De geneeskrachtige eigenschappen van duizendbladthee

Dat thee in het algemeen geneeskrachtige eigenschappen heeft, mag niet onder stoelen of banken worden geschoven. Duizendbladthee behoort niet tot de top drie meest gezonde theesoorten, maar is zeker een knaller als het om uitstekende gezondheidsvoordelen. Wil je weten wat de tien gezondheidsvoordelen van thee in het algemeen zijn, klik dan op deze link. Duizendblad, ook wel achillea millefolium genoemd, mag dan voor sommige niet zo bekend zijn, maar het is een heel bijzonder populair kruid. Al duizenden jaren wordt deze plant gebruikt ter bevordering van de gezondheid. In de Griekse mythologie werd duizendblad gebruikt om wonden van soldaten te behandelen. Achillea kent honderdveertig verschillende soorten. Je kunt ze herkennen door hun geclusterde bloemen en harige, aromatische bladeren. Duizendblad kan worden toegepast als kruidenthee, extract of etherische olie. Duizendbladproducten waaronder thee zijn hier te bestellen. In deze blog gaan we verder in op de thee die ervan gemaakt kan worden. Hieronder lees je vijf geneeskrachtige eigenschappen van duizendbladthee.


De geneeskrachtige eigenschappen van duizendbladthee

Duizendbladthee bevordert wondgenezing

Om wonden te behandelen gebruikten ze al sinds de tijd van het oude Griekenland duizendblad. Zo zouden de blaadjes van duizendblad ontstekingsremmend en antioxiderend werken. Dit zorgt beide voor een bevordering van wondgenezing. Daarnaast zouden de bladeren van duizendblad de cellen die verantwoordelijk zijn voor het regenereren van bindweefsel verbeteren en hierbij helpen het lichaam sneller laten herstellen van een blessure. Ook bij een bevalling is duizendblad nuttig want het helpt bij chirurgische incisies in de vaginale wand. Hierbij wordt zalf aangebracht wat de bevalling verlicht.


Duizendbladthee kan problemen met de spijsvertering verlichten

Duizendblad wordt al lange tijd gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals zweren en prikkelbare darmsyndroom, wat als gevolg symptomen als maagpijn, diarree, opgeblazen gevoel en obstipatie heeft. Hiervoor zijn twee stoffen verantwoordelijk, namelijk: flavonoïden en alkaloïden. Dit zijn plantaardige stoffen waarvan bekend is dat ze spijsverteringsklachten verlichten. In een onderzoek onder ratten ontdekte ze dat duizendbladextract maagzuurschade verminderde en maagzweren tegengaat. Ook zouden de antioxidanten uit duizendbladthee een behandeling kunnen zijn tegen spijsverteringskrampen en ontstekingen.


Duizendbladthee strijdt tegen angst en depressie

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de flavonoïden en alkaloïden in duizendbladthee de symptomen van depressie en angst kunnen verlichten. Daar zijn de plantaardige alkaloïden, gevonden in duizendbladthee, verantwoordelijk voor, wat een strijdbaar wapen is tegen chronische stress. Uit een rattenstudie bleek dat etherische oliën van duizendblad die oraal werd toegediend, angst verminderde en de dagelijkse mentale en fysieke activiteit aanmoedigden. Echter blijkt er nog meer onderzoek bij mensen nodig te zijn om vast te stellen dat het direct angst verminderd. De resultaten zijn in ieder geval hoopvol.

Duizendbladthee is goed voor het brein

Van duizendblad is aangetoond dat het helpt bij bepaalde hersenaandoeningen, zoals multiple sclerose, Alzheimer, Parkinson en encefalomyelitis (een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg veroorzaakt door een virale infectie). Uit een muizenstudie is gebleken dat duizendblad hersenontsteking en de schade aan het ruggenmerg en de hersenen die het veroorzaakte verminderd. Voor mensen met epilepsie blijkt duizendblad goed te werken, dit omdat de antioxidanten uit deze kruid anti-epileptische effecten hebben. Tot slot hebben rattenstudies aangetoond dat geheugenverlies en stoornissen in fysieke beweging en spierspanning kunnen worden behandeld met duizendblad(thee).


Duizendbladthee kan ontstekingen bestrijden

Hoewel een ontsteking een natuurlijke lichamelijke reactie is, kan chronische ontsteking leiden tot cel-, weefsel- en orgaanschade. Duizendblad kan huid- en leverontsteking verminderen, wat kan helpen bij de behandeling van huidinfecties, tekenen van huidveroudering en niet-alcoholische leververvetting. Zo kan het extract uit de duizendbladplant de ontsteking verminderen, maar ook het vochtgehalte in de huid verhogen. Daarnaast kan duizendbladthee ook koorts en leverontsteking verminderen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square