De kracht van drie geweldige super ''berries''

Superfoods

Superfoods zijn niet nieuw in de gezondheids- en voedingswereld, maar we mogen trots zijn op diegene die de term 'superberries' heeft bedacht. Berrie is Engels voor bes alleen dekt het hiermee niet helemaal de lading want bij de superberries in dit artikel moet je denken aan aardbeien, zwarte frambozen en jamun-bessen. Dit zijn de drie gezondheidsknallers die uitgelicht worden. Wil jij weten waarom de aardbei zo gezond is? Zie hiervoor dit artikel. Superberries bevatten grote hoeveelheden gespecialiseerde voedingsstoffen en krachtige antioxidanten die apoptose veroorzaken. Apoptose, ook wel "cellulaire zelfmoord" genoemd, is een natuurlijk proces dat de fijne balans creëert tussen celdood en celvernieuwing. Het is een cruciaal systeem dat door het lichaam wordt gebruikt om cellen te verwijderen die abnormaal, gemuteerd of niet meer goed functioneren. Superfoods zijn ook online verkrijgbaar, zie hiervoor deze website.

Superberries en kanker

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde superfoods en superberries kanker kunnen helpen voorkomen en natuurlijke celdood tegen kankercellen kunnen veroorzaken. De David Geffen School of Medicine aan de Universiteit van Californië bestudeerde extracten van zes populaire bessen: bramen, zwarte frambozen, bosbessen, veenbessen, rode frambozen en aardbeien vanwege hun vermogen om apoptose van de colonkankercellijn te stimuleren. De onderzoekers evalueerden deze bessen ook voor de preventie van groei van orale, borst-, dikke darm- en prostaatkankercellen. Ze leerden dat extracten van zwarte frambozen en aardbeien de meest effectieve apoptose-inducerende effecten hadden. Aardbeien en frambozen bevatten ook een unieke fytochemische stof genaamd ellaginezuur, die de kracht heeft om huid-, blaas-, long-, slokdarm- en borstkanker helpen voorkomen.

Zwarte frambozen

Het lijken net bramen maar dan zijn ze zeker niet. Studies hebben aangetoond dat dit type krachtige antioxidant in bessen, druiven en rode kool een blauwe, rode of paarse kleur geeft. Deze krachtige verbindingen bestrijden ziekten veroorzaakt door oxidatieve stress en vrije radicalen, waaronder bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en chronische ontstekingen. Bovendien veroorzaken ze apoptose in weefsels van slokdarm- en darmkanker. Zwarte frambozen bevatten ook chemo-preventieve verbindingen, waaronder: vitamine A, C, E, foliumzuur, ellaginezuur en quercetine die beroertes kunnen helpen voorkomen.

Aardbeien

De sappige en geliefde aardbei kent veel voordelen. Hij is niet alleen heel erg smakelijk, maar heeft ook bewezen hartaanvallen bij vrouwen te voorkomen. In China aten zesendertig deelnemers met een hoog risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker zes maanden aardbeien en onderzoekers ontdekten dat het consumeren van aardbeien verhinderde dat slokdarmletsels zich ontwikkelden tot tumoren. Het ging hier om twee ons aardbeien per dag. Wat een krachtige vrucht!

Jamun-bes

Deze sappige paarse bessen van de inheemse Indiase plant Eugenia jambolana, bekend als Jamun, jambolan of zwarte pruim, zijn verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Florida en Hawaï. De vrucht heeft een zuurzoete smaak en wordt vanwege zijn zure karakter meestal gegeten met een snufje zout. Traditioneel wordt Jamun in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om spijsverteringsstoornissen te behandelen, als antimicrobiële stof en om diabetes onder controle te houden. Jamun is ook een goede bron van kalium, magnesium, fosfor en vitamine C.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square