De meloen | De waarheid achter deze gezonde vrucht

Van de meloen kunnen veel mensen genieten, hij is tevens erg zoet. Kinderen kunnen deze vrucht ook erg waarderen en daarom zijn er ook meloensnoepjes op de markt. De meloen, niet te verwarren met de watermeloen, is erg verfrissend en bevat veel voedingsstoffen die een boost geven aan de menselijke gezondheid. Het is daarnaast ook nog eens een verfrissend, gezond en gemakkelijk zomer toetje. Voor hydratatie van het lichaam is de meloen erg geschikt want het heeft een hoog watergehalte. In elk soort fruit zitten goede stoffen en in de meloen dus ook. Je vind in de meloen vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zijn verschillende soorten meloenen zoals de rotsmeloen en Perzische meloen. De gezondheidsvoordelen van de meloen komen uit het water, antioxidanten, vitamines en mineralen. Celbeschadiging kan worden voorkomen door de inname van antioxidanten. Zo zorg je ervoor dat de kans op het krijgen van kanker en andere gezondheidsproblemen kleiner wordt. Antioxidanten helpen bij het verwijderen van vrije radicalen uit het lichaam en het voorkomen van oxidatieve stress. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan cellen aanbrengen tijdens het metabolisme. Enkele voedingsstoffen uit meloenen zijn: selenium, vitamine K, vitamine A, beta-caroteen, vitamine C, luteïne, zeaxanthine en choline. De meeste mensen komen enkele van deze tekort, gelukkig zijn er ook supplementen, bestel deze hier. Hieronder lees je waar de meloen allemaal goed voor is.


De gezondheidsvoordelen van meloenen

Meloenen beschermen tegen oogproblemen

Er zijn verschillende oogproblemen en een daarvan is leeftijdsgebonden macularegeneratie. Tegen deze ziekte strijden meloenen. De geel tot rode tint van de meloen komt van twee antioxidanten en plantenpigmenten, namelijk Luteïne en zeaxanthine. De combinatie kan helpen bij het filteren van schadelijke blauwe lichtstralen. Artsen zijn van mening dat het een beschermende rol speelt bij de gezondheid van het oog en kan helpen bij het voorkomen van schade door leeftijdsgebonden macularegeneratie. Deze twee antioxidanten zijn zeer sterk en kunnen de ogen helpen beschermen tegen schade wat leidt tot oogziektes.


Meloenen strijden tegen astma

Stoffen uit meloenen zijn op muizen getest. Het gaat bij de meloen om bètacaroteen, een vorm van vitamine A, wat astma kan voorkomen bij deze dieren. Wanneer een grote hoeveelheid van dit vitamine werd ingebracht voorkwam dit dat zij in een later stadium astma ontwikkelde. Bètacaroteen kun je vinden in oranje en geel fruit. Ook vitamine C beschermt tegen astma. Zoals bekend is dit een essentieel antioxidant die we via de brandstof van ons lichaam (de voeding) binnen moeten krijgen. Deskundigen hebben voorgesteld om vitamine C-supplementen te gebruiken om astma te behandelen. Een kopje meloen is al bijna goed voor de algehele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Een vermindering van de ontstekingsniveaus bij astmapatiënten werd waargenomen na de consumptie van choline, een stof uit meloenen.

Meloenen zijn goed voor de bloeddruk

Het hart is dol op de vezels, kalium, vitamine C en choline uit meloenen. Meloenen zijn goed voor het hart. Ben je benieuwd welke voedingsmiddelen nog meer goed voor het hart zijn, lees dan deze blog. Het is verstandig om de kaliuminname te verhogen om de bloeddruk te verlagen en kalium is in meloenen te vinden. Zo houdt je het cardiovasculaire systeem gezond. 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium krijg je binnen door de consumptie van 1 kopje meloen.


Meloenen helpen tegen kanker

Het is bij het voorkomen van kanker zaak om celbeschadiging door oxidatieve stress tegen te gaan. Wapens hiervoor zijn bètacaroteen, tocoferol en andere antioxidanten uit meloenen. Het risico op long-, prostaat- en andere soorten kanker kan worden verlaagd door het nemen van supplementen met deze stoffen. Darmkanker kan volgens geleerden tegen worden gegaan door het tot je nemen van voldoende voedingsvezels uit onder andere groenten en fruit.


Meloenen zijn goed voor de spijsvertering

Meloenen beschikken over vezels en een hoog watergehalte. Vezels en water kunnen constipatie helpen voorkomen en een gezond spijsverteringskanaal bevorderen.


Meloenen zorgen voor hydratatie

Dit is nogal een inkoppertje want we weten allemaal dat er veel water in meloenen zit. Daarnaast hebben meloenen ook een hoog elektrolytgehalte dat jouw lichaam energiek houdt. Bij elektrolyten moet je denken aan natrium, kalium, calcium en magnesium. Tijdens de zomermaanden of na een training is de meloen erg geschikt. Het overgrote deel van meloenen is tenslotte water.


Meloenen zijn goed voor huid en haar

Vitamine A draagt ​​bij aan de groei en het onderhoud van alle weefsels in het lichaam, inclusief die in de huid en het haar. Vitamine C stelt het lichaam in staat collageen te produceren, dat structuur geeft aan cellen, huid en haar. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat haaruitval tegen kan worden gegaan door de inname van voldoende mineralen en vitamines. Meloenen bevatten veel van dat soort voedingsstoffen zoals: vitamine A, C en E, B-vitamines, foliumzuur, ijzer, selenium en zink. De huid extra soepel houden doe je door jezelf goed te hydrateren en meloenen dragen daaraan bij.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square