Een bacterie is in staat genen aan- en uit te zetten

Ieder mens krijgt vanaf de geboorte bepaalde genen mee. Deze bepalen eigenschappen zoals de haarkleur en de kleur van de ogen. Deze kenmerken liggen vast en kunnen niet worden gewijzigd. Echter zijn er ook genen die tijdens een mensenleven wel veranderd kunnen worden. Bij een onderzoek uit 2013 over infectieziektes, is gebleken dat bacteriën hiervoor verantwoordelijk zijn. Zij gebruiken hiervoor fasevariatie, wat zoveel betekent als een slimme truc om een succesvolle infectie te maken en tegelijkertijd zuinig om te gaan met energie. Hierdoor zet een bacterie de expressie van bepaalde genen aan- en uit. Dit resulteert in een grote verscheidenheid aan eigenschappen bij de mens. Dit interessante wezentje doet dit om het voortbestaan tijdens een infectie te waarborgen. Wanneer deze indringer het lichaam is binnen gekomen, zal hij zich gaan nestelen in lichaamsweefsel of een orgaan. Nu zal er, bij gewenste omstandigheden, een vermenigvuldiging plaats gaan vinden. Wanneer dit gebeurt, dan praat je over een infectie in het menselijk lichaam. Infecties in het lichaam bestrijdt je onder andere met vitamines en antioxidanten. Deze kun je hier gemakkelijk en goedkoop online bestellen.

genexpressie

De verdediging van het lichaam tegen ziektes

Voordat de bacterie een infectie kan veroorzaken, dient deze zich te frommelen door alle hindernissen en afweerreacties. Een voorbeeld van een blokkade is lichaamsslijm. Hierdoor kan de indringer zich niet hechten aan geslachtsorganen en de luchtwegen. De maag daarentegen, is beschermd door maagzuur, dit zuur maakt het deze ziekteverwekker zeer lastig om te overleven. Witte bloedcellen hebben weer een ander bewakingsmechanisme in de vorm van een uitscheiding van agressieve stoffen. In een gezond lichaam is het eigenlijk zeer lastig voor de bacterie om een infectie te veroorzaken. Dit verklaart volgens mij het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen nooit ziek worden, zij hebben een fantastisch afweermechanisme omdat het lichaam in een gezonde staat verkeert. Desalniettemin gebruiken de indringers fasevariatie als wapen om infecties te veroorzaken.

Genexpressie

Genexpressie betekent het niveau waarop omgevingsfactoren invloed hebben op de genen van de mens. Velen denken dat al onze genen vastliggen en hier geen invloed op uitgeoefend kan worden. Dit is niet juist, de bacterie in combinatie met onze leefstijl en voeding bepaalt of genen aan- of uit worden gezet. Planten blijken dit, wanneer je ze eet, ook te kunnen. De plant beschikt over het EYA gen, waarmee het deze plant DNA schade van menselijke cellen kan repareren. Let op: kanker en DNA schade worden met elkaar in verband gebracht. Het EYA gen acteert op het ETA1 gen van de mens. EYA genen beïnvloeden de ontwikkeling van de longen, nieren, het brein en de oor- en gehoorzintuigen. Dit is werkelijk fantastisch want dat betekent dat bepaalde erfelijk ziektes ineens in een ander daglicht kunnen worden gezet. Amerikaanse onderzoekers zijn erachter gekomen dat het kankergen BRCA (oftewel het borstkanker gen) uit kan worden gezet. Vijf procent van de mensen blijkt dit gen te hebben. De expressie van de genen bepaalt, wanneer de afweer is verstoord, of er kanker zal ontstaan of niet. Wanneer iemand zegt dat kanker erfelijk is, dan zal er dus een nuance moeten worden aangebracht. Sommige onderzoekers beweren dat planten het BRCA gen kunnen uitschakelen. Nu we erachter zijn gekomen dat bacterien hier ook toe in staat zijn, zouden zij dit wellicht ook kunnen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square