De overheerlijke braam | Het geheim achter deze vrucht

Fruit kent veel gezondheidsvoordelen en dat geldt zeker ook voor de braam. Het geheim achter deze vrucht schuilt het hem in de voedingswaarde. Vraag jij je af waarom je fruit moet eten, check dan deze blog. Veel mensen genieten van bramen in de yoghurt, in een smoothie, op het vuistje of in een toetje. Bramen vind je tegenwoordig in de diepvries en vers. De braam heeft een mooie zwarte kleur en een zwoele smaak. In elk dieet past de braam uitstekend. Zoals bekend bevatten bramen veel essentiële voedingsstoffen en antioxidanten. Online kun je veel producten van bramen en andere gezonde artikelen kopen, ga hiervoor naar deze website. Europa is het land waar de braam vandaan komt en boeren verbouwen deze vrucht het gehele jaar door. In Nederland zijn er veel bossen waar je de braam gratis kan plukken en deze vind je dan ook in een bramenstruik. Dit is een soort donzige struik. In deze blog lees je de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van bramen.


De gezondheidsvoordelen van bramen

Bramen zijn een bron van vitamine C

Bramen hebben een hoog aandeel aan vitamine C want 100 gram bramen bevat 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan deze vitamine. Het lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken dus het is vereist om dit binnen te krijgen door de brandstof van je lichaam (voeding). Vitamine C is betrokken bij de eiwitsynthese en is nodig voor het lichaam om collageen en bepaalde neurotransmitters te produceren. Deze processen zijn van vitaal belang voor veel lichaamsfuncties, waaronder wondgenezing. Vitamine C staat bekend om het feit dat het een antioxidant is. Het immuunsysteem draait mede op antioxidanten zoals vitamine C, het is dus goed voor de weerstand.


Bramen bevatten veel vezels

Het is een mooi gegeven dat 100 gram bramen 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vezels biedt. Vezels zijn een soort koolhydraten die het lichaam niet kan afbreken in kleinere suikermoleculen, zoals bij andere koolhydraten. Vezels spelen een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en suikerconsumptie. Je kunt vezels opdelen in oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op in water en worden geassocieerd met het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het helpen van een persoon om een ​​gezond cholesterolniveau te behouden. Onoplosbare vezels lossen niet op in water maar ondersteunen een gezonde spijsvertering. Beide soorten vezels zijn dus belangrijk voor het lichaam en bramen hebben beide varianten in zich.


Bramen bevatten veel antioxidanten

Het is bekend dat bramen veel anthocyanen bevatten, deze werken als antioxidanten in het lichaam. Vrije radicalen en de schade die zij veroorzaken worden tegengegaan door antioxidanten. Vrije radicalen zijn zeer onwenselijk en kunnen cellen beschadigen. Daarnaast zijn ze gelinkt aan vroege veroudering en andere problemen gerelateerd aan de gezondheid. Ze zouden zelfs betrokken zijn bij ziektes zoals kanker en problemen met het hart.

Bramen zijn een uitstekende bron van vitamine K

Vitamine K is door de natuur in het leven geroepen voor bloedstolling, wat essentieel is voor een goede wondgenezing. Ook speelt vitamine K een rol bij de botgezondheid. Het is dus een mooi gegeven dat bramen veel van deze stof bevatten. Wil je meer weten over vitamine K, check dan deze blog.


Bramen bevatten vitamine A

Vitamine A vervult verschillende functies in het lichaam. Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, dat infecties en ziekten bestrijdt. Het ondersteunt ook de groei en het onderhoud van tanden en botten en houdt de huid gezond. Vitamine A is verantwoordelijk voor de productie van de pigmenten in het netvlies van het oog en helpt het zicht te ondersteunen, vooral bij weinig licht. Samengevat kun je zeggen dat bramen goed zijn voor het immuunsysteem, zicht, tanden, botten en de huid.


Bramen zijn goed voor de hersenfunctie

Er is een onderzoek geweest onder ratten waaruit bleek dat diegene die bramen aten een vooruitgang merkten van de cognitieve en motorische vaardigheden. Dit komt volgens de onderzoekers door chemicaliën uit bramen, die polyfenolen worden genoemd. Het is helaas nog niet bij mensen getest dus we kunnen niet te veel conclusies trekken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square