsel op is. Dan ontstaat er een vastenperiode. Zij zijn van mening dat dit goed is voor het lichaam, maar vooral ook voor de geest. Het ruimt de geest op en men kan helderder nadenken. Zij eten maximaal twee keer per dag en beginnen hun eerste maaltijd meestal nadat ze gewerkt hebben rond 12:00 uur in de middag. Dit kun je zien als periodiek vasten waarover ook al lang bekend is dat dit bevorderend werkt voor de stofwisseling en de algehele gezondheid.

Qua drinken consumeren zij de gehele dag zuiver gletsjerwater en af en toe zelfgemaakte wijn. Nog een geheim van de Hunza's is dat ze geen bewerkte voedingsmiddelen eten, ze maken en verbouwen alles zelf. Dit omdat het een geïsoleerde gemeenschap is. Het volgende geheim van de Hunza's is de vele fysieke inspanning die ze hebben, veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Zij werken natuurlijk op het land en daar zijn ze continu mee bezig. De schone lucht speelt zeker ook een rol voor een goede gezondheid. De omgeving waarin de Hunza's leven is bergachtig en heeft extreem ruig terrein. De dorpen zijn ongelooflijk geïsoleerd en tegen de klif gebouwd. Zij moeten dus veel meters maken om ergens komen. De Hunza's zijn dan ook echte bergklimmers. Landbouwgrond ligt ook niet altijd direct naast het huis. Sommige weilanden liggen op twee uur wandelen van het dorp, kun je nagaan? Tot slot zegt de meest gezonde bevolkingsgroep op aarde zeer gelukkig te zijn, sommige denken dat zij de meeste levensgeluk hebben ter wereld. Heb je nog geen genoeg van alle geheimen van de Hunza's, check dan deze blog.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square