De kracht van zwart sesamzaad

Wanneer je praat over voeding dan is sesamzaad niet het eerste wat in je opkomt. Toch heeft dit zaad veel voor de mens te bieden. Vaak vind je het op broodjes, wat brood wat gezonder maakt. Het hedendaagse tarwe ligt bij sommige onder vuur dus dan is het mooi als ze aan brood pitten of zaden toevoegen. Wanneer je teruggaat naar de geschiedenis dan vind je de zwarte sesamzaden in fruitpeulen van de Sesamum indicum-plant, die al duizenden jaren wordt gekweekt. Je vindt sesamzaadjes in allerlei kleuren, zoals zwart, bruin, geelbruin, grijs, goud en wit. Online kun je hier producten van sesamzaad bestellen, zoals sesamzaad, sesamcrackers en sesampasta. In Azië vind je de zwarte sesamzaadjes voornamelijk want daar worden ze geproduceerd. Toch zie je ze tegenwoordig over de hele wereld. Nu is het de vraag of zwarte sesamzaadjes gezond(er) zijn. Zijn ze beter voor je gezondheid dan andere zaden? In deze blog lees je over de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen van zwart sesamzaad.


De voedingswaarde van zwart sesamzaad

Er zijn veel voedingsstoffen te vinden in zwart sesamzaad. 2 eetlepels (14 gram) bevat: 100 calorieën, 3 gram eiwit, 9 gram vet, 2 gram vezels, 18% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van calcium, 16% van de ADH van magnesium, 11% van de ADH va fosfor, 83% van de ADH van koper, 22% van de ADH van mangaan, 15% van de ADH van ijzer, 9% van de ADH van zink. Zwarte sesamzaadjes zijn een bijzonder rijke bron van macromineralen en sporenelementen. Het lichaam heeft slechts kleine hoeveelheden sporenmineralen nodig, terwijl macromineralen in grotere hoeveelheden nodig zijn. Het calcium en magnesium uit de zwarte sesamzaadjes wordt in verband gebracht met een verminderd risico op voor hart- en vaatziekten, met name hoge bloeddruk. Sommige van de sporenelementen in zwarte sesamzaadjes zoals ijzer, koper en mangaan zijn belangrijk voor het reguleren van het metabolisme, celfunctie en immuunsysteem, evenals voor de circulatie van zuurstof door je lichaam. Om te profiteren van deze essentiële voedingsstoffen is het ook een idee om supplementen te gaan gebruiken. Deze kun je hier bestellen.

De gezondheidsvoordelen van zwart sesamzaad

Voor een optimale gezondheid kun je genieten van zwart sesamzaad. Wanneer je deze regelmatig eet, kan dit specifieke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Het eerste gezondheidsvoordeel van zwart sesamzaad is het effect dat het heeft op oxidatieve stress, voornamelijk voor mensen met een chronische ziekte. Uit een muizenstudie bleek dat de insulineresistentie verbeterde, oxidatieve stress in de lever verminderde en bescherming bood tegen obesitas na eten van de sesamzaadjes. Uit menselijk onderzoek is gekomen dat zwarte sesamzaad oxidatieve stress kan helpen verminderen.


Zwart sesamzaad is rijk aan antioxidanten

Om celschade te voorkomen consumeer je voeding met (veel) antioxidanten. Oxidatie in het lichaam is nooit goed en langdurige oxidatieve stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van veel chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en kanker. Sommige voedingsmiddelen zijn beter dan andere als je praat over het aandeel aan antioxidanten. Fruit, groenten, noten en volle granen zijn enkele van de beste bronnen. Alle sesamzaadjes blijk heel goed voor je te zijn, maar zwarte sesamzaadjes lijken een bijzonder goede bron te zijn van gezonde plantaardige stoffen en antioxidanten. Wanneer ze niet gekiemd zijn, blijken ze nog een hoger gehalte aan voedingstoffen te hebben.


Zwart sesamzaad kan de bloeddruk verbeteren

In een onderzoek onder dertig volwassenen bleek de systolische bloeddruk een significant verlaging te tonen. Dit was bij de placebogroep niet zo. Daarnaast zouden significante verbeteringen in de bloeddruk waargenomen zijn.

Zwart sesamzaad heeft antikanker eigenschappen

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan op het gebied van sesamzaad en kanker. Sesamol en Sesamine, de twee verbindingen in zwart sesamzaad, zouden verantwoordelijk zijn voor de antikanker eigenschappen. Sesamol heeft zijn antikanker eigenschappen aangetoond in meerdere dier- en reageerbuisstudies. Oxidatieve stress kan worden tegengegaan en er is waargenomen dat verschillende stadia van de levenscyclus van de cel en signaalroutes gereguleerd kunnen worden. Dit speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker. Sesamin speelt een vergelijkbare rol bij de preventie van kanker. De verbinding lijkt ook de vernietiging van kankercellen te bevorderen door apoptose (geprogrammeerde celdood) en autofagie (het verwijderen van beschadigde cellen).


Zwart sesamzaad zorgt voor een gezonde haar en een mooie huid

De zwarte sesamzaadjes vind je tegenwoordig ook in sesamzaadoliën voor huidproducten, zoals zeep, shampoo en vochtinbrengende crème. Ze bevatten dan ook veel voedingsstoffen die gezond haar en een mooie huid geven. De stoffen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn: ijzer, zink, vetzuren, antioxidanten. Wanneer je praat over de huid dan is zwart sesamzaad in staat om 30% van de schadelijke ultraviolette (UV) lichtstralen kan blokkeren. UV-licht veroorzaakt niet alleen zonnebrand, maar kan ook leiden tot rimpels, vroege veroudering van de huid en zelfs kanker. Daarnaast zou olie van zwart sesamzaad ook pijn kunnen verlichten door dit op de pijnlijke plekken te smeren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square