De gezondheidsvoordelen van bier

Bier heeft voor sommige mensen een slechte reputatie. Is bier niet hartstikke slecht voor je en dan met name voor je lever? Dit is wat veel mensen zich afvragen. Een overmaat van iets is altijd slecht dus in deze blog praten we over een lage inname van het portje gerstenat. Wil jij ook gaan proosten op de feestdagen? Dan is het goed om te weten wat de gezondheidsvoordelen van bier zijn. Wist je dat de vitaminevoorraad op raak nadat je stevig hebt gedronken. Voedingssupplementen is dan een goed idee, deze kun je hier bestellen. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat een lage inname van bier gunstig kan zijn voor de gezondheid. Dan praat je zelfs over meer dan acht gezondheidsvoordelen! De belangrijkste worden in deze blog behandeld. Hoewel je kan zeggen dat groenten en fruit veel te bieden hebben, heeft bier dat zeker ook. In België, het ideale bierland, zeggen ze dan ook dat bier gezond is. Let wel op: een hoge consumptie van bier heeft ook een verband met ziektes, zoals kanker. Lees hieronder enkele gezondheidsvoordelen van bier.


Bier helpt de cognitieve functie

In een onderzoek bij mensen van middelbare leeftijd werd gekeken naar een toenemende consumptie van bier onder deze mensen. Wat bleek is dat zij een betere cognitieve functie kregen. Hiermee willen de onderzoekers het alcoholgebruik niet aanmoedigen, maar volgens de American Journal of Epidemiology bewezen ze hiermee dat matig alcoholgebruik de cognitieve functie verbetert. Bij matig alcoholgebruik spreek je over één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen.


Bier kan het geheugen helpen verbeteren

Bier bevat hop, wat groene toppen van een plant zijn. Hop bevat het ''geheime'' stofje xanthohumol. Dit kan de cognitieve functie verbeteren. Xanthohumol is een flavonoïde die in staat is het degradatieproces van het geheugen laten vertragen. De chemische stof kan hersencellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade die verband houdt met dementie. Het is echter lastig om een bepaalde dosering binnen te krijgen via bier, dat in het onderzoek werd gebruikt. Het onderzoek is gedaan door de Journal of Agriculture and Food Chemistry. Desalniettemin blijkt hop heel gezond te zijn, dit kun je als logisch opvatten want het is een gezonde plant die gebruikt wordt voor drank.


Bier helpt stress te verminderen

Iedereen die weleens bier drinkt kent het gevoel wel dat na een paar drankjes het stressniveau in het lichaam wat afneemt, je wordt dan meer relax. Volgens het American Journal of Psychiatry zouden twee glazen bier per dag werkgerelateerde stress of angst kunnen verminderen. Het routinematig overgaan tot alcohol om te helpen omgaan met stress kan echter meer kwaad dan goed doen. Hoewel alcohol op het moment kan helpen bij het verminderen van stress, kan het op de lange termijn bijdragen aan gevoelens van depressie en angst, waardoor het moeilijker wordt om ermee om te gaan.

Bier versterkt je botten

Volgens de National Institutes of Health bevat bier een hoog siliciumgehalte. Hierdoor kunnen sterke botten worden opgebouwd. Voedingssilicium in de oplosbare vorm van orthosiliciumzuur (OSA) kan belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van bot- en bindweefsel en het risico op osteoporose, een botverdunnende ziekte, helpen verminderen. Nu kun jij tegen je vrienden vertellen dat je bier drinkt om je botten te versterken, leuk he?


Bier verlaagt het slechte cholesterol

De American Heart Association heeft te kennen gegeven dat de oplosbare vezels in bier het LDL of 'slechte' cholesterol kan helpen verlagen. Wanneer je veel oplosbare vezels binnenkrijgt dan heeft dit tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van een gezond bloedsuiker- en bloedcholesterolgehalte. Alcohol heeft in mijn ogen ook een donkere kant want het verstoort de absorptie van vitamines en mineralen. Hierdoor is de kans groter dat opgeslagen vet niet wordt verbrand.


Bier helpt nierstenen te voorkomen

De Clinical Journal of the American Society of Nephrology heeft te kennen gegeven dat de consumptie van bier het risico op het ontwikkelen van nierstenen kan helpen verminderen. Uit een onderzoek dat recentelijk is uitgevoerd gaven mannen en vrouwen aan dat wanneer zij een matige hoeveelheid (één á twee biertjes per dag) drinken, hun risico op het ontwikkelen van een niersteen met 41% afnam. Bieren die veel hop bevatten, zoals pale ales, zijn rijk aan gezondheidsbevorderende fytochemicaliën, die goed zijn voor de nieren.


Bier kan je hart helpen beschermen

Uit een studie van de New England Journal of Medicine Studies blijkt dat matige consumptie van bier ervoor kan zorgen dat er minder snel hartaanvallen, beroertes of hartaandoeningen optreden dan bij degenen die niet drinken. Zoals in Nederland ook al bekend is, zijn er meer voordelen in de vorm van het drinken van bier. Zo zou een matige consumptie van alcoholische dranken worden geassocieerd met lagere percentages hart- en vaatziekten.


Bier heeft meer voedingswaarde dan andere alcoholische dranken

Volgens de Journal of Agriculture and Food Chemistry bevat wijn een overvloed aan antioxidanten, maar dit blijkt bij bier niet anders te zijn. De specifieke antioxidanten zijn anders omdat de flavonoïden in gerst en hop verschillen dan die in druiven (resveratrol), maar antioxidanten zijn altijd goed voor het lichaam. Wanneer je praat over het verschil tussen bier en wijn dan scoort bier hoger in proteïne en vitamine B. Daarnaast bevat bier calcium, ijzer, fosfaten en zelfs vezels. Neem jij weleens een supplement? Dit kan zeer handig zijn om de gezondheid een boost te geven. Deze kun je online bestellen op deze website.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square