De opmerkelijke gezondheidsvoordelen van de druif

De meeste mensen kennen druiven vanwege hun dikke, sappige en verfrissende bite. In de yoghurt of gewoon uit het vuistje is de druif een heerlijke delicatesse. Meestal eet men hem pitloos en dit is eigenlijk heel erg zonde, gezien de gezondheidsvoordelen van de pit in dit stukje fruit. Vooral als je wijnliefhebber bent, eet je de druif in grote getallen. Druiven hebben allang een hoge status als een van 's werelds populairste vruchten. Dit komt wellicht ook omdat er wonderlijke voedingsstoffen in zitten die het verouderingsproces kunnen vertragen en ziektes kunnen voorkomen. De schillen en zaden van de druif zijn een remedie voor de menselijke gezondheid omdat ze veel krachtige antioxidaten bevatten die volgens de wetenschap gekoppeld zijn aan een goede levenskwaliteit en een lang leven. De verschillende voedingsstoffen uit de druif vechten als het ware tegen zowat elke evenwichtigheid of aandoening die de moderne mens treft. Dit is de reden waarom deze bolvormige kleine bessen tot de best bestudeerde vruchten behoren op het gebied van functionele, op voedsel gebaseerde, geneeskunde.

Anti-aging en de druif

De druif blijkt over veel anti-aging effecten te beschikken, ofwel het vermindert de veroudering van het menselijk lichaam. Resveratrol, het bekende stofje in de druif, is hier verantwoordelijk voor. Uiteraard komt dit ook voor in wijn. De meeste van ons kiezen niet voor de druif of de wijn omdat dit het vermogen heeft om cardiovasculaire gebeurtenissen en infecties voorkomt. We kiezen ervoor omdat het een scherpe, zoetige en sappige structuur heeft. Resveratrol kan een groot aantal gezondheidsproblemen bij de mens helpen voorkomen en behandelen. Het is een vetoplosbare polyfenolische verbinding dat volgens onderzoek hartaandoeningen, diabetes type 2, cognitieve achteruitgang en kanker tegengaat. De sterke antioxiderende effecten van resveratrol maken het tot een ideaal voedingssupplement ter bestrijding van oxidatieve stress veroorzaakt door schade door vrije radicalen. Het neutraliseert vrije radicalen door heel het lichaam waardoor ontstekingsreacties worden tegengegaan en chronische gezondheidsaandoeningen die daarop volgen worden geminimaliseerd. Hierbij moet je denken aan coronaire hartziekte, beroertes, de ziekte van Alzheimer en kanker. Een bekende oorzaak van veroudering is de verharding van de bloedvaten waar resveratrol goed op inspeelt. Studies hebben aangetoond dat resveratrol deze verharding reguleert en zelfs teniet doet.

De gezondheidsvoordelen van de druif

Niet enkel en alleen reseratrol is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van de sappige vrucht. De druivenpitten blijken ook over helende bestanddelen te beschikken. Druivenpitten zijn van nature rijk aan een zogenoemd plantenmetaboliet waarvan studies hebben aangetoond dat ze een sterke antioxidant hebben. De pitten werken antibacterieel, anti-kanker, ontstekingsremmend, anti-allergisch en vaatverwijdend. Studies suggereren dat druivenpitten, naast de in het onderstaand filmpje genoemde voordelen, de volgende gezondheidsvoordelen hebben:

  • Het versterkt de botten en verbetert botvorming

  • Het ondersteunt de mondgezondheid (tanden worden beschermd tegen bederf)

  • Het normaliseert de bloeddruk door de bloedvaten te verwijden en te beschermen tegen oxidatieve schade

  • Het verbetert de bloedsomloop

  • Het versterkt de hersenfunctie en beschermt tegen cognitieve hersenaandoeningen zoals die van Alzheimer

  • Het voorkomt dat diabetes en andere bloedsuikerstoornissen de kop op drukken

  • Het vermindert de kans op aambeien, spataderen en andere aandoeningen die symptomatisch zijn voor een slechte bloedsomloop

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square