De vlierbes | Een gezond besje?

Vlierbessen zijn natuurlijk niet zo bekend als broccoli of frambozen, maar worden wel al honderden jaren gegeten vanwege de kracht die ze hebben voor een goede gezondheid. Voor het immuunsysteem is de vlierbes een opkikkertje. Daarnaast strijdt deze vrucht tegen verkoudheid en griep. Vlierbessen bevatten tevens veel antioxidanten die vechten tegen deze ongemakken. Het blijkt echter zo te zijn dat er maar weinig onderzoek is gedaan naar de vlierbes onder mensen. De gezondheidsvoordelen van vlierbessen kunnen nog wat weinig worden onderbouwd volgens het Het National Center for Complementary and Integrative Health. Desalniettemin heeft de vlierbes nogal wat te bieden, want kijk alleen al naar de antioxidanten, vitamines en mineralen dat het bevat. Wil jij producten kopen waarin vlierbes is verwerkt, bezoek dan eens deze website, mocht je hier interesse in hebben. Vlierbessen behoren tot de fruitfamilie en komen van de sambucusboom. Er zijn verschillende types maar de meest voorkomende is Sambucus nigra. De boom heeft trossen kleine witte of crème vlierbloemen en trossen kleine blauwe of zwarte vlierbessen (zoals je in onderstaande afbeelding kan zien). Inheemse Amerikanen en Europese kruidendokters gebruiken al lang vlierbessen vanwege hun vermeende reeks gezondheidsvoordelen. Zo strijdt de vlierbes voor een gezond immuunsysteem en bestrijdt het verkoudheid, groep en andere luchtweginfecties. Er zijn verschillende voedingsstoffen te vinden in vlierbessen. Deze stoffen komen voor in deze mooie besjes: vitamine A, vitamine C, kalium, foliumzuur, calcium en ijzer. Daarnaast bevatten ze veel vezels, wat per kopje meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Krijg jij genoeg vezels binnen dan verklein je de kans op constipatie, darmproblemen, darnkanker, een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en verhoogde cholesterol in het bloed. Hieronder lees je waar vlierbessen goed voor zijn.


De gezondheidsvoordelen van vlierbessen

Een gezond dieet met veel vezels, vitamines en mineralen zal je lichaam goed doen, waardoor je ook de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten verkleint. Rauwe vlierbessen zijn geen goed idee want deze leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Vlierbessensiroop kan wel een optie zijn, maar kies dan een variant zonder toegevoegd suiker. Vlierbessensap kan ook een lekker zijn en deze kun je hier bestellen. Hieronder lees je per paragraaf enkele gezondheidsvoordelen van vlierbessen.


Vlierbessen bestrijden verkoudheid en griep

Zoals je bovenaan in mijn blog gelezen hebt strijden vlierbessen tegen verkoudheid en griep. Wanneer je ziek bent kun je dus een product dat vlierbessen bevat gebruiken. Vlierbessen hebben namelijk antioxiderende en antivirale effecten. Voor griep blijken vlierbessensiroop en zuigtabletten met vlierbesextract goed te werken. Uit onderzoek bleek dat dit symptomen, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en verstopte neus verlichtte.


Vlierbessen strijden tegen acne

Je vind flavonoïden in vlierbessenfruit, welke ontstekingen remmen en antioxiderende effecten hebben. Deze helpen gezonde cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen die een rol spelen bij huidproblemen. Wil jij acne bestrijden, gebruik dan een gezichtsreiniger met vlierbessen, want dit heeft antiseptische effecten.


Vlierbressen verminderen rimpels

Het liefst zou iedere vrouw er tot haar tachtigste mooi uitzien. Daar zijn veel middeltjes voor, maar vlierbessen bieden ook uitkomst tegen rimpels. Dit komt doordat er veel vitamine A in zit. Ook zouden vlierbessen kalmerend kunnen werken op de huid en zouden ze ouderdomsvlekken kunnen verwijderen. Daarnaast voorkomt of vermindert het rimpels.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square