De rol van goede en slechte bacteriën in het lichaam

Teamwork

In samenwerking met Ty Bollinger zijn we tot nieuwe inzichten gekomen. De gezondheid van de darmen in het algemeen komt eigenlijk neer op wat voor soort bacteriën daar leven en hoeveel van deze gezonde en ongezonde kleine rakkers er aanwezig zijn. Zelf was ik overweldigd toen ik hoorde over het belang van een goede darmbalans. Wist je dat er momenteel meer dan 100 biljoen micro-organismen in je darmen zitten? Dit omvat bacteriën maar ook gisten, parasieten, schimmels en andere kleine levende wezens. Dit heb ik zelf ook ervaren tijdens een detox. Zelf had ik te maken met een parasiet van 5 centimeter in mij buik, gelukkig voel je daar niet veel van want deze wordt na een tijdje vernietigd door de darmzuren. Samen vormen ze allemaal wat wetenschappers de 'darmmicrobiota' noemen. Voldoende vitamines en mineralen slikken is ook heel belangrijk voor de darmflora, bestel ze hier op deze website.

Onderzoek

Volgens onder meer onderzoekers van de Universiteit van Illinois is het totale aantal cellen waaruit de populatie van het darmmicrobioom in je bestaat, groter dan het aantal strikt 'menselijke' levende cellen. De microbiota is ook goed voor ongeveer 35-50% van de totale volume van de dikke darm. De darmflora is in mijn ogen een van de belangrijkste organen van het lichaam. We kunnen de gezondheid van andere mechanismen in het lichaam niet echt analyseren zonder rekening te houden met de gezondheid van de darm. De bacteriën in de darmen spelen bijvoorbeeld een grote rol bij de hormonale gezondheid, inclusief de oestrogeenspiegels. Zodra oestrogeen in het lichaam circuleert, bereikt het uiteindelijk de lever waar het inactief wordt. Hieruit is ook borstkanker te verklaren want dit heeft ook te maken met hormonen. In een gezond lichaam zal dit geïnactiveerde oestrogeen zijn weg vinden naar de darmen waar het met de ontlasting wordt uitgescheiden. Als een persoon echter te veel slechte bacteriën in de darmen heeft, kan deze bacterie het oestrogeen reactiveren en een aandoening veroorzaken die 'oestrogeendominantie' wordt genoemd. Je voelt je dan minder goed.

Geschiedenis

Al in de jaren tachtig begon modern onderzoek twee en twee samen te voegen als het ging om de darmgezondheid en de algehele gezondheid van het lichaam. Een rapport uit 1989 in de Journal of Applied Bacteriology stelde vast dat er "goed bewijs is dat de complexe microbiële flora die aanwezig is in het maagdarmkanaal van alle warmbloedige dieren, effectief is in het bieden van weerstand" tegen veel aandoeningen. Wil jij ziektevrij zijn en meedraaien in een wereld zonder ziektes, werk dan aan jouw darmflora!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square