De gezondheidseffecten van bieslook

Bieslook kunnen we indelen n twee categorieën, het is namelijk een kruid en een groente. Dat laatste wist ik nog niet voordat ik deze blog schreef. Het is zelfs een groene groente en deze staan bekend om extra kracht wanneer het om de verbetering van de gezondheid gaat. De pluspunten van groene groenten lees je hier. Bieslook staat niet in de top 10 meest gezonde kruiden ter wereld, maar hij is zeker een gezondheidsknaller. Bieslook heeft net zo'n soort smaak als de ui, maar dan net even anders. Bieslook is lid van de Alliumfamilie waar knoflook, uien en prei ook onder vallen. In de mensheid kweekt men al eeuwen alliumgroenten. Dit doen ze vanwege hun kenmerkende scherpe smaak die het toevoegt aan gerechten, daarnaast hebben ze geneeskrachtige eigenschappen. Bieslook heet ook wel Allium schoenoprasum en bevordert de slaap en verbetert de gezondheid van de botten. Bepaalde chemicaliën in bieslook en andere alliumgroenten zouden zelfs over antikankereffecten beschikken. Hieronder lees je waar bieslook allemaal goed voor is en zie je waarom jij deze kruid wat vaker zou moeten eten.


De voedingswaarde van bieslook

Net zoals in alle groenten en fruit bevat bieslook ook veel voedingsstoffen. Dit kruid bevat maar weinig calorieën, maar wel veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Het is wel jammer dat je dit kruid niet met grote hoeveelheden tegelijkertijd eet, dit omdat het vaak als garnering wordt gebruikt. Dit betekent dat je in vergelijking met andere groenten en fruit minder van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Graag benoem ik even alle voedingsstoffen uit bieslook: vitamine K, vitamine C, foliumzuur, vitamine A, calcium en kalium. Vitamine K is relatief onbekend bij veel mensen, is dit de sleutel tot een langdurige gezondheid? Lees er hier meer over. Vitamine K bestellen, kan hier.


De gezondheidsvoordelen van bieslook

Gezonde voedingsstoffen vind je uiteraard veel in groenten waaronder bieslook. Deze groente bevat een reeks nuttige voedingsstoffen die enkele gezondheidsvoordelen in zich heeft, waaronder effecten tegen kanker. Hieronder lees je per hoofdstuk elk gezondheidsvoordeel van bieslook.


Bieslook strijdt tegen kanker

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je veel groenten in je dieet toevoegt, je dan een lager risico op kanker hebt. Antikankereffecten vind je dan ook door de consumptie van alliumgroenten, inclusief bieslook. Hier zijn de stoffen S-allylmercaptocysteïne, quercetine, flavonoïden en ajoene verantwoordelijk voor. Knoflook en prei zijn ook echte wapens tegen kanker gebleken, ze zouden het risico op het ontwikkelen van borstkanker verlagen. Alliumgroenten kunnen kanker helpen voorkomen, volgens onderzoekers. Er is echter meer onderzoek gedaan naar de effecten van knoflook en ui op kanker dan die van bieslook.


Bieslook is goed voor de slaap en de stemming

Er is een stof uit bieslook die fantastische effecten heeft, deze stof heet choline. De stemming, het geheugen, de spiercontrole en andere functies van de hersenen en het zenuwstelsel worden beïnvloed door deze stof. Daarnaast is choline een belangrijke voedingsstof die helpt de structuur van celmembranen te behouden. In bieslook vind je echter maar een kleine hoeveelheid choline. Wanneer jij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan choline wil komen dien je een hoge inname van bieslook en andere voedingsmiddelen moeten nuttigen.

Bieslook bevat vitamine K

Vitamine K kan je gezondheid een flinke boost geven. Weet jij niet wat vitamine K is, lees dan deze blog. Vitamine K is een sleutel voor een langdurige gezondheid. Voor de gezonde botten en bloedstolling is vitamine K een perfect wapen. Je vind deze vitamine ook in groene bladgroenten, plantaardige oliën en fruit, waaronder bosbessen en vijgen.


Bieslook bevat foliumzuur

Naast de vele andere voedingsstoffen bevat bieslook ook foliumzuur. Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine B. Dit is een zeer fanatieke stof dat tegen ziektes strijdt. Je moet dan denken aan dementie (zoals de ziekte van Alzheimer), aangeboren hartafwijkingen, depressies, kanker, vroeggeboorte, cognitieve functie, hart- en vaatziekten en een beroerte.


Bieslook is goed voor de ooggezondheid

Bieslook bevat de carotenoïden: luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen strijden tegen leeftijdsgebonden macularegeneratie. Dit betekent dat het eten van voedsel dat rijk is aan deze stoffen het gezichtsvermogen ten goede kan komen.


Bieslook gaat ontstekingen tegen

Alliumgroenten, zoals bieslook, staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Knoflook is echt een koning in het verminderen van ontstekingen, aldus een onderzoek uit 2015. Het is algemeen bekend dat veel ziektes beginnen bij een aanhoudende ontsteking. Ziektes die verband houden met een ontsteking zijn onder andere hartaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square