De overheerlijke gezondheidsvoordelen van lavendel

We kennen lavendel allemaal wel van de heerlijke geur die het in zich heeft. Loop je daar over een bloemenveld met lavendel en het eerste wat je opvalt is de mooie paarse kleur met de daarbij horende subtiele geur. Pluk de dag, pluk lavendel en consumeer lavendel want het heeft sublieme gezondheidsvoordelen. Helemaal als je er olie van maakt en jezelf mee verwent. De essentiële olie van lavendel kent nog meer gezondheidsbenefits dan wanneer je gewoon lavendel consumeert. De olie roept gepassioneerde reacties op bij mensen die daar weleens mee in aanraking zijn gekomen. Lavendel biedt meer toepassingen en voordelen dan zowat elke andere essentiële olie op de planeet. Lekkere lavendelproducten kun je tegenwoordig online bestellen. Klik hier om jezelf te verwennen met bijvoorbeeld parfumolie van lavendel. Echte lavendel wordt ook wel Lavandula angustifolia genoemd en wordt toegepast als een therapeutische middel. In de kruidenwereld neemt lavendel een unieke plaats in en wordt al lang beschouwd als helende plant. Lavendel kun je als therapeutisch middel nemen door het vanuit de handen te inhaleren of door een nevelaar te gebruiken. Ook kan de olie van de plant ingesmeerd worden op plekken waar het nodig is.


De geschiedenis van lavendel gaat zo'n 2500 jaar terug tot de oude Egyptenaren en Feniciërs die het gebruikten voor genezing, balseming en parfum. De Romeinen gebruikten het vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en reinigende eigenschappen, geurende baden, als insectenverdrijvend middel en zelfs om te roken. Ook werd het in Engeland gebruikt als bescherming tegen de pest. Mensen bonden lavendelstengels aan hun polsen en enkels om hen tegen de ziekte te beschermen, zonder de exacte reden voor die bescherming te begrijpen. Nu weten we waarom het werkte. De reden was omdat lavendel de vlooien weert ​​die de pest droegen. Lavendel kan daarnaast ook pijn verlichten, wonden verzachten en bacteriën doden. De laatste tijd zijn er honderd toepassingen voor lavendel ontdekt. Het is algemeen bekend dat het kalmerend en ontspannend werkt voor het zenuwstelsel. Daarnaast verlicht het depressies en verbetert het de cognitieve prestaties. Wanneer we praten over de olie van lavendel dan heeft dit ook veel toepassingen, zoals: het genezen van brandwonden, het verlichten van allergische symptomen, het doden van bacteriën, het neutraliseren van de jeuk van insectenbeten en het tegengaan van schimmel. Bovenal kan deze fantastische paarse plant ook nog eens ingezet worden tegen de ziekte kanker. De vitamines en mineralen uit lavendelthee zijn schitterend, ben jij benieuwd of je extra vitamines tot je wil nemen? Kijk dan hier. Hieronder wordt een viertal gezondheidsvoordelen van lavendel beschreven.


De gezondheidsvoordelen van lavendel

  • Lavendel als een antitumoraal middel Een belangrijke stof in lavendel is perillylalcohol. Deze werd een tijd geleden toegediend via neusinhalatie bij kankerpatiënten. Deze patiënten waren uitbehandeld en konden enkel en alleen nog het alternatieve circuit bewandelen. Deze patiënten bleken achteraf veel langer geleefd te hebben dan dan wanneer ze niet voor deze therapie hadden gekozen. Een andere fytochemische stof in lavendel is linalool. Deze stof blijkt kankercellen te doden. Dit noemen ze ook wel geprogrammeerde celdood. Het heeft daarnaast een remmende werking op de groei van kankercellen.

  • Lavendel als verlichtend middel tegen angst en stress Om het zenuwstelsel te kalmeren is lavendel ideaal. Daarnaast werkt het ook goed tegen stress (alleen de geur al werkt indrukwekkend op de zintuigen), depressies en angst. Heb je last van slaapproblemen? Lavendel zorgt voor een betere kwaliteit van slaap en zorgt ervoor dat je dieper slaapt. Er zijn veel onderzoeken naar deze lekker ruikende paarse stengel gedaan waarbij geconcludeerd werd dat deze het vermogen heeft om de stemming te verbeteren.

  • Lavendel zorgt voor een verbetering van de werking van het immuunsysteem De antibacteriële effecten van Lavandula angustifolia verbeteren het verslechterde immuunsysteem van de mens. Dit is goed nieuws voor kankerpatiënten omdat bij hen altijd het immuunsysteem verslechtert is. Lavendel bestrijdt dan ook opportunistische insecten. Het beïnvloed een deel van het immuunsysteem wat ervoor zorgt dat de infectie bestrijdt wordt.

  • Lavendel bestrijdt pijn Al lang wordt lavendel gebruikt ter pijnbestrijding en pijnverlichting. Een kleine studie uit 2007 met lavendel onderzocht de behoefte aan pijnmedicatie van 54 patiënten die een laparoscopische maagband ondergingen. 82% die alleen een placebo kreeg, had pijnstillers nodig. Slechts 46% van degenen die lavendel kregen door inademing, had pijnstillers nodig. Ook hadden degenen die lavendel kregen significant minder pijnmedicatie nodig in dan in vergelijking met een placebo.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square