De sublieme effecten van oregano

Zoals we allemaal wel weten is oregano een kruid. Deze staat dan ook in de top 10 meest gezonde kruiden ter wereld. In deze blog zie je dat deze op nummer 8 staat. Oregano is familie van munt en behoort tot de Lamiaceae-familie. Al duizenden jaren gebruikt men het om er gerechten mee op smaak te brengen en om gezondheidsproblemen aan te pakken. Ook werd het eeuwenlang gebruikt door mensen in het Middellandse Zeegebied als kruidengeneesmiddel. Tegenwoordig wordt oregano veel gebruikt op pizza's en pasta's. Je vind oregano in het mediterrane dieet. Vreugde en geluk werden geassocieerd met oregano door de Romeinen en de Grieken. Oregano stampt af van het Griekse woord ''oros'' en ''ganos'', wat berg en vreugde betekent. Je vind oregano in verschillende soorten. Oregano vulgare is het meest populair, wat ook bekend staat als de Spaanse tijm en wilde marjolein. Mensen gebruiken oregano in de voeding als supplement en als aromatische olie. Tegenwoordig kun je het in veel vormen kopen op internet of in een gezondheidswinkel. Een echte aanrader is deze website. Hier kun je oregano o.a. kopen als kruid, in capsulevorm of als olie. Oregano bevat quercetine, wat bijvoorbeeld kanker tegengaat. Daarnaast ondersteunt deze stof het immuunsysteem en geeft het een ware boost. Uiteraard bevat oregano antioxidanten. Ze zijn alleen niet zo bekend, hierbij een opsomming met antioxidanten die in oregano voorkomen: thymol, carvacrol, limoneen, terpineen, ocimeen en caryofylleen. Meer informatie over de werking van antioxidanten lees je in deze blog. De geur en de smaak van oregano komt van de antioxidanten uit dit kruid. De antioxidanten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van oregano en de olie die daarvan gemaakt wordt. Omdat er veel soorten oregano zijn varieert het gehalte aan antioxidanten en voedingsstoffen nogal. Je vind in oregano de volgende voedingsstoffen: calcium, fosfor, kalium, foliumzuur, tryptofaan, lysine, valine, arginine, vitamine C, vitamine A en vitamine E.


De gezondheidsvoordelen van oregano

Oregano kent een brede toepassing voor de gezondheid. Het kan zoal gebruikt worden voor: huidzweren, pijnlijke spieren, astma, krampen, diarree, indigestie, verkoudheid en om de algehele gezondheid te verbeteren. Daarnaast is het een koning in het bestrijden van bacteriën, het verlichten van ontstekingen, het reguleren van de bloedsuiker en lipiden en zou het effectief kanker kunnen bestrijden. Tevens kan het door de antioxidanten vrije radicalen tegengaan waardoor deze gifstoffen uit het lichaam verdwijnen. Het is bekend dat vrije radicalen kunnen leiden tot oxidatieve stress wat als gevolg (chronische) ziektes heeft. Hieronder lees je per paragraaf de gezondheidsvoordelen van oregano.


Oregano werkt antibacterieel

Je vind in oregano twee belangrijke verbindingen, genaamd: carvacrol en thymol. Deze blijken antibacteriële eigenschappen te hebben. Deze stoffen zouden bacteriën als de staphyloccus aureus tegengaan in het ontwikkelen van gevaar in vlees en zuivelproducten, aldus een onderzoek uit 2019 in het labaratorium. Organo gaat dus bacteriegroei in voedingsmiddelen tegen. Ook blijkt oregano de kracht te hebben om te strijden tegen ziektes die niet met antibiotica behandeld kunnen worden. Tevens bevat oregano vitamine C, wat het immuunsysteem een boost geeft.


Oregano werkt ontstekingsremmend

Uit bepaalde studies bleek dat thymol en rozemarijnzuur uit oregano strijden tegen ontstekingen. Zo zou het ontstekingen verminderen bij dieren. Je moet dan denken aan de volgende ontstekingsgerelateerde ziektes: auto-immuun artritis, allergische astma en reumatoïde artritis.

Oregano strijdt tegen kanker

Helemaal bovenaan de blog heb ik het al eens genoemd; oregano strijdt en beschermt tegen kanker. Dit komt door bepaalde stoffen die aangetroffen worden in dit kruid. Voorbeelden van deze stoffen zijn carvacrol en thymol die ervoor zorgen dat melanoomcellen niet meer gaan groeien, waardoor huidkanker kan worden gestopt. Voor huidkanker is oregano-olie geschikt.


Oregano gaat diabetes tegen

Mensen met diabetes type 2 hebben baat bij oregano door de bepaalde verbindingen die het bevat. Zo verbetert het de insulineresistentie, geeft het een boost aan de expressie van genen die het vet- en koolhydraatmetabolisme beïnvloeden en herstelt het beschadigde lever- en nierweefsels. Uit een onderzoek van 2015 bleek dat muizen met diabetes type 1 gezonder werden na het toedienen van het extract van oregano. Zij schreven dit toe aan de antioxiderende eigenschappen, wat een goed effect heeft op het immuunsysteem.


Oregano strijdt tegen depressies

Voeding speelt een rol bij hoe je je voelt, dat blijkt uit veel onderzoeken in de voeding. Een depressie is te kenmerken met een bepaalde soort van stress. Het stressgerelateerde gedrag bij ratten zou bij een studie verminderd zijn na 14 dagen consumptie van oregano. Stressgerelateerd gedrag zou dus verlicht kunnen worden.


Overige gezondheidsvoordelen van oregano

Oreganoproducten is voor veel gemakken een uitkomst. Voor de volgende ongemakken zijn deze producten inzetbaar: hoest, astma, allergieën, kruis, bronchitis, pijnlijke menstruatiekrampen, reumatoïde artritis, urineweginfecties en aandoeningen, hoofdpijn, bloeden na een tandextractie, hart conditie en te hoge cholesterol. Daarnaast heb je nog de olie, deze is ook breed inzetbaar en wel voor de volgende ongemakken: acne, voetschimmel, roos, aften, kiespijn en tandvleesaandoeningen, wratten, wonden, ringworm, rosacea, psoriasis, insectenbeten en als insectenwerend middel, spier- en gewrichtspijn en spataderen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square