De krachtige en beschermende eigenschappen van eucalyptus

Wat weet jij van eucalyptus? Wat wereldwijd bekend is, is dat dit het belangrijkste voedsel is van de schattige koala's die in Australië leven. Het zit ook in verkoudheidssnoepjes en in middeltjes om griep tegen te gaan. Maar wat is er nog meer bekend? In deze blog leer je de opmerkelijke en genezende eigenschappen van eucalyptus. Daarnaast lees je de gezondheidsbevorderende eigenschappen en beschermende eigenschappen hiervan. Je kunt hier jouw eucalyptusproducten online bestellen. Eucalyptus behoort tot de familie van de mirteplanten ''Myrtaceae'' en komt van het Griekse woord "eukalyptos". Het betekent bedekt of verpakt, wat verwijst naar de houtachtige zaaddop van de eucalyptusboom die aan de takken bungelt en de eucalyptusbloesems bijna volledig bedekt. Je kunt het in negenhonderd verschillende vormen op de aardbol vinden, zowel in struiken als in bomen. In Australië vind je de meeste eucalyptussoorten. In feite is 75% van de bomen in Australië een soort eucalyptus. Dat is veel hé? Ze komen ook voor in Indonesië, Nieuw-Guinea, Zuid-Afrika, Californië en worden ook in veel andere tropische en subtropische streken geteeld. De zomer is de beste tijd om jezelf in een eucalyptusbos te bevinden. Het is dan aangenaam om de bedwelmende aroma in te ademen. Door de hitte van de zon lekt de olie uit de bladeren, wat een mooi effect geeft. Als je op een heuvel staat met uitzicht op een eucalyptusbos, zal je er een soort blauwe waas overheen zien hangen. Die blauwe waas is de olie die wordt uitgestoten door de bomen. Wist je trouwens dat die tot de hoogste op aarde behoren? Oude Aboriginals (Australische inheemse mensen) gebruikten het tienduizenden jaren geleden op grote schaal voor genezing. Ze bonden de bladeren rond ernstige wonden om infectie te voorkomen en genezing te bevorderen. De kracht van eucalyptus is dat hoesten wordt onderdrukt en dat de longen een positieve boost krijgen. Ook werd het gebruikt om vliegen en insecten weg te jagen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt eucalyptus ook gebruikt om pijnlijke spieren, gewrichtspijn en hoofdpijn tegen te gaan. Tevens werd het gebruikt als ontsmettingsmiddel voor de behandeling van snijwonden, zweren en andere pijnlijke aandoeningen. In de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde werd het vroeger ingezet om medische aandoeningen te behandelen.


De gezondheidsvoordelen van eucalyptus

In eucalyptus zijn meer dan honderd verschillende krachtige fytochemicaliën (natuurlijke plantaardige chemische verbindingen) gevonden. Uitgebreid onderzoek wijst uit dat er veel gezondheidsvoordelen van deze fantastische plant zijn. Welke dit zijn lees je hieronder:

 1. Het is een insectenwerend middel In een onderzoek uit 2012, van Argentijnse onderzoekers, kwam naar voren dat eucalyptus in staat is om de larven van de mug die gele koorts veroorzaakt te doden. Daarnaast blijkt uit een onderzoek uit 2009 door Britse onderzoekers (in het onderzoek Experimental & Applied Acarology) dat bepaalde eucualyptussoorten giftig waren voor de parasitaire rode kippenmijt. Het blijkt daarbij ook een geweldig alternatief voor chemische pesticiden te zijn, dit vanwege het natuurlijke vermogen om insecten, microben en schimmels af te weren.

 2. Het kan met zijn sterke antibacteriële effecten verschillende bacteriestammen doden Italiaanse onderzoekers kwamen erachter dat eucalyptus werkzaam is tegen Haemophilus influenzae. Dit is een type bacterie dat voornamelijk ziekte veroorzaakt bij baby's en jonge kinderen. Het vecht tegen moeilijk te behandelen infecties en kan worden ingezet tegen longontsteking.

 3. Het werkt ontstekingsremmend en is gunstig voor luchtwegaandoeningen Eucalyptus heeft het vermogen om ademhalingsziekten te ondersteunen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma, bronchitis, verkoudheid en griep.

 4. Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren Veel verschillende culturen hebben eucalyptus gebruikt om de bloedsuikerspiegel te helpen reguleren. Modern onderzoek bevestigt dit dan ook. Het heeft de kracht om insulineresistentie te verminderen. in drie eucalyptussoorten zijn polyfenolen en flavonoïden gevonden die stoffen remden die een rol speelden bij diabetes type 2. De antioxidanten in Eucalyptus zorgen voor een afname van de plasmaglucosespiegels, wat een goed teken is.

 1. Het werkt als pijnstilling en verlaagt de bloeddruk Er is een onderzoek gedaan onder mensen die een knieoperatie ondervonden. Zij inhaleerde daarna de eucalyptusolie. Zij rapporteerden daarna veel minder pijn en genoten zij een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Eucalyptus blijkt pijnstillende en ontstekingsremmende effecten te hebben.

 2. Het kan de immuunrespons stimuleren Uit een onderzoek uit 2008 door Italiaanse onderzoekers in BMC Immunology bleek dat het immuunsysteem van ratten die een combinatie van eucalyptusolie en 5-fluorouracil (5-FU) kregen, een populair medicijn voor chemotherapie dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker, het veel beter deed, bijna net zo goed als onbehandelde ratten.

 3. Het bestrijdt koorts Eucalyptus staat bij inheemse Australiërs al lang bekend als de "koortsboom" vanwege zijn vermogen om koorts te helpen verminderen.

 4. Het verbetert de hersenfunctie Eucalyptus blijkt een lange traditie te hebben om het gebruik om mentale activiteit te stimuleren. Het blijkt een vaatverwijder te zijn. Dit betekent dat het de bloedstroom verhoogt door de bloedvaten te ontspannen. Dat zorgt voor een verhoogde bloedstroom naar verschillende delen van het lichaam, inclusief de hersenen. Meer bloed naar de hersenen betekent beter en helderder denken. Eucalyptus wordt vaak in klaslokalen gebruikt om het denken en de prestaties van leerlingen te verbeteren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square