De opmerkelijke kracht van rozemarijn

Rozemarijn is een kruid wat helaas niet terugkomt in de top 5 meest gezonde kruiden en specerijen, maar dat wil niet zeggen dat het niet veel te bieden heeft. Dit prachtige kruid is wel terug te vinden in de top 10 gezondste culinaire kruiden op mijn website, hij staat zelfs op nummer 1! Benieuwd wat essentiële oliën zijn en waar rozemarijn op acteert? Lees dan deze blog. Rozemarijn wordt ook wel ''rosmarinus officinalis'' genoemd en is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld om mee te koken. Het wordt zelfs beschouwd als een van de krachtigste etherische oliën ter wereld. Deze olie en andere rozemarijnproducten bestel je hier voordelig. Het beschikt over veel opmerkelijke en krachtige gezondheidsvoordelen. Zo beschermt het de lever, werkt het antimicrobieel, ontstekingsremmend, antioxiderend en kankerbestrijdend. Waar groeit rozemarijn? Wilde rozemarijn groeit vaak op de zeekliffen in Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië. Samen met lavendel, basilicum, oregano en een paar andere kruiden maakt het deel uit van de muntfamilie. De rozemarijnstruik kan wel anderhalve meter hoog worden. Het groeit het best bij gematigde temperaturen waar de temperatuur niet onder -17 graden Celsius daalt. Vroeger droegen de Griekse studenten tijdens het studeren rozemarijnkransen op hun hoofd. Zij dachten dat dit bijdroeg aan geheugenverbetering. De Grieken en Romeinen gebruikten rozemarijn als onderdeel van bijna alle festivals en feesten, het was een herinnering aan de cyclus van leven en dood. Tegen ziektes kan rozemarijn ook worden gebruikt en dan met name tegen diabetes. Dit heeft modern onderzoek uitgewezen. In de 16e eeuw werd dit superkruid gebruikt als ontsmettingsmiddel om ziektekiemen te doden. Het werd als balsem of olie op een zieke aangebracht, zo kon men snel beter worden, dachten ze. Paracelsus, een opmerkelijke arts, filosoof en kruidkundige in de 16e eeuw, beschouwde rozemarijn als een essentieel onderdeel van zijn medicijnen.


De zes opmerkelijke gezondheidsvoordelen van rozemarijn

Het blijkt dat rosmarinus officinalis een aantal zeer belangrijke toepassingen heeft voor onze gezondheid. Hieronder staat een overzicht van zes van de meest indrukwekkende toepassingen en voordelen. Rozemarijn:

  1. Verlaagt het cortisolniveau Het blijkt dat bij het inademen van rozemarijn, gedurende vijf minuten, dit helpt om de cortisolspiegel in het speeksel te verlagen. Zo bleek uit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in Psychiatry Research door Japanse onderzoekers. Daarnaast vecht het met zijn antioxidanten tegen vrije radicalen in het lichaam.

  2. Remt dodelijke bacteriën Rozemarijn wordt al lang gebruikt om de huid te verbeteren door bacteriën te bestrijden en door celvernieuwing. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het de meest bedreigende ziektes tegengaat zoals Pseudomonas aeruginosa (dit is een ziekteverwekker die geassocieerd is met ernstige ziekten zoals beademingsgerelateerde pneumonie en andere sepsisaandoeningen).

  3. Vermindert ontstekingen Rozemarijn biedt ontstekingsremmende voordelen en kan worden beschouwd als een mogelijke remedie tegen colitis, een inflammatoire darmaandoening. Het heeft ook het vermogen om de gevoeligheid voor pijnlijke stimuli te verminderen.

  1. Bestrijdt kanker Er zijn tientallen onderzoeken gedaan naar rozemarijn vanwege de verschillende fytochemicaliën en toepassingen voor kanker. Rozemarijn biedt een selectieve toxiciteit voor kankercellen versus gezonde cellen. Dit prachtige kruid strijdt tegen leverkanker, dikke darmkanker, borstkanker, huidkanker, leukemie en longkanker.

  2. Bevordert haargroei Om haaruitval tegen te gaan zijn er tegenwoordig veel middeltjes. Rozemarijn wordt hiervoor traditioneel gebruikt. Onderzoekers, die het vergeleken met minoxidil (een veelgebruikt medicijn om haaruitval te bestrijden), ontdekten dat etherische olie van rozemarijn net zo goed is als minoxidil (na 6 maanden gebruik). De studie werd in 2015 gepubliceerd in het tijdschrift SkinMed.

  3. Helpt de gezondheid van de hersenen Rozemarijn staat bekend voor het tegengaan van mentale vermoeidheid en het bevorderen van mentale helderheid en focus. Maar rozemarijn blijkt meer te kunnen dan dat, aldus Japanse onderzoekers. Zij concludeerden dat rozemarijn neuroprotectieve functies heeft in de hersencellen. Ze stelden ook dat het nuttig kan zijn bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square