De indrukwekkende voordelen van vasten

Zelf ben ik groot fan van vasten. Zo kun je denken aan één of twee dagen niet eten, sapvasten, watervasten, fruitvasten of eten in een tijdsbestek van acht uur op een dag (periodiek vasten). Je kunt je afvragen of je je niet uithongert tijdens het vasten, dit is zeker niet geval. We kunnen veel langer zonder eten dan we denken. Een paar dagen niet eten hoeft dus zeker geen probleem te zijn, sterker nog het blijkt juist heel gezond te zijn. Alleen al als we kijken naar de meest gezonde bevolkingsgroep ter wereld, de Hunza's. Zij vasten vaak en zijn ervan overtuigd dat dit de geest opruimt en dat dit goed is voor het lichaam. Er is de laatste tijd veel bewijs gekomen over de gezondheidsvoordelen van vasten. Wij denken tegenwoordig al honger te hebben als we vier uur niks gegeten hebben, dit is enkel en alleen een adaptatie van het lichaam wat zoveel betekent als iets wat aangeleerd is. Vasten wordt wel steeds populairder tegenwoordig. Het kan echter wel handig zijn om tijdens het vasten wat extra vitamines binnen te krijgen middels supplementen. Deze kun je hier kopen. In deze blog lees je de verassende gezondheidsvoordelen van vasten.


Vasten zorgt voor gewichtsverlies

Zoals ik in dit artikel heb beschreven is vasten een veilige manier om wat extra kilo's kwijt te raken. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat periodiek vasten het lichaam in staat stelt om de vetcellen effectiever te verbranden dan alleen een gewoon dieet. Het lichaam wordt door periodiek vasten in staat gesteld om vet te gebruiken als primaire energiebron in plaats van het gebruik van suiker voor energie. Veel atleten gebruiken nu vasten als middel om lage lichaamsvetpercentages te behalen voor wedstrijden.


Vasten verbetert de insulinegevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat vasten een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid. Je zou zelfs na het vasten koolhydraten beter kunnen verdragen dan wanneer er niet gevast wordt. Na periodes van vasten kan insuline effectiever worden in de communicatie met cellen om glucose uit het bloed op te nemen.


Vasten versnelt het metabolisme

De stofwisseling (het metabolisme) is een belangrijk mechanisme in het lichaam. Dit bepaalt in veel gevallen hoe je gezond je bent. Vasten zorgt ervoor dat de spijsvertering tot rust krijgt wat ervoor zorgt dat het metabolisme gestimuleerd wordt om efficiënter calorieën te verbranden. Wanneer de spijsvertering niet op optimaal niveau is, kan dit het vermogen om voedsel te metaboliseren en vet te verbranden beïnvloeden. Vasten kan de spijsvertering reguleren en een gezonde darmfunctie bevorderen, waardoor de metabolische functie verbetert.


Vasten bevordert een lang leven

Dit verbaast mij niks gezien de hoge leeftijden van de Hunza's. Zij worden gemakkelijk 100 tot 120 jaar gezond oud en zij doen veel aan vasten. Je zou kunnen zeggen dat hoe minder je eet, hoe ouder je wordt. Overeten ligt tegenwoordig steeds meer op de loer in deze consumptiemaatschappij. Studies hebben aangetoond dat de levensduur beter was van mensen in bepaalde culturen dankzij hun dieet. Een van de belangrijkste effecten van veroudering is een langzamere stofwisseling; hoe jonger het lichaam is, hoe sneller en efficiënter de stofwisseling. Hoe minder je eet, hoe minder het je spijsvertering kost.


Vasten verbetert de hongerdrang

Het is, zoals gezegd, vreemd dat we na elke 4 uur nadat we eten honger hebben. Dit is eigenlijk niet normaal. Om de ware aard van honger te ervaren, zou dit in feite 12 tot zelfs 24 uur duren. Zelf heb ik ervaren dat wanneer ik twee dagen niet at, ik geen honger ervoer. Je kunt je lichaam dus trainen om een hogere hongerdrang te krijgen. Vasten helpt om de hormonen in je lichaam te reguleren, zodat je ervaart wat echte honger is. We weten dat zwaarlijvige personen niet de juiste signalen ontvangen om hen te laten weten dat ze vol zitten vanwege overmatige eetpatronen. Zie vasten als een resetknop: hoe langer je vast, hoe meer je lichaam zichzelf kan reguleren om de juiste hormonen af ​​te geven, zodat je kunt ervaren wat echte honger is. Om nog maar te zwijgen over het feit dat wanneer je hormonen correct werken, je dan sneller een vol gevoel hebt.


Vasten verbetert het eetpatroon

Het kan een nuttige gewoonte zijn voor mensen met eetaanvallen, en voor degenen die het moeilijk vinden om een ​​correct eetpatroon vast te stellen vanwege werk en andere prioriteiten. Met periodiek vasten is de hele middag zonder maaltijd geen probleem en kun je op een vast tijdstip eten dat bij je levensstijl past. Ook voor iedereen die eetaanvallen wil voorkomen, kun je een vast tijdstip instellen waarop je jezelf toestaat om je dagelijkse hoeveelheid calorieën in één keer te eten en daarna pas de volgende dag te eten.

Vasten verbetert de hersenfunctie

Van vasten is aangetoond dat het de hersenfunctie verbetert, omdat het de productie van een eiwit verhoogt dat de brein-afgeleide neurotrofe factor (BDNF) wordt genoemd. BDNF activeert hersenstamcellen om in nieuwe neuronen om te zetten en triggert tal van andere chemicaliën die de neurale gezondheid bevorderen. Dit eiwit beschermt ook de hersencellen tegen veranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer en Parkinson.


Vasten verbetert het immuunsysteem

Het is aangetoond dat periodiek vasten het immuunsysteem verbetert omdat het de schade door vrije radicalen vermindert, ontstekingsaandoeningen in het lichaam reguleert en de vorming van kankercellen verhongert. Als dieren in de natuur ziek worden, stoppen ze met eten en richten ze zich in plaats daarvan op rusten. Dit is een oerinstinct om de spanning op hun interne systeem te verminderen, zodat hun lichaam infecties kan bestrijden. Wij mensen zijn de enige soorten die voedsel zoeken als we ziek zijn, zelfs als we het niet nodig hebben. Zo kunnen we natuurlijk nooit in ketose komen, een gezonde manier van verbranden van onze verbrandingsbronnen van het lichaam.


Vasten laat ons zowel bewust als fysiek beter voelen

Vasten heeft veel mensen geholpen zich meer verbonden te voelen met het leven tijdens de oefeningen lezen, meditatie, yoga en vechtsporten enz. Zonder voedsel in het spijsverteringsstelsel, maakt dit ruimte voor meer energie in het lichaam. De spijsvertering is tenslotte een van de meest energie-absorberende systemen in het lichaam. Door te vasten om onszelf te verlichten, kunnen we ons zowel bewust als fysiek beter voelen. Met een lichter lichaam en een helderdere geest worden we bewuster en dankbaarder voor de dingen om ons heen.


Vasten helpt de huid te zuiveren en acne te voorkomen

Vasten kan helpen de huid te zuiveren, omdat het lichaam, als het tijdelijk is bevrijd van de spijsvertering, zijn regeneratieve energie kan richten op andere systemen. Slechts één dag niets eten heeft aangetoond dat het het lichaam helpt de gifstoffen op te ruimen en het functioneren van andere organen van het lichaam, zoals lever, nieren en andere delen, te reguleren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square